Bursa incepe sa-si revina, dar e inca instabila dupa "baia de sange" de miercuri

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 14:23
3315 citiri
Bursa incepe sa-si revina, dar e inca instabila dupa "baia de sange" de miercuri
Foto: Arhiva Pixabay

Bursa de Valori Bucuresti este, in continuare, instabila dupa ce miercuri a traversat una dintre cele mai negre zile din istoria ei de peste doua decenii.

Cotatiile unora dintre companii - care aproape ca au fost oprite de la tranzactionare miercuri - au inceput sa isi revina. Altele scad in continuare, iar pretul celor mai multe fluctueaza. In consecinta, nici macar expertii in piete de capital n-ar putea spune, cu siguranta, ce se va intampla, in perioada imediat urmatoare.

Bursa de Valori Bucuresti - care inregistra ieri, la orele pranzului - o scadere de 12%, incepe incetul cu incetul sa isi revina. Cu toate acestea, BET - indicele de referinta al bursei - nu avea ieri o evolutie unitara, ci fluctua. In jurul pranzului, valoarea BET ajunsese la -2,47%.

Cotatiile bancilor care miercuri suferisera cele mai mari scaderi incepusera si ele sa isi revina. Spre exemplu, valoarea actiunilor Bancii Transilvania - care in ajuns au scazut cu 19,9% in ajun - inregistrau, la amiaza, o crestere de 0,53%. In schimb, cotatiile BRD inregistrau, in continuare, o scadere de 1,8%.

Nici situatia companiilor din Energie nu era prea buna. Spre exemplu, Romgaz inregistra, in continuare, o scadere cu 7,85%, OMV era pe un minus de 1,32%. Actiunile Electrica - dupa scaderea de peste 10% inregistrata miercuri - erau, in continuare, pe un tren descedent, inregistrand o scadere cu 3,61%.

Va reamintim ca, potrivit unor specialisti in functionarea pietelor de capital din cadrul Camerei de Comert Romano-Americane, ceea ce s-a intamplat la Bursa de la Bucuresti miercuri a fost o veritabila "baie de sange". In consecinta, oamenii de afaceri au fost de parere ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar trebui sa verifice evolutia bursei, pentru a stabili daca nu cumva s-a incercat manipularea pietei de capital.

Problemele majore pe bursa au fost cauzate de un discurs de marti seara al ministrului de Finante, Eugen Teodorovici. Acesta a anuntat ca Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care le va impune bancilor o taxa pe lacomie, va impozita diferit societatile din energie, le va permite romanilor sa isi retraga banii de la Pilonul II de pensii si va limita pretul la gaze naturale.

Citește și:
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Kathleen Ann Kavalec, propunerea președintelui SUA Joe Biden pentru funcția de ambasador în România, a fost audiată marți noaptea de către senatul american. În timpul audierii, aceasta a...
”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit: ”Cei care și-au bătut joc de sprijinul financiar nu vor mai avea dreptul să participe”
”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit: ”Cei care și-au bătut joc de sprijinul financiar nu vor mai avea dreptul să participe”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri, 2 decembrie, că programul ”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit. ”Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o...
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
.....si ce deaca bre ???.......oricum bursa n-are legaturica...