Noi minime ale anului pe bursa

Luni, 14 Iulie 2008, ora 14:47
879 citiri
Noi minime ale anului pe bursa

Indicii bursieri au atins, saptamana trecuta, noi minime ale anului. Astfel, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, a scazut in 2008 cu 38,16% pana la valoarea de 6.076,37, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 33,41% pana la cotatia de 4.438,30.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF), a pierdut in acest an 48,90% din valoare, pana la cotatia de 40.198,08, nivel nemaiatins din 31 iulie 2006, iar capitalizarea bursiera a ajuns la 29,24 miliarde de euro.

"De la inceputul lunii iulie si pana in prezent, indicii bursieri au mai pierdut intre 4,3% si 13,12%. Cum deja ne-am obisnuit, indicele BET-FI a avut cel mai mult de suferit din cauza miscarilor speculative combinate de pe piata spot si futures si s-a depreciat cu 13,12%.

Situatia nu s-a modificat comparativ cu saptamana trecuta si ca atare a functionat acelasi automatism: lichiditate scazuta si evolutii descendente pe pietele externe conduc la intensificarea miscarilor speculative si rezultatul este scaderea indicilor bursieri (cu precadere a BET-FI) pe volume tranzactionate extrem de reduse", apreciaza analistii de la KTD Invest.

Lichiditatea zilnica a bursei a scazut vizibil incepand cu sedinta de luni. Cu toate acestea, pe ansamblul saptamanii, valoarea tranzactionata a fost de 133,7 milioane lei, in crestere cu aproximativ 12%.

Cel mai tranzactionat emitent a fost SIF Transilvania, ca urmare a ridicarii restrictiei de vanzare a actiunilor rezultate din majorarea capitalului social initiat de emitent in anul 2007.

Actiunile SIF Transilvania au putut fi transferate incepand cu 7 iulie insa, spre deosebire de saptamana precedenta, cotatia a parut mai degraba a se stabiliza, pe un volum tranzactionat in crestere vizibila. In plus, actionarii care au participat la majorarea de capital au actiunile inregistrate in cont incepand cu data de 21 iulie anul precedente.

"Ca atare, pentru vanzare ar fi indicat sa astepte sa treaca cele 365 zile care le-ar permite sa plateasca pe castigul aferent acestor pozitii, avand in vedere ca sunt inregistrate in portofolii la valoarea nominala, doar 1% in loc de 16%.

Aceasta este valabil pentru actionarii care si-au vandut anul trecut actiunile, dupa trecerea datei de inregistrare pentru majorarea de capital, marcand astfel pierdere in anul fiscal 2007", precizeaza analistii mai sus mentionati.

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) in intervalul analizat a fost de 77,16 milioane lei, reprezentand 59% din lichiditatea saptamanala a Bursei pe sectiunea de actiuni.

Dupa cateva saptamani de absenta, titlurile Azomures (AZO) si Amonil (AMO) au revenit in topul cresterilor cu aprecieri de 28,1% si respectiv 28,4%.

Vestea privind divizarea Prodplast (PPL) a entuziasmat investitorii, cursul acestor titluri inregistrand o apreciere de 13,33%, de la 3,00 lei/actiune pana la 3,40 lei. Cea mai mare scadere a fost inregistrat de actiunile Mefin Sinaia cu un minus de 15,62%.

"Scaderile au devenit o obisnuinta pe bursa romaneasca, in ciuda rezultatelor financiare in crestere publicate de companii si a indicatorilor macroeconomici care nu indica o schimbare in rau a conjuncturii economice din Romania.

Insa, slaba reactie a investitorilor institutionali si investitorilor straini face posibil ca, pe termen scurt, scaderile sa continue la bursa.

Incepand de acum si pana la jumatatea lunii august companiile romanesti vor publica rezultatele financiare aferente primului semestru. Insa, in conditiile in care conjuctura extrena nu se va imbunatati, este greu de crezut ca vom avea reactii pe masura din partea investitorilor la aflarea acestor rezultate", apreciaza analistii de la KTD Invest.

In segmentul Rasdaq, saptamana a fost dominata de tranzactii in care s-au transferat pachete importante de actiuni. Astfel, titlurile Comvex Constanta (CMVX) au atras atentia prin rulajul ridicat, de putin peste 87,5 milioane de lei.

Unul dintre actionari, ECE Energy Consulting Establishment a anuntat vanzarea intregului pachet detinut, de 22,05% din actiuni, la un pret mediu de 55 lei/actiune, valoarea totala fiind in jurul a 53,6 milioane de lei. Expert Placement Services Ltd a cumparat, joi, sase pachete de actiuni Comvex Constanta, reprezentand 3% din capitalul companiei, pentru care a platit 7,3 milioane lei.

In cazul Atlas GIP Ploiesti, SIF Muntenia (SIF4) a vandut cele 14,49% din actiuni detinute lui Vulcan SA pentru suma de peste 8 milioane de lei.

Top 5 cresteri BVB

1. Azomures Tg Mures +31,3%

2. Amonil Slobozia +24,8%

3. Rompetrol Well Services +14,68%

4. Prodplast Bucuresti 13,33%

5. Impact +12,38%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#actiuni, #bursa, #tranzactii, #scadere , #actiuni