Bursa de Valori Bucuresti se intoarce la nivelul din 2004

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 23:45
2448 citiri
Bursa de Valori Bucuresti se intoarce la nivelul din 2004

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-au prabusit in sedinta de vineri la minimele ultimilor patru ani, marcand a doua zi de scaderi spectaculoase din ultima saptamana, dupa ce vanzatorii au coborat la maximum cotatiile intr-o predeschidere prelungita, in conditiile unei cereri modeste.

Conducerea Bursei a hotarat dimineata prelungirea sesiunii de predeschidere a pietelor de actiuni pana la ora 16, pentru a da posibilitatea investitorilor sa asimileze si sa analizeze rational stirile din pietele externe, in conditiile in care bursele internationale s-au prabusit.

Predeschiderea prelungita a vrut sa tempereze panica

"Decizia este luata in contextul international, fiind o situatie neobisnuita. Apreciem ca bursa trebuie sa continue sa functioneze, insa avem parametrii care sunt adaptati si pentru astfel de situatii, iar modulul de predeschidere este folosit adesea de multe piete", declarase pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele si directorul general al BVB.

Practic, in sesiunea de predeschidere nu au fost efectuate tranzactii, iar pietele principale de actiuni s-au inchis la ora 16:30 prin algoritmul de fixing, dupa o perioada de 15 minute de preinchidere.

"Dupa incheierea predeschiderii, va incepe procesul de fixing, in care efectiv se vor potrivi ordinele la piata (n.r. - ordinele care se executa la cel mai bun pret de vanzare sau de cumparare din piata), preturile de la cumparare care sunt mai mari decat cele de vanzare, sau cele de la vanzare care sunt mai mici decat cele de la cumparare. Astfel se vor face si cotatiile de referinta pentru luni", declara in cursul zilei pentru NewsIn Liviu Mihuta, broker la IFB Finwest.

Indicii Bursei, la minimele ultimilor patru ani

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 9,93%, pana la 3.187,77 puncte, nivel nemaiatins din septembrie 2004, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 8,88%, pana la 2.405,24 puncte, valoare atinsa ultima oara in octombrie 2004.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut cel mai mult - 14,85% - pana la 15.200,57 puncte, nivel nemaiatins din octombrie 2004, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, scadea cu 10,63%, la 7.778,10 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 10,86%, pana la 314,33 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 14,15%, pana la 417,72 puncte.

"E clar ca daca Bursa ar fi fost deschisa toata ziua, tot la minus 15% ajungea. Cel putin la nivel emotional a fost mult mai bine ca s-a folosit acest mecanism, insa practic e acelasi lucru. Cred ca acesta a fost si motivul Bursei ca a luat aceasta masura", a pentru NewsIn Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Bursele externe s-au prabusit sub efectul de domino al scaderilor de pe Wall-Street

La inchiderea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) principalii indici ai burselor europene se prabuseau cu aproape 10%, pe o tendinta globala de scadere, care a inceput odata cu prabusirea burselor americane in sedinta de joi.

Citește și:
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de...
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...