Ziare.com

Vanzarile in lipsa, interzise in Europa si SUA, introduse la Bucuresti

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 22:12

   

Vanzarile in lipsa, interzise in Europa si SUA, introduse la Bucuresti
Vanzarile in lipsa (short selling) vor fi introduse si la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fiind tehnici de tranzactionare utile, dar in conditiile unor piete tensionate pot influenta puternic pretul actiunilor, a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedinte si director general al BVB.

"Vanzarile in lipsa ca tehnici de tranzactionare vor fi introduse la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), desi, in aceasta perioada mai speciala, utilizarea lor a dovedit ca poate influenta pretul actiunilor. Acesta este si motivul pentru care Statele Unite si Marea Britanie au luat masurile de suspendare", a spus Stere Farmache.

"Cu toate acestea, vanzarile in lipsa (short selling) sunt tehnici de tranzactionare perfect valabile, in conditiile unor piete normale, insa in situatii speciale autoritatile de reglementare pot regandi rolul acestora", a adaugat Farmache.

Vanzarea in lipsa (short selling) reprezinta o tehnica de tranzactionare prin care investitorul vinde titluri de valoare, bunuri sau devize pe care nu le detine si care, de obicei, sunt imprumutate de la broker sau de la un alt investitor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Vanzatorul mizeaza pe o scadere a pietei, astfel incat sa poata cumpara ulterior titlurile la un pret mai mic si sa obtina profit.

"In ciuda masurilor luate de autoritatile de reglementare din Statele Unite si Marea Britanie, nu inseamna ca vanzarile scurte vor fi abandonate. Probabil ca putina lume s-a gandit ca ele trebuie regandite in situatii de criza", a mentionat seful BVB.

In ultima saptamana, autoritatile de reglementare ale pietelor de capital din Statele Unite si Marea Britanie au suspendat temporar vanzarile in lipsa a titlurilor din sectorul financiar.

Astfel, agentia americana de reglementare a pietei de capital (SEC) a interzis, vineri, temporar si cu efect imediat vanzarile in lipsa ale titlurilor din sectorul financiar, dupa o decizie similara luata de autoritatea britanica a serviciilor financiare (FSA).

"Alaturi de FSA, SEC a luat masuri temporare de urgenta pentru a interzice vanzarile in lipsa ale titlurilor din sectorul financiar, pentru a proteja calitatea si integritatea pietei bursiere, dar si pentru a sustine increderea investitorilor", a subliniat arbitrul pietei de capital din Statele Unite.

In opinia autoritatilor britanice, scaderea puternica a cotatiei actiunilor bancii HBOS, inaintea anuntului de preluare din partea Lloyds TSB, a fost determinata in mare parte de intensificarea vanzarilor in lipsa.

Ca urmare, masura FSA de a suspenda vanzarilor in lipsa a titlurilor a 29 de companii din sectorul financiar va dura pana in 16 ianuarie, dar o revizuire a acestei restrictii ar putea fi luata in calcul dupa 30 de zile.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

evident la ordinul celor interesati ca Romania sa ajunga la cheremul finantistilor usdraelieni

Acest lucru nu trebuie acceptat in Romania, tara europeana si prea fragila dpdv al productiei, a carei "economie" este axata in mare parte pe consum cu bani produsi de cei ce lucreaza in strainatate.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor