Care sunt companiile care fac performanta la Bursa?

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 08:46
3916 citiri
Care sunt companiile care fac performanta la Bursa?

Performantele inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti in ultima perioada de cateva companii mai putin vizibile sunt explicate de specialisti prin prisma producerii unor evenimente singulare, specifice societatilor respective, in timp jucatorii care sustin cu adevarat bursa sunt companiile solide cu rezultatele financiare bune.

Printre titlurile care au cunoscut cresteri importante de la inceputul anului se numara titlurile Bancii Comerciale Carpatica. Astfel, actiunile bancii au urcat puternic in primele sedintele de tranzactionare de la inceputul anului, atingand valoarea de 0,0575 lei/titlu de la 0,0392 lei/titlu la finele anului trecut. Motivul principal al aprecierilor au fost zvonurile cu privire la numirea lui Robert Rekkers, fostul director al Bancii Transilvania, in functia de director general al BCC, ce au dat sperante investitorilor.

De asemenea, hotararea reglementatorului de energie de a majora tarifele operatorilor de transport, care va avea un impact pozitiv asupra veniturilor Transelectrica, a propulsat puternic titlurile acestei companii. Daca la sfarsitul anului un titlu al companiei era cotat la 12,69 lei, dupa anunt valoarea unei actiuni a crescut la 14 lei.

Un alt exemplu in acest sens este cel al producatorului de benzi de cauciuc Artego Targu-Jiu, care a adus investitorilor castiguri de aproape patru ori mai mari in 2012. Si in acest caz au fost speculate zvonuri cu privire la faptul ca salariatii, care detin pachetul majoritar de 70% din actiuni, ar putea ceda controlul, cresterile fiind determinate, potrivit specialistilor din piata, de o incercare de preluare din partea unui investitor.

"Exista influente care dispun de unicitatea evenimentelor pe care le parcurg aceste companii, care au dat un imbold pozitiv perceptiilor investitorilor", a explicat Mihai Chisu de la Swiss Capital, pentru Ziare.com.

Insa aceste actiuni au o lichiditate (volumul de tranzactionare realizat) redusa si chiar o apreciere de 400% nu influenteaza in mod semnificativ piata.

Companiile care au cea mai buna evolutie la bursa sunt cele care se bucura de cea mai mare apreciere din partea publicului investitor, prin prisma unor elemente esentiale de analiza fundamentala si tehnica.

"Partea de analiza fundamentala cantareste foarte mult in aceasta perioada a anului, deoarece se fac previziuni legate de profiturile companiilor pentru anul 2012 si sunt asteptate anunturile legate de dividende", a continuat Chisu.

Astfel, companiile care au inregistrat cele mai bune evolutii fac parte din categoria societatilor care au avut rezultate bune pentru cel putin primele noua luni din 2012, remarcandu-se, in termeni de evolutie si lichiditate, actiunile Fondului Proprietatea, ale Societatilor de Investitii Financiare si cele ale Petrom.

"Cu adevarat surprinzator este ca Bursa a avut resursele necesare si investitorii au iesit din latenta in care se aflau", a remarcat Chisu.

Sunt asteptate listarile promise

Totodata, pe parcursul acestui an, exista asteptari foarte mari legate de companiile pe care statul a anuntat ca intentioneaza sa le listeze.

Oferta publica pentru privatizarea a 15% din actiunile Transgaz urmeaza sa aiba loc pana la mijlocul lunii aprilie, iar pana la sfarsitul lunii mai trebuie sa fie vandut un pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica. Vanzarea unui pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia ar trebui sa fie realizata pana la finele lui octombrie. Aceasta este data limita si pentru listarea a 15% din actiunile Romgaz.

Imediat dupa iesirea din insolventa a societatii, este avuat in vedere listarea unui pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica.

"Toate aceste companii sunt extrem de valoroase pentru piata romaneasca de capital", a subliniat Mihai Chisu.

La polul opus, actiunile combinatului valcean Oltchim au inregistrat scaderi puternice incepand cu esecul tentativei de privatizare in octombrie anul trecut, amplificate dupa anuntul privind decizia de a cere intrarea in insolventa a societatii.

"In cazul Oltchim, s-a simtit pe deplin spectrul insolventei. Lipsa de decizie, incoerenta, toate aceste evenimente care genereaza factori negativi cand vine vorba de o companie listata, sunt ingredientele pentru caderile insemnate", a precizat Chisu.

In prezent, actiunile Oltchim sunt suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce Tribunalul Valcea a admis, miercuri, intrarea in insolventa a combinatului.

Citeste si:
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentari susţinători ai lui Ludovic Orban au transmis, vineri, mesaje în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui PNL Florin Cîţu să nu accepte susţinerea din partea...
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Sursa: Ziare.com