Londra impune sancțiuni împotriva celui mai bogat om de afaceri din Bulgaria: ”I-a privat pe oameni de resurse esenţiale”

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 20:16
4316 citiri
Londra impune sancțiuni împotriva celui mai bogat om de afaceri din Bulgaria: ”I-a privat pe oameni de resurse esenţiale”
Vasil Bojkov este acuzat de deturnarea fondurilor publice

Marea Britanie a impus vineri, 10 februarie, sancţiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari, printre care cel mai bogat om din Bulgaria, Vasil Bojkov, pentru ceea ce Londra a numit folosirea incorectă a fondurilor publice şi deturnarea lor în interes personal.

Ceilalţi doi cetăţeni bulgari sancţionaţi sunt fostul parlamentar Delian Peevski şi fostul oficial în domeniul securităţii naţionale Ilko Jeliazkov, membru al consiliului de administraţie al celei mai mari companii energetice din Bulgaria, potrivit Adevărul.

Londra a afirmat că sancţiunile vizează corupţia din Bulgaria prin acţiuni coordonate cu Statele Unite, care au sancţionat vineri cinci actuali sau foşti demnitari guvernamentali. Washingtonul i-a sancţionat deja în 2021 pe Peevski şi Jeliazkov.

”Cei sancţionaţi au privat oamenii din Bulgaria de resurse esenţiale pentru dezvoltarea sa economică şi socială”, a declarat ministrul de externe britanic James Cleverly.

”Bani care ar fi trebuit să fie utilizaţi pentru a repara străzi, a construi spitale şi a sprijini creşterea economică au ajuns în schimb în buzunarele unor indivizi corupţi”, a adăugat Cleverly.

Bulgaria se află printre ţările cele mai corupte din Europa, potrivit indicelui calculat de Transparency International, şi a fost criticată constant pentru ineficienţa măsurilor de combatere a corupţiei.

#Bulgaria coruptie, #sanctiuni, #Londra, #cel mai bogat bulgar, #Vasil Bojkov, #deturnare fonduri publice , #Bulgaria