600 de milioane euro, pierduti la bursa in doar doua zile

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 12:30
1835 citiri
600 de milioane euro, pierduti la bursa in doar doua zile

Noul an bursier se dovedeste atipic, avand in vedere ca a debutat cu scaderi ale cotatiilor la BVB, cu toate ca, de obicei, anul incepea cu cresteri la bursa. Astfel, in doar doua zile, investitorii la BVB au pierdut nu mai putin de 600 de milioane de euro, aceasta fiind valoarea cu care a scazut capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti in primele doua zile de tranzactionare din 2008.

Iar vestea proasta este ca brokerii anticipeaza ca scaderile vor continua. Evolutia oscilanta a pietelor externe, lipsa investitorilor straini in tranzactiile de pe bursa romaneasca si deprecierea monedei nationale sunt doar cateva din motivele pentru care titlurile listate la Bucuresti au evoluat descendent. "Pentru prima data in ultimii ani, luna ianuarie nu a inceput conform cutumei", cu cresteri spectaculoase.

Ba chiar dimpotriva, investitorii au lasat deoparte entuziasmul de care au fost cuprinsi in decembrie, si cum existau ceva profituri dupa cresterile de la final de an, unii dintre ei au optat sa mai vanda din pachete de actiuni detinute", explica analistii de la Prime Transaction.

Se pare ca bursa romaneasca a fost afectata in prima saptamana de tranzactionare din 2008 in principal de scaderile bursei americane, unde cei mai importanti indici au inregistrat in ultimele cinci sedinte deprecieri de 4%-6%.

Scaderile din SUA au fost provocate de situatia indicatorilor sintetici macroeconomici, in prima saptamana din ianuarie fiind publicati indicatorii cei mai importanti referitori la forta de munca: numarul de noi angajari din sectoarele non-agricole si rata somajului, ambii fiind sub estimari.

"Cum corelatiile dintre evolutia pietei muncii si evolutiile pietelor financiare sunt stranse intr-o economie sanatoasa, inrautatirea pietei muncii nu poate fi vazuta cu ochi buni de catre analistii, brokerii si investitorii pe piata de capital. Ceea ce a provocat scaderi pe bursa americana, cu posibile repercusiuni negative in continuare si pentru bursa de la Bucuresti, in saptamana aceasta", apreciaza analistii de la Prime Transaction.

La Bucuresti, indicele BET, care caracterizeaza evolutia celor mai lichide actiuni la BVB, a inchis vineri la un nivel de 9735,67 puncte, in scadere cu 0,91% fata de 2007. Tot cu 0,91 procente a scazut si indicele compozit BET C care urmareste evolutia tuturor actiunilor de la bursa de la Bucuresti -, iar evolutia a fost in linii mari similara cu BET, sub influenta titlurilor BRD si ale Bancii Transilvania.

Indicele SIF-urilor a fost, ca de obicei, mai volatil. Acesta a incheiat

saptamana trecuta la 77056,19 puncte, cu 2,05% mai jos decat in ultima sedinta din 2007.

Valoarea totala tranzactionata in cele doua sedinte din 2008 se ridica la 51,19 milioane lei, media pe sedinta fiind de doua ori mai mica fata de ultimele 3 luni. Cele mai tranzactionate titluri de la bursa au fost SIF5, cu un rulaj de 9,9 milioane lei si BRD, cu o valoare a tranzactiilor de 6,53 milioane lei.

Cresteri spectaculoase nu am avut la inceput de an, iar topul celor mai mari cresteri e dominat de companii cu lichiditate foarte redusa pe bursa. Spre exemplu, cu actiunile societatii Mecanica Ceahlau, ocupanta primului loc, s-a efectuat o singura tranzactie, la pretul de 0,7 lei/actiune. Sunt cazuri de cresteri ocazionale, determinate in special de lichiditatea mica a acestor actiuni.

Dintre titlurile cu lichiditate buna s-a remarcat SNP, unde cursul a urcat peste palierul de 0,5 lei, inchizand vineri la 0,51 lei/actiune, cu 2,6% in crestere fata de finalul de an. In topul scaderilor regasim actiunile Impact Bucuresti, singurele cu o lichiditate mai buna. Aici s-au inregistrat actiunile gratuite acordate la majorarea de capital din noiembrie (de 74,12%), crescand astfel oferta in piata.

Top 5 cresteri la BVB saptamana trecuta

1. Mecanica Ceahlau +12,90%

2. Amonil Slobozia +8,60%

3. Sinteza Oradea +7,14%

4. Electrocontact Botosani +4,95%

5. Armatura Cluj-Napoca+3,23%

Citește și:
Cătălin Drulă, nou atac la coaliție: ”La 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau”
Cătălin Drulă, nou atac la coaliție: ”La 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a vorbit luni, 28 noiembrie, despre pensiile speciale, reclamând faptul că un proiect al partidului care prevede abrogarea lor e blocat în sertarul comisiilor de...
Șeful NATO a făcut cu Bogdan Aurescu ultimele pregătiri înaintea reuniunii miniștrilor de externe de la București. Concluziile întâlnirii FOTO
Șeful NATO a făcut cu Bogdan Aurescu ultimele pregătiri înaintea reuniunii miniștrilor de externe de la București. Concluziile întâlnirii FOTO
Ministrul Bogdan Aurescu a avut luni seară, 28 noiembrie, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit MAE, cei doi...