Bombă detonată lângă mașina procurorului general din Bulgaria. Explozia a produs un crater uriaș: "A fost clar menită să ucidă"

Luni, 01 Mai 2023, ora 17:52
3008 citiri
Bombă detonată lângă mașina procurorului general din Bulgaria. Explozia a produs un crater uriaș: "A fost clar menită să ucidă"
Locul unde s-a produs atentatul care l-a vizat pe Gheșev FOTO: fakti.bg

Procurorul şef al Bulgariei Ivan Gheşev a fost vizat luni, 1 mai, de explozia unui dispozitiv la trecerea maşinii sale oficiale.

Parchetul General al Bulgariei a afirmat că investighează explozia drept act terorist, deşi Ministerul de Interne a vorbit doar despre un "incident".

Ivan Gheșev a scăpat nevătămat.

Un atac a avut loc asupra coloanei de mașini a procurorului general Ivan Geșev, a anunțat secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Petăr Todorov. Incidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 11:45, pe drumul dintre Samokov și satul Kovachevtsi. Nu au existat răniți în incident - nici procurorul general, nici echipa care îi însoțea, nici alți cetățeni care participau la trafic, a precizat Todorov.

Potrivit presei bulgare este vorba despre un dispozitiv exploziv care a explodat în fața uneia dintre mașinile din coloana de mașini de pe drumul Sofia-Samokov. Ivan Geșev, care se afla în vacanță și era împreună cu familia sa în momentul accidentului, călătorea de asemenea într-una dintre mașinile blindate.

A fost declarată stare de alertă. Oficialii Bulgariei se vor întruni mâine în ședință. S-a deschis o anchetă în acest caz, se reface traseul mașinilor și au fost instituite noi măsuri de siguranță.

"A fost format un comandament cu toate serviciile Ministerului de Interne, care sunt implicate în acest caz, precum și cu reprezentanți ai NSO și ai Agenției Naționale de Securitate. Mâine, prim-ministrul Galab Donev va organiza o reuniune în cadrul Consiliului de Miniștri, la care vor participa atât ministrul Demerdjiev, cât și reprezentanți ai serviciilor Ministerului de Interne, GDBOP, GDNP, Jandarmeriei, DANS, procuraturii. Informațiile vor fi rezumate acolo, iar acțiunile vor fi luate în consecință," a mai spus Todorov.

Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei

Petăr Todorov, secretar general în Ministerul de Interne, a menţionat că nimeni nu a fost rănit în "incidentul produs luni la ora 11:45 (ora locală, 08:45 GMT) pe şoseaua dintre Samokov şi Kovacevtsi, în direcţia Sofia".

El a adăugat însă că "ameninţările la adresa vieţii şi sănătăţii oricărei persoane sunt absolut inacceptabile" şi guvernul va lua măsuri ferme.

"Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii", a declarat la rândul său presei Borislav Sarafov, procuror adjunct şi director al Serviciului Naţional de Investigaţii, adăugând că familia lui Gheşev era cu el în vehicul.

Sarafov a mai precizat că dispozitivul conţinea aproximativ trei kilograme de explozibil. Relatări ale presei bulgare arată că atentatul s-a produs pe un drum puțin circulat, într-o curbă unde, teoretic, mașina ar fi trebuit să încetinească.

Potrivit imaginilor publicate, explozia a produs un crater cu diametrul de aproximativ 3 metri, pe lateralul drumului, acolo unde a fost detonată, și cu o adâncime de 30-40 de centimetri. Martorii din coloana oficială spun că "ciuperca" de flăcări a atins o înălțime de 4-5 metri.

Eveniment Quarterly Report

Într-un gest fără precedent, Sofia l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria. „Au scuipat în fața bisericii noastre“, a reacționat Moscova
Într-un gest fără precedent, Sofia l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria. „Au scuipat în fața bisericii noastre“, a reacționat Moscova
Autorităţile bulgare l-au expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian, invocând raţiuni de securitate naţională, a informat pe Facebook, joi 21 septembrie,...
Cinci bulgari acuzați la Londra de spionaj în favoarea Rusiei. „Conspiraţie în vederea colectării de informaţii folositoare inamicului”
Cinci bulgari acuzați la Londra de spionaj în favoarea Rusiei. „Conspiraţie în vederea colectării de informaţii folositoare inamicului”
Trei bărbaţi şi două femei din Bulgaria, cu vârste cuprinse între 29 şi 45 de ani, acuzaţi de ”conspiraţie în vederea colectării de informaţii menite să fie folositoare în mod...
#Bulgaria, #Procuror General, #atentat, #masina , #atentat Bulgaria