Caderea bursei se accentueaza: S-a pierdut tot ce se acumulase de-a lungul acestui an

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 14:53
9888 citiri
Caderea bursei se accentueaza: S-a pierdut tot ce se acumulase de-a lungul acestui an
Foto: Arhiva Ziare.com

La jumatatea zilei, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a scazut cu 10%, piata de capital pierzand in cateva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul masurilor fiscale anuntate de Guvern.

Cele mai afectate companii sunt cele din energie si bancile. Banca Transilvania a scazut deja cu 21%, trecand de pragul de 15% care ducea la oprirea automata a tranzactiilor.

La amiaza acest procent a fost majorat la 25%, conform Profit.ro.

In plus, BRD scazuse la amiaza cu 13,17%, Sphera Francise Group cu 11,48%, Patria Bank cu 13,10%, Alro cu 10,03%, Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV petrom cu 9,22%, iar Conpet cu 4,70%.

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, intr-un comunicat, ca a luat nota de efectele negative reflectate in scaderi importante ale indicilor bursieri, ca urmare a proiectului de OUG anuntat recent de catre Guvern.

Piata de capital locala, in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei (PIB), a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta.

Investitorii urmaresc cu deosebita atentie actiunile decidentilor politici ce influenteaza mediul economic si evolutia companiilor listate, un aspect major in cadrul procesului investitional fiind dat de predictibilitatea si stabilitatea legislativa.

Analistii spun ca piata de capital a pierdut intr-o singura zi tot ceea ce s-a acumulat in 2018, aceasta fiind cea mai importanta scadere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.

Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET inregistrau la ora 12:00 o valoare de piata de circa 65 miliarde de lei, in scadere cu 6 miliarde de lei fata de inchiderea de marti seara, ceea ce inseamna ca doar in cateva ore de tranzactionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

#cadere bursa masuri fiscale Teodorovici , #actiuni