Bulgaria nu mai este dependentă de gazul rusesc. Investiția majoră de care ar putea profita și România

Joi, 07 Iulie 2022, ora 08:09
9332 citiri
Bulgaria nu mai este dependentă de gazul rusesc. Investiția majoră de care ar putea profita și România
Capacitatea conductei este de 3 miliarde de metri cubi, iar cererea Bulgariei este de 1 miliard FOTO Twitter

Construcția gazoductului IGB între Grecia și Bulgaria în valoare de 220 de milioane de euro a fost finalizată și va fi conectat la sistemul unificat al gazoductului Trans-Adriatic (TAP).

Funcționarea instalației este programată să înceapă luna aceasta. Lansarea va oferi Bulgariei o cale de ieșire din criza gazelor provocată de Federația Rusă.

Trebuie amintit că Bulgaria s-a confruntat cu probleme energetice datorită poziției sale de principiu în ceea ce privește cooperarea cu Federația Rusă.

Țara a refuzat să urmeze indicația Rusiei și să plătească gazul în ruble. Ca urmare, alimentarea cu gaze a fost întreruptă.

Finalizarea construcției deschide posibilitatea ca Bulgaria să primească gaz din Grecia de la terminalul de distribuție a gazului lichefiat (GNL Alexandroupolis), care va ajunge din Azerbaidjan.

Capacitatea conductei este de 3 miliarde de metri cubi, iar cererea Bulgariei este de 1 miliard. Partea azeră declară că este pregătită să garanteze livrările în totalitate.

Din iunie 2022 a început pomparea de testare a gazului azer prin gazoductul Grecia -Bulgaria. Se știe că, ca parte a șantajului cu gaz, „Gazprom” a încetat să livreze gaze către Bulgaria din luna aprilie.

читайте подробнее на сайте "Диалог.UA": https://news.dialog.ua/254939_1657140482

#Bulgaria, #gazoduct, #Grecia, #finalizare, #Romania , #Bulgaria