ASF confirma o investigatie a prabusirii Bursei dupa gafa ministrului de Finante

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 21:34
7308 citiri
ASF confirma o investigatie a prabusirii Bursei dupa gafa ministrului de Finante

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va face o analiza a efectelor pe bursa ale declaratiilor ministrului de Finante, Ionut Misa, cu privire la desfiintarea Pilonului II de pensii.

Initial informatia a aparut joi pe surse, dar vineri a fost confirmata oficial.

"Sectorul Instrumente si Investitii Financiare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara a demarat, inca din data de 30 iunie 2017, o investigatie cu privire la posibilitatea existentei unor elemente care intra sub incidenta abuzului pe piata - manipulare prevazut de Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata", a transmis ASF vineri.

In situatia in care in urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectari ale prevederilor legale incidente sunt adoptate masuri de catre Autoritate care pot fi facute publice, in functie de caracterul acestora.

"Ori de cate ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat in masuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se inscriau in categoria informatiilor publice, acestea au fost aduse la cunostinta publicului", mentioneaza ASF.

In legatura cu amenda data NN Pensii, sursele citate joi de presa au precizat ca pana in prezent amenda nu a fost contestata.

"Conform legii, ea se plateste la administratia financiara unde este inregistrata compania si se face venit la bugetul de stat", au mai spus sursele citate.

In 29 iunie, dupa audierea sa din comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, Ionut Misa a afirmat ca Guvernul va desfiinta Pilonul II de pensii.

La cateva ore, el a precizat, prin intermediul unui comunicat, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si nici nationalizat, subliniind ca la Parlament a raspuns unei intrebari "care probabil a fost interpretata gresit". In aceeasi zi, atat premierul Mihai Tudose, cat si presedintele PSD, Liviu Dragnea, au negat ca se va desfiinta Pilonul II.

In aceeasi zi, Bursa de la Bucuresti a consemnat scaderi de peste 2%, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, BET-NG, care s-a depreciat cu 4,89%.

Indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 12 actiuni, a consemnat o scadere de 3,83%, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, a coborat cu 3,69%. Indicele BET-FI al SIF-urilor inregistra, la inchidere, o depreciere de 2,39%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 3,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a "pierdut" 3,59%.

Referitor la amenda data NN Pensii, amintim ca in luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clientilor prin care ii informa ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le-a recomandat sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor.

Presedintele de la acel moment al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara, insa, ca discutia privind nationalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigena aruncata, pentru ca notiunea de nationalizare nu exista in conditiile in care Pilonul II este finantat de stat prin alocatii bugetare.

In urma acestor discutii, ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, si a decis retragerea autorizatiei directorului general, Raluca Tintoiu.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: AGERPRES