Cum arată super-buncărul secret construit sub o fermă. E un labirint complex de mărimea a două terenuri de fotbal VIDEO

Sambata, 09 Noiembrie 2024, ora 15:40
9268 citiri
Cum arată super-buncărul secret construit sub o fermă. E un labirint complex de mărimea a două terenuri de fotbal VIDEO
Ferma sub care se află buncărul secret FOTO DAILY MIRROR via express.co.uk

Sub o fermă aparent banală se află un buncăr uriaș pregătit, în timpul Războiul Rece, pentru a fi folosit, în caz de război nuclear, drept centru de comandă.

În zona rurală a Scoției, așezat sub o fermă modestă, se află unul dintre cele mai uimitoare secrete ale Războiului Rece din Marea Britanie.

Vastul buncăr subteran de comandă nucleară de 24.000 de metri pătrați, ascuns mai bine de 40 de ani, este cunoscut drept „Buncărul secret al Scoției”. Această structură subterană, construită în anii tensionați ai Războiului Rece, a fost concepută pentru a servi drept centru de comandă al Scoției în cazul unui război nuclear, scrie express.co.uk.

Ceea ce pare a fi o fermă tipică scoțiană este, de fapt, intrarea într-un complex labirintic care se întinde pe două niveluri și acoperă o zonă de mărimea a două terenuri de fotbal așezate unul peste altul.

Situat la 100 de metri sub pământ, buncărul a fost construit pentru a fi un cartier general cu toate cele necesare, echipat pentru a găzdui în siguranță guvernul și liderii militari ai Scoției, feriți de atacurile nucleare.

Construit inițial în anii 1950 și menținut secret timp de zeci de ani, acest buncăr de comandă a fost destinat să protejeze oficialii de rang înalt și să asigure continuitatea guvernului.

În cazul unui atac nuclear, liderii Scoției s-ar fi retras aici, unde ar fi putut coordona acțiunile de urgență și ar fi putut gestiona comunicațiile din spatele zidurilor groase, rezistente la explozie.

Buncărul face parte dintr-o rețea de structuri similare răspândite în Marea Britanie, toate concepute să reziste la explozii nucleare și să ofere locuri de cazare sigure pentru perioade îndelungate.

Cu dormitoare, birouri, un studio de radiodifuziune BBC și chiar camere de decontaminare, buncărul este o amintire înfricoșătoare a mizei mari a epocii Războiului Rece. Proiectat pentru a fi izolat de lumea exterioară, era capabil să funcționeze autonom, cu sisteme de filtrare a aerului, depozite de alimente și provizii de urgență.

Astăzi, Scotland's Secret Bunker este muzeu. Vizitatorii pot rătăci printr-un labirint de camere de control, stații radar și echipamente de telecomunicații, păstrate aproape exact așa cum au fost în secolul al XX-lea.

De la iluminatul ciudat din sala de control până la echipamentul de epocă folosit pentru a monitoriza activitatea sovietică, buncărul cufundă oaspeții în atmosfera tensionată a perioadei Războiului Rece, mai scrie sursa citată.

Pîrvulescu face portretul viitorului președinte. "Un preşedinte fără experienţă politică ar fi doar un notar la Palatul Cotroceni"
Pîrvulescu face portretul viitorului președinte. "Un preşedinte fără experienţă politică ar fi doar un notar la Palatul Cotroceni"
Politologul Cristian Pîrvulescu susține că viitorul președinte al țării trebuie să aibă experiență politică și să fie o persoană „cât mai puțin atacabilă”, la fel ca și...
Reacția rectorului UBB la zvonurile despre o candidatură la Cotroceni: "Angajamentele mele pentru România euroatlantică nu au fost pentru asta"
Reacția rectorului UBB la zvonurile despre o candidatură la Cotroceni: "Angajamentele mele pentru România euroatlantică nu au fost pentru asta"
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a reacționat miercuri, 11 decembrie, la vehicularea numelui său ca potențial candidat comun al partidelor proeuropene la...
#buncar secret, #razboi nuclear, #scotia, #Razboiul Rece , #razboi
  1. O șoferiță beată și drogată a fost reţinută după ce a lovit cu maşina un autoturism condus de o poliţistă
  2. Stare de urgență în domeniul energetic din Republica Moldova. Cât va fi instituită VIDEO
  3. Cel mai mare producător de mașini electrice din lume deschide o fabrică nouă la 100 km de Arad. Producția începe la anul. Ce modele vor fi asamblate acolo
  4. Rusia le recomandă cetățenilor săi să evite călătoriile în Occident. „Sunt pline de riscuri”
  5. Studenții Politehnicii București suferă de frig în cămine: „Afectează grav sănătatea și procesul educațional”
  6. Calendar de Crăciun cu ciocolată, retras dintr-un mare lanț de magazine. Produsele pot fi returnate și fără bon fiscal
  7. Taxa aberantă care stârnește indignare. O primărie vrea să le ia câte 540 de lei pe an proprietarilor de mașini care nu au loc de parcare
  8. Justiţia din New York se opune anulării unor condamnări penale şi civile ale lui Trump
  9. Procurorii cer arest preventiv pentru primarul din Crevedia, acuzat de trafic de persoane, după ce a exploatat un bărbat cu handicap
  10. Bulgaria amenință Rusia cu interzicerea tranzitului de gaze către restul Europei. Care este problema plăților Gazprom