Bursa castiga doar 0,3% in ultima saptamana

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 18:10
763 citiri
Bursa castiga doar 0,3% in ultima saptamana

Actiunile din sectorul SIF au suferit corectii moderate in ultima saptamana la Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET-FI afisand o pierdere de 1,31%, in contextul in care pietele externe si-au domolit cresterile, iar contextul economic intern nu se arata a fi unul imbucurator, spun brokerii.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a comprimat cu 51% in saptamana 16 - 20 noiembrie, pana la 66,7 milioane lei (15,57 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 136,59 milioane lei (31,79 milioane euro).

De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat puternic in saptamana incheiata, cu 5,85%, pana la 87,08 miliarde lei (20,3 miliarde euro), de la 82,26 miliarde lei (19,14 miliarde euro) in saptamana precedenta.

"Sunt doua aspecte importante care au generat astfel de evolutii la BVB: pe de-o parte, pe plan intern, putem vorbi de incoerenta politica, recesiune si lipsa unei perspective pentru o relansare economica", observa Andreea Gheorghe, analist al casei de brokeraj Intercapital Invest.

"Totodata, am mai avut parte de aprecieri puternice la bursa, nejustificate de realitatea economica romaneasca, un curs supraevaluat, dar sustinut de interventii BNR si de vanzari masive de euro in incercarea statului de a-si acoperi golurile din buget, iar aceste aspecte tin departe de bursa locala investitorii de portofoliu", a adauga Andreea Gheorghe.

Pe de alta parte, analistul Intercapital spune ca mai trebuie tinut cont de faptul ca bursele externe au marcat evolutii pozitive record in ultima perioada si, chiar daca mediul economic global este in continuare unul pozitiv, pentru moment este absolut normal sa urmeze o zona neutra pe pietele dezvoltate.

"Asa poate fi explicata in ultima vreme usoara decorelare dintre principalii indici externi si absenta investitorilor speculatori de pe piata locala care nu mai vad multe oportunitati, ca urmare a volatilitatii scazute. Avand in vedere aceste aspecte, cel mai probabil urmeaza o zona de range la BVB sau posibile corectii dupa o lunga perioada de aprecieri importante", completeaza Andreea Gheorghe.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#castig bursa, #bani bursa, #pierderibursa, #indice BET , #actiuni