Buna Vestire este sărbătorită de credincioși în fiecare an pe 25 martie, zi în care aceștia au și dezlegare la pește. Aceasta marchează ziua în care Arhanghelul Gavriil îi dă Fecioarei Maria vestea că îl va naște pe Iisus, fiul lui Dumnezeu.
Data sărbătorii este fixă, cu 9 luni înainte de Crăciun. În fiecare an cade în Postul Paștelui, fiind una dintre puţinele zile în care Biserica dă dezlegare la peşte, indiferent de ziua săptămânii în care se întâmplă să cadă.
Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveştenia. Se crede că cucul cânta pentru prima dată în această zi, anunțând venirea primăverii.
O superstiție spune că în această zi oamenii trebuie să numere de câte ori cucul îşi cântă numele pentru a descoperi câți ani mai au de trăit. Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.
În Bucovina, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. Mai mult, ouăle ouate de Buna Vestire nu se consumă, ci se aruncă.
Se mai spune că oamenii care mănâncă pește de Buna Vestire se vor simți tot anul ca peștele în apă. În plus, pescarii nu au voie să mămăligă în apă deoarece se spune că vor muri peștii.
Este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă.
De asemenea, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte.
Este interzis să dormi prea mult în această zi deoarece altfel vei fi somnoros tot anul.
În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.
Aveti senzatia ca faceti... Vezi tot