Prăbușirea occidentală de 250 miliarde dolari. China a provocat dezastrul pentru un gigant

Marti, 05 Noiembrie 2024, ora 01:21
10898 citiri
Prăbușirea occidentală de 250 miliarde dolari. China a provocat dezastrul pentru un gigant
China a provocat prin scăderea vânzărilor declinul dramatic al companiei LVMH din Franța FOTO: X@culturetutor

Crizele multiple din întreaga lume generate de războaiele din Ucraina și Israel, blocarea traficului maritim prin Canalul Suez, precum și modificarea comportamentului consumatorilor au produs o prăbușire teribilă a brandului de lux LVMH din Franța cu aproape 250 miliarde de dolari. Declinul companiei Moët Hennessy Louis Vuitton s-a datorat în special căderii pieței de lux din China, care a provocat dezastrul firmei lui Bernard Arnault.

Mărcile de lux se străduiesc să-și ajusteze strategia după ce au fost luate prin surprindere de scăderea rapidă a cheltuielilor chineze. Când CEO-ul companiei franceze LVMH, Bernard Arnault, a făcut un turneu în China în iunie anul trecut, el a vizitat o clădire cu cinci etaje din Beijing, unde brandul de top al companiei, Louis Vuitton, plănuia să-și deschidă magazinul emblematic în prima jumătate a anului 2024. Iar acum proiectul nu s-a mai concretizat, potrivit Bloomberg.

Progresul lent al unui astfel de proiect cheie este simbolic pentru provocările cu care se confruntă firmele europene de lux, precum LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton în China. Cererea care ar fi trebuit să se întoarcă după ridicarea restricțiilor stricte legate de Covid este în schimb în dificultate, o dezamăgire care a contribuit la ștergerea a aproximativ 251 de miliarde de dolari din valoarea bursieră a acestei mărci din martie.

Experții au demontat mitul că trebuie să bem 2 litri de apă zilnic. S-a descoperit ce cantitate este necesară

Pentru a-și atrage cei mai mari clienți din China, LVMH a plătit pentru a transporta un grup dintre aceștia la Paris pentru Jocurile Olimpice de vară. După ani de creștere amețitoare, piața de lux din China este de așteptat să scadă cu până la 15% în acest an, potrivit companiei de consultanță Digital Luxury Group.

Declinul este parțial ciclic, economia Chinei luptându-se să-și revină din criza imobiliară la nivel național. Dar și mai îngrijorător pentru giganții de lux din Europa sunt indicii ale unei schimbări permanente a cererii.

Campaniile președintelui Xi Jinping de a reprima oficialii guvernamentali corupți și de a promova o distribuție mai egală a veniturilor au făcut ca demonstrațiile de bogăție nu doar să treacă, ci să fie potențial periculoase. Între timp, consumatorii chinezi mai tineri cheltuiesc din ce în ce mai mult banii pe experiențe precum călătorii, mai degrabă decât pe branduri de lux.

Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare

Viitorul magazin emblematic al Louis Vuitton din Beijing este situat într-un complex comercial operat de Swire Properties Ltd. Două clădiri învecinate sunt închiriate cu Dior și Tiffany de la LVMH, iar orarul deschiderii lor este neclar.

Companii precum LVMH și Kering au investit miliarde de dolari în China pentru a satisface cererea în creștere, pe măsură ce țara a cunoscut o expansiune. Între 2011 și 2021, piața bunurilor de lux din China a crescut de peste patru ori la 471 de miliarde de yuani (66 de miliarde de dolari), potrivit companiei de consultanță Bain & Co.

Acum cererea este în scădere, deoarece previziunile timpurii conform cărora un boom post-Covid al cheltuielilor ar fi susținut s-au dovedit greșite. LVMH a raportat o scădere de 16% în regiunea care include China în același trimestru, mai mare decât scăderea sa de 14% în ultimele trei luni.

Fenomenul ce produce isterie în lume: Oamenii au cumpărat un produs de 100 de miliarde de dolari

„Încrederea consumatorilor în China continentală este astăzi din nou în concordanță cu minimul istoric atins în timpul pandemiei de Covid”, a declarat Jean-Jacques Guiony, directorul financiar al LVMH.

În urmă cu optsprezece luni, acțiunile LVMH se tranzacționau la un nivel record, iar acționarul majoritar al grupului, Bernard Arnault, era cea mai bogată persoană din lume.

Ele au avansat rapid până recent, iar o scădere a cererii chineze pentru genți Louis Vuitton, rochii Dior și alte modă de ultimă generație a eliminat mai mult de 150 de miliarde de euro (244 de miliarde de dolari) din capitalizarea pieței LVMH.

Averea lui Arnault a fost retrogradată pe locul cinci în indicele miliardarilor Bloomberg, care arată, de asemenea, că el a pierdut mai mulți bani – 37 de miliarde de dolari (55,5 miliarde de dolari) – în această perioadă decât oricine altcineva din clasamentul celor mai bogați 500 de oameni din lume.

O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
Odată cu terminarea mandatului de la Casa Albă a lui Joe Biden, lumea se pregătește de o schimbare a politicii Statelor Unite, după 20 ianuarie 2025, când Donald Trump revine în forță....
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 33 de luni, Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, dar unele state nu s-au aliniat în totalitate la acestea. Acum, Statele Unite...
#bursa actiuni companii straine, #louis vuitton, #actiuni bursa, #China criza economica, #Bernard Arnault, #produse lux , #stiri afaceri
  1. Cu cât este scoasă la vânzare o bijuterie istorică în inima Clujului, un palat renascentist cu 48 de camere. Are peste 500 de ani FOTO
  2. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  3. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  4. Prelungește performanța SUV-ului tău! Șapte sfaturi esențiale
  5. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  6. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională
  7. Lovitură pentru Blue Air. Compania a pierdut definitiv procesul deschis în urma amenzii de 2 milioane de euro, pentru cursele anulate
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. Economia României dă semne de îmbolnăvire. INS a revizuit în scădere evoluția PIB. Producția a scăzut pentru a doua oară în acest an
  10. România ar putea pierde Dacia. Mașinile produse la Mioveni s-ar scumpi cu minim 2.000 de euro dacă nu am mai fi în UE. Producția s-ar putea muta în Maroc ANALIZĂ