Europenii care vor salarii cu 20% mai mari și joburi mai puțin stresante. Concluziile unui sondaj privind satisfacția în muncă

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 19:53
2090 citiri
Europenii care vor salarii cu 20% mai mari și joburi mai puțin stresante. Concluziile unui sondaj privind satisfacția în muncă
Locuri de muncă în IT FOTO / unsplash

Nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă, salariile mici şi stresul ridicat la locul de muncă sunt principalele plângeri exprimate într-un sondaj privind satisfacţia în muncă, realizat în Bulgaria de platforma de recrutare Career Show şi prezentat de postul naţional bulgar de radio şi de alte mijloace de comunicare la 1 septembrie.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 1.000 de respondenţi anonimi care lucrează în diverse locuri şi sectoare economice din această ţară.

Aproximativ 82,64% dintre cei chestionaţi spun că sunt plătiţi necorespunzător, având în vedere experienţa şi competenţele lor. Chiar şi în cel mai bine plătit sector, al tehnologiei informaţiei, o proporţie importantă, de 65,3% dintre angajaţi, consideră că salariile lor sunt nejustificat de mici.

Angajaţii din administraţia publică şi de afaceri sunt cel mai puţin mulţumiţi de salariul lor, aproximativ 90% dintre aceştia plângându-se de salarii inechitabile.

Cum era de aşteptat, salariul lunar al experţilor IT este mai mare decât cel din orice alt sector. Salariile în domeniul IT cresc pe măsură ce angajaţii acumulează experienţă profesională. Rata de creştere este mult mai mare decât în alte sectoare ale economiei, arată sondajul.

Al doilea cel mai ridicat nivel mediu de plată este raportat în sectorul outsourcing (externalizarea serviciilor). În urmă au rămas administraţia publică şi a afacerilor. Nu numai că veniturile absolute sunt scăzute în acest domeniu, dar şi ritmul de creştere a salariilor este mult mai lent decât în IT şi externalizare.

Întrebaţi despre cea mai mică creştere de salariu care i-ar determina să-şi schimbe locul de muncă, cea mai mare proporţie (40,49%) dintre intervievaţi spun că îşi vor lua un alt loc de muncă dacă sunt plătiţi cu cel puţin 20% mai mult decât la cel actual. Alţi 27,24% dintre respondenţi vor fi dispuşi să schimbe locul de muncă dacă noua poziţie asigură un venit cu 50% mai mare. Mai puţini sunt cei care vor lua un alt loc de muncă pentru o creştere cu 5% a câştigurilor.

Printre cele mai importante beneficii suplimentare care vin odată cu munca într-o anumită companie, respondenţii evidenţiază programul de lucru flexibil, bonusurile regulate şi programele de formare şi îmbunătăţire a competenţelor.

Din nou, există unele diferenţe între tehnologia informaţiei şi celelalte sectoare. În timp ce programul de lucru flexibil este cel mai mare avantaj în ambele cazuri, doar specialiştii IT numesc concediul suplimentar (50,88%) şi asigurările suplimentare de sănătate (49,12%) ca numărul doi şi, respectiv, trei.

Posibilitatea de a dobândi o participaţie în compania în care lucrează pare mai importantă pentru specialiştii IT decât pentru angajaţii din orice alt sector.

Programele de voluntariat şi de caritate sunt cel mai puţin populare în rândul angajaţilor din toate sectoarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Bulgaria, #salarii, #stres loc munca, #sondaj, #bani, #loc de munca, #loc de munca angajati , #Bulgaria
Comentarii