Bulgaria nu doreşte soldaţi americani pe teritoriul său, dar este gata să accepte francezi

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 13:48
7951 citiri
Bulgaria nu doreşte soldaţi americani pe teritoriul său, dar este gata să accepte francezi

Bulgaria nu doreşte soldaţi americani pe teritoriul său, dar este gata să accepte francezi, a declarat pentru postul naţional de radio BNR o sursă diplomatică de la Bruxelles. Decizia este aşteptată la mijlocul lunii februarie, în cadrul reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Marţi, Pentagonul a anunţat că este gata să trimită 8.500 de militari în Europa în sprijinul împotriva unei posibile acţiuni militare ruse împotriva Ucrainei. Sursa de la Bruxelles a subliniat că Federaţia Rusă a desfăşurat 140.000 de soldaţi la graniţă, îşi mută navele din Marea Mediterană în Marea Neagră şi şi-ar putea dubla forţele extrem de rapid. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se are în vedere trimiterea de trupe pe flancul de sud-est al Alianţei, dar a adăugat că o decizie în acest sens încă nu a fost luată.

De asemenea, Stoltenberg a confirmat că Spania va trimite în Bulgaria nave, care se vor alătura forţelor navale ale Alianţei şi intenţionează să trimită şi avioane de vânătoare. Ţările de Jos vor trimite în Bulgaria două avioane de vânătoare F-35, începând din aprilie, o navă şi trupe terestre pentru a ajuta forţele de răspuns ale Alianţei. Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe NATO în România.

Bulgaria pregăteşte un plan de acţiune în cazul diferitelor scenarii privind situaţia din Ucraina

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a prezidat prima şedinţă din anul 2022 a Consiliului de Securitate din cadrul guvernului, fiind analizate riscurile şi provocările în contextul mediului complicat de securitate ca urmare a tensiunilor din jurul graniţei Ucrainei. Participanţii la întâlnire au prezentat prim-ministrului o analiză a situaţiei geopolitice, precum şi eventualele măsuri discutate în cadrul NATO pentru a demonstra solidaritatea pe flancul său sud-estic.

Petkov a precizat că toate deciziile luate de guvern vor fi în concordanţă cu evoluţia situaţiei şi cu posibila escaladare a conflictului, inclusiv cu măsurile de evitare a efectelor economice negative. Şeful executivului de la Sofia a subliniat că Bulgaria este un aliat loial în Alianţă, iar solidaritatea este cel mai puternic răspuns. Consiliul de Securitate va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei şi va pregăti un plan de acţiune în cazul diferitelor scenarii.

Prim-ministrul Bulgariei l-a însărcinat pe ministrul apărării, Stefan Ianev, să prezinte la şedinţa cabinetului un proiect de adoptare a poziţiei naţionale şi măsurilor de consolidare a sistemului de securitate al Bulgariei, capacităţii de luptă a armatei bulgare şi suportului său tehnic.

Citeste si:
Italia va conduce un grup de luptă NATO înființat în Bulgaria și va trimite 800 de soldați
Italia va conduce un grup de luptă NATO înființat în Bulgaria și va trimite 800 de soldați
Italia va prelua conducerea unui nou grup de luptă al NATO care este înfiinţat în Bulgaria cu scopul de a consolida apărarea Alianţei Nord-Atlantice pe flancul estic, în contextul...
Cum va arăta victoria în Ucraina. Occidentului nu-i va rămâne decât să spere că noul "om bolnav al Europei" își va recupera sănătatea morală
Cum va arăta victoria în Ucraina. Occidentului nu-i va rămâne decât să spere că noul "om bolnav al Europei" își va recupera sănătatea morală
Ofițerii de stat major ignoră adesea absența unor obiective politice precise pentru un război. La urma urmei, cred ei, partea cu adevărat grea este aranjarea și canalizarea forțelor aeriene,...