Ziare.com

Top 10 companii straine listate pe bursa din Romania

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 23:34

   

Top 10 companii straine listate pe bursa din Romania
Cele mai profitabile 10 actiuni straine tranzactionate pe Sistemul Alternativ de Tranzactionare (ATS) al Bursei de Valori Bucuresti au depasit cresterile inregistrate anul trecut de toti indicii locali ai BVB.

Potrivit unei analize Tradeville, remise Ziare.com, aceste active au avut randamente anuale in lei cuprinse intre 35% si 112% si au adus cresteri cuprinse intre 2,61% si 31,19%, ceea ce sustine teoria ca titlurile companiilor globale ofera oportunitati noi de diversificare a portofoliului pentru investitori, reprezentand sectoare care lipseau de pe lista de companii romanesti de la BVB, precum IT si asigurari.Bank of America Corporation (BAC) +111,75%

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Bank of America a beneficiat in 2012 de influenta pozitiva a rezultatelor financiare pe segmentele administrare de active si activitate pe pietele globale, a reusit o diminuare a cheltuielilor cu provizioanele pentru riscul de credit si o imbunatatire a indicatorilor de adecvare a capitalului. Consensul Reuters indica un profit net pentru 2012 de 2,67 miliarde dolari (0,24 dolari/actiune, comparativ cu 0,01 dolari/actiune in 2011), iar pentru 2013 se asteapta o crestere considerabila, pana la 10,96 miliarde dolari, care ar face posibila si majorarea dividendului anual la 0,13 dolari/actiune.

SAP AG (SAP) +55,41%

Cu a doua crestere din clasament, randamentul de 55,41% al SAP este dat doar in mica masura de randamentul dividendului (2,32% brut, in euro), cea mai mare parte din castig datorandu-se aprecierii cotatiei. Compania germana este liderul mondial in domeniul software-ului pentru managementul afacerilor.

In opinia Tradeville, ea datoreaza evolutia pozitiva a titlurilor sale atat capacitatii de inovatie (arhitectura HANA, care permite analiza in timp real a unor volume foarte mari de date, nu are inca rival), cat si dezvoltarii la nivel global, inclusiv in piete emergente precum Brazilia si China. Insa SAP risca sa nu poata repeta performantele deosebite din anul 2012.

Bayer AG (BAYN) +52,90%

Bayer a beneficiat de avansul vanzarilor, mai ales in SUA si la nivelul pietelor emergente, pentru toate diviziile sale si preconizeaza ca, sub aceasta influenta, precum si a cursurilor favorabile de schimb, veniturile anului 2012 vor fi de circa 39-40 miliarde euro, multumita in special cresterilor la nivelul diviziilor HealthCare si CropScience.

Consensul Reuters indica un profit net de 4,18 miliarde euro si o majorare a dividendului pe actiune la 1,81 euro, continuandu-se trendul pozitiv al ratei de crestere al acestuia si in 2013, la 2 euro. Pentru 2013 se preconizeaza vanzari de 41,36 miliarde euro si un profit net de 4,53 miliarde euro, ambii indicatori fiind in crestere.

Allianz SE (ALV) +51,89%

Actiunile Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, au afisat un trend ascendent puternic in a doua parte a anului trecut, multumita rezultatelor financiare care au depasit asteptarile pietei. Allianz si-a revizuit pozitiv estimarea de profit operational pentru 2012, la 9 miliarde euro, gratie unei bune performante pe toate segmentele de business si in special pe administrarea activelor, in timp ce estimarea analistilor Reuters este mai ridicata, respectiv 9,85 miliarde euro.

Pentru 2013, compania si-a propus sa continue procesul de intarire a pozitiei bilantiere, in timp ce parteneriatele semnate recent cu Western Union, HSBC Holdings si Volkswagen ii vor permite sa acceseze o baza extinsa de potentiali clienti.

Visa Inc. (VISA) +51.89

Aproape intregul randament in lei al actiunilor Visa se datoreaza aprecierii cotatiilor, care au depasit detasat randamentul S&P500 (doar 14,6% in lei). Consideram ca la baza avansului spectaculos al VISA stau doua motive importante. Pe de-o parte, firma domina piata platilor electronice cu carduri (circa 2/3 din tranzactiile la nivel global sunt in reteaua Visa), barierele la intrarea pe aceasta piata fiind foarte mari.

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) +49,31%

Conform cifrelor pentru vanzarile pentru primele 11 luni, 2012 a fost cel mai bun an din istoria Bayerische Motoren Werke. Producatorul german a beneficiat de cererea ridicata pentru autoturisme premium din toate regiunile de dezvoltare si indeosebi din pietele emergente, depasindu-si rivalii Audi si Daimler.

Pentru 2013, BMW mizeaza pe continuarea trendului pozitiv pe piete precum China si intentioneaza sa introduca o serie de inovatii, cum ar fi o structura mai usoara, de fibra de carbon, sau modelul electric i3. Succesul marcii BMW si planurile de investitii pentru urmatorii ani pot impinge actiunile la noi maxime istorice.

Heineken NV (HEIA) +46.72%

Heineken a inregistrat anul trecut cresterea veniturilor si a profitului, concomitent cu reducerea gradului de indatorare. Consensul Reuters indica pentru 2012 venituri de 18,175 miliarde euro si un profit net de 1,61 miliarde euro. Compania plateste dividende, valoarea preconizata pentru anul 2012 fiind de 0,88 euro/actiune.

Consensul Reuters vizeaza o crestere a indicatorilor si pentru anul 2013, cand veniturile ar putea atinge 20,20 miliarde euro, iar profitul net 1,86 miliarde euro, ceea ce ar permite majorarea dividendului la 1 euro/actiune. Emitentul va avea de castigat si in 2013 de pe urma politicii de dezvoltare in regiunile cu potential ridicat, in special prin noi achizitii, dar si prin inceperea productiei de marci noi in diverse zone geografice.

Christian Dior SA (CDI) +46,26%

Actiunile Christian Dior au evoluat in tandem cu perceptia investitorilor asupra pietelor emergente, urcand spectaculos in T1 si T4. Aceasta performanta a fost motivata de succesul deosebit al marcilor Louis Vuitton si Bulgari, pozitionate la varful gamei premium, precum si al colectiilor de haute couture, de lansarea de produse noi si consolidarea retelei globale de distributie.

La nivel fundamental, grupul s-a bucurat de rate de crestere cu doua cifre a vanzarilor pentru toate diviziile in primele zece luni, raportate la aceeasi perioada din 2011, si preconizeaza evolutii pozitive pentru principalele piete (Europa, China si Statele Unite) si in 2013.

Adidas AG (ADS) +39.66%

Adidas a continuat trendul pozitiv aproape neintrerupt pe care s-a inscris din 2009 pana acum, atingand recent un nou maxim istoric. Ca sponsor al principalelor evenimente sportive din 2012, Cupa UEFA si Jocurile Olimpice, compania germana s-a bucurat de vanzari si profituri record, revizuindu-si in crestere, in repetate randuri, estimarile financiare.

La nivelul intregului an, consensul analistilor intervievati de Reuters indica un avans al veniturilor de 11,9%, respectiv de 19,5% al profitului net si un dividend mai ridicat cu 20%, respectand rata de distributie a profitului din exercitiile precedente.

In 2013, conducerea Adidas se asteapta sa vada primele rezultate pozitive ale restructurarii Reebok, continuarea bunei performante a celorlalte marci si costuri mai reduse in urma restrangerii portofoliului de produse.

JPMorgan Chase & Co. (JPM) +37,17%

JPMorgan Chase a raportat venituri stabile sau in crestere pentru toate diviziile, cu exceptia investment banking, precum si majorarea profitului net. Pierderile inregistrate pe segmentul mentionat au determinat sistarea programului de rascumparare de actiuni.

Desi a inregistrat si reducerea cheltuielilor cu provizioanele pentru risc de credit, institutia s-a confruntat cu diminuarea indicatorilor de adecvare a capitalului.

Consensul Reuters indica pentru anul 2012 un profit net de 19,07 miliarde dolari (4,98 dolari/actiune, comparativ cu 4,48 dolari/actiune in 2011). Dupa ce anul trecut dividendul a fost majorat de la 1 dolar la 1,20 dolari, se mizeaza pe o crestere a acestuia in linie cu avansul afacerilor, astfel incat poate atinge o valoare de 1,40 dolari in 2013.

Bilantul solid si profitul generos recomanda titlurile JPM si pentru anul 2013, insa riscurile aferente activitatii de investment banking si litigiilor specifice sectorului sunt prezente, mai ales in contextul recent al amanarii introducerii noilor reglementari Basel III, astfel incat acestea ar putea fi interesante pentru investitorii care accepta un risc ridicat.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6719 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor