Cine este noul prim-ministru al Bulgariei. Se află în top 1% cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 15:18
5072 citiri
Cine este noul prim-ministru al Bulgariei. Se află în top 1% cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său
Nikolai Denkov, premierul Bulgariei FOTO Gov.bg

Fostul ministru al Educației al Bulgariei Nikolai Denkov, un savant în vârstă de 60 de ani, va încerca să stabilizeze Bulgaria după ce noul guvern în fruntea căruia se află a trecut marți, 6 iunie, de votul Parlamentului de la Sofia, cu 132 voturi pentru și 69 împotrivă.

Adresându-se Parlamentului, Denkov şi-a luat angajamentul de a prezenta un proiect de buget cu ţinta de deficit de 3%, pentru a îndeplini angajamentele din programul internaţional, de a lucra pentru intrarea Bulgariei în Schengen în 2023 şi în zona euro de la începutul lui 2025, şi de a implementa agenda legislativă, inclusiv modificări la Constituţie, în strânsă coordonare cu Adunarea Naţională.

„Nu a fost visul meu din copilărie să fiu prim-ministru într-o ţară în gravă criză politică“

El a spus că, dacă priorităţile nu vor fi implementate, va demisiona. „Nu a fost visul meu din copilărie să fiu prim-ministru într-o ţară în gravă criză politică, cu o societate divizată. Visul meu din copilărie a fost să fiu om de ştiinţă şi mi l-am împlinit. De aceea, dacă priorităţile nu vor fi îndeplinite, voi demisiona“, a spus el.

Nikoai Denkov, de la Partidul Schimbării Continue (PP), a deținut de mai multe ori șefia Ministerului Educației și acum are sarcina de a conduce o națiune care a organizat cinci rânduri de alegeri în doi ani din cauza polarizării profunde dintre partidele politice.

În acest scop, el va alterna în funcția de șef al guvernului cu actualul vicepremier Maria Gabriel, liderul partidului conservator Cetățeni pentru Dezvoltare Europeană din Bulgaria (GERB), într-un mandat rotativ la fiecare nouă luni.

Denkov își datorează pregătirea instituțiilor de învățământ din Bulgaria, Japonia, Statele Unite și Franța; este doctor în Farmacie și Științe Chimice și este autor a peste 100 de lucrări științifice.

A lucrat ca cercetător principal pentru compania farmaceutică franceză Rhone-Poluenc și pentru multinaționala americană Unilever. Din 2008 este profesor la Universitatea Sf. Clement din Ohrid, Macedonia de Nord.

Denkov este academician al Academiei Bulgare de Științe (BAS) și membru titular al Academiei Europene de Științe „Academia Europaea”, profesor și doctor în științe în chimie fizică. Este membru al „Grupului de lucru pentru științe fizice” din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Conduce laboratorul „Formulări și materiale active” la Facultatea de Chimie și Farmacie a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia.

Conform clasamentului 2021 al Universității Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se află în top 1% dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său. Cercetările sale științifice se desfășoară în domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substanțelor tensioactive și al numeroaselor aplicații ale acestora. A publicat peste 180 de articole științifice, dintre care două în prestigioasa revistă „Nature” și câte unul în „Nature Physics” și „Nature Communications”, precum și 18 recenzii.

Lucrările sale au fost citate de peste 10.000 de ori în literatura științifică (h-index = 50). A susținut peste 90 de prelegeri la conferințe internaționale, a condus peste 80 de seminarii la universități și institute de cercetare din străinătate. Este coautor a 12 brevete, dintre care șase internaționale și patru străine, arată G4 Media.

Cum funcționează rotativa bulgară

Potrivit înțelegerii, în primele nouă luni premier va fi Nikolai Denkov de la Continuăm Schimbarea, iar Maria Gabriel de la GERB va fi vicepremier și ministru de Externe. Apoi, rolurile se vor schimba.

Într-un fel, constituirea acestei coaliții poate fi considerată o surpriză. Aceasta, câtă vreme coaliția reformistă a declarat, imediat după aflarea rezultatelor scrutinului din 5 aprilie, că nu se va alia cu GERB, din cauza acuzațiilor de corupție care planează asupra acestei formațiuni.

Bineînțeles, formarea acestei coaliții nu a fost primită chiar cu entuziasm de cele două părți componente.

”Nu ne-am ținut promisiunea, îmi pare rău. Dar asta e tot ce am putut face”, a spus Kiril Petkov, copreședinte al coaliției Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, conform Agenției Novinite.

”Unul dintre lucrurile care nu-mi plăceau la politicieni, atunci când eram în rolul de observator, era faptul că aceștia explică mereu motivele pentru care își încalcă o promisiune. Dacă acest lucru i-a făcut pe prietenii și alegătorii noștri să se simtă prost, îmi cer scuze! Dar cred sincer că, în această situație, este tot ce puteam face mai bine."

Novinite comentează că, pe rețelele de socializare au început imediat să curgă comentarii potrivit cărora coaliția reformistă și-a trădat alegătorii, deoarece a promis în repetate rânduri, înainte și după campania electorală, că vor păstra așa-numitele "linii roșii" și nu se vor alia cu GERB și nici nu vor susține sau participa la un cabinet în care să existe reprezentanți ai acestui partid.

La rândul său, Boyko Borissov, lider al GERB și fost prim-ministru timp de un deceniu, a declarat că aceasta nu este o coaliție, ci o responsabilitate.

"Îl numesc comportamentul responsabil al unor partide diametral opuse dar cu programe 100% identice. Și, în același timp, cu orgoliile noastre în spate, ne-am unit pentru a depăși criza. Altfel, cum să vorbim despre noi alegeri? Cele două stadioane din Plovdiv au costat mai puțin decât ar costa noi alegeri. Șase astfel de stadioane au fost pierdute în ultimele șase alegeri", a spus fostul premier bulgar. Și el s-a referit la atacurile înspre ambele componente ale noii coaliții, dar a insistat pe ideea de responsabilitate.

Componența noului Cabinet:

Prim-ministru: Nikolai Denkov

Viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe: Maria Gabriel

Ministru de Finanţe: Asen Vasilev

Ministru de Interne: Kalin Stoianov

Ministru al Apărării: Todor Tagarev

Ministru al Mediului şi Apei: Iulian Popov

Ministru al Energiei: Rumen Radev

Ministru al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice: Andrei Ţekov

Ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei: Kiril Vatev

Ministru al Economiei şi Industriei: Bogdan Bogdanov

Ministru al Inovaţiei şi Creşterii: Milena Stoiceva

Ministru al Muncii şi Politicii Sociale: Ivanka Şalapatova

Ministru al Justiţiei: Atanas Slavov

Ministru al Sănătăţii: Hristo Hinkov

Ministru al Educaţiei şi Ştiinţei: Galin Ţokov

Ministru of Turismului: Zariţa Dimkova

Ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor: Gheorghi Gvozdeikov

Ministru al Guvernanţei Electronice: Aleksandr Iolovski

Ministru al Culturii: Krastiu Krastev

Ministru al Tineretului şi Sporturilor: Dimităr Iliev

Eveniment Quarterly Report

Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
Încă un pas făcut de Ministerul Apărării pentru cea mai scumpă achiziție din istoria sa: avioane F-35 de 6,5 miliarde de dolari
Încă un pas făcut de Ministerul Apărării pentru cea mai scumpă achiziție din istoria sa: avioane F-35 de 6,5 miliarde de dolari
Ministerul Apărării a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, arată G4Media. Potrivit sursei citate, suma...
#Bulgaria, #rotativa, #premieri, #nikolai denkov, #Parlament, #vot , #stiri externe