Topaiala fiscala a Guvernului a redus la jumatate cresterea Bursei in 2017

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 09:42
2705 citiri
Topaiala fiscala a Guvernului a redus la jumatate cresterea Bursei in 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea valorii de piata a celor mai importante companii romanesti s-a injumatatit fata de maximele anului 2017, ca urmare a incertitudinilor economice si fiscale, potrivit administratorilor de investitii si brokerilor de pe piata de capital.

Asta in ciuda unei spectaculoase cresteri economice.

Contra-performanta prestatiei guvernamentale si politice a dus la scaderea castigurilor de capitalizare bursiera inregistrate in prima jumatate a anului de companiile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Capitalizarea bursiera este valoarea de piata a unei companii, calculata cu pretul actiunilor acesteia.

Datele pierderilor

Cei mai reprezentativi indici ai BVB au scazut de circa doua ori fata de maximele anului, din 6 iunie, dupa ce reusisera sa recupereze decalajele fata de cresterile celelorlalte burse ale lumii, datorita cresterii economice.

Indicele de referinta al Bursei (BET), care face media ponderata a variatiilor de pret ale celor mai importante 13 actiuni de la BVB, era mai mic de 2,6 ori in 6 noiembrie fata de maximul anului, dupa ce se redusese deja de doua ori in zilele de dupa demiterea Guvernului Grindeanu.

Cu toate ca bursa romana este, de obicei, imuna la problemele politice.

Cresterea BET din 6 iunie fata de 29 decembrie era de peste 24% si s-a diminuat in 6 noiembrie pana la putin peste 12%, in contextul controverselor din a doua parte a anului, dintre Guvern si mediul de afaceri, privind:

  • cresterea salariului minim,
  • transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat,
  • incertitudinea privind viitorul fondurilor de pensii private si reducerea viramentelor catre acestea.

Au sporit neincrederea in performanta prestatiei guvernamentale si semnalele confuze transmise de Guvern privind introducerea unor noi taxe (impozitele pe venitul gospodariilor, pe activele bancare), la care s-a renuntat, ulterior si

alte masuri intens contestate de mediul de afaceri, ca in cazul impozitului pe cifra de afaceri, care ar putea duce la pierderi bugetare.

Politica cresterilor salariale este considerata inoportuna: "Mai intai trebuie stimulata cresterea companiilor, ca acestea sa aiba venituri mai mari si resurse sa majoreze salariile", remarca recent Florin Pogonaru, presedintele Asociatei Oamenilor de Afaceri din Romania, la o conferinta a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, in care mediul de afaceri a contestat masurile Guvernului.

Astfel ca indicele BET si-a adancit pierderile, ramanand cu o crestere pe tot anul de numai 9,3%, pana la 7.730 de puncte in 6 noiembrie.

La randul sau, indicele BET XT, care adauga alte 12 companii reprezentative pentru economie, a scazut cu 1,8% fata de maximul anului.

Indicele BET TR, care ia in calcul si dividendele, a avut o performanta mai buna, dar semnalele sale sunt mai putin elcovente, pentru ca sunt si rezultatul campaniei intensive a Guvernului de epuizare a profiturilor si rezervelor companiilor de stat.

BVB gazduieste aproape toate marile companii energetice ale Romaniei si este reprezentativa pentru economia romaneasca, inclusiv prin marile fonduri de investitii autohtone (Fondul Proprietatea si SIF-uri), care includ si companii nelistate.

In 2017, BVB si-a largit consistent reprezentativitatea, odata cu listarile celui mai mare furnizor de servicii medicale private (Medlife, M) si a unuia dintre cei mai mari operatori de comunicatii (Digi Communication, DIGI).

Ce spun analistii si expertii

Piata de capital din Romania a inceput anul sub auspiciile favorabile ale cresterii economice si ale relaxarii fiscale, care urma sa favorizeze rezultatele bune ale companiilor si sa reduca decalajele BVB fata de cresterile celorlalte burse.

Datele favorabile sunt: "profitabilitatea emitentilor (de actiuni) listati pe piata autohtona este una foarte buna; randamentul la dividend este al doilea an consecutiv unul dintre cele mai ridicate la nivel mondial; cresterea economica a Romaniei este cea mai ridicata la nivelul UE", aminteste Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

"Cu toate acestea, evolutia actuala a pietei are legatura cu discutiile din ultima perioada cu privire la modificarile ce ar urma sa fie aduse Codului Fiscal", mai spune Lucian Isac, unul dintre veteranii care au contribuit la infiintarea pietei.

Pe de alta parte, investitorii tind sa penalizeze nesustenabilitatea cresterii economice si, mai ales, aparitia unor noi masuri defavorabile sustenabilitatii, neincluse in programul cu care coalitia de guvernamant a castigat alegerile anul trecut.

Cel mai mare administrator de fonduri de investitii roman, Erste Asset Management Romania (EAM), a remarcat instalarea instabilitatii politice inca din semestrul 1 si faptul ca, "odata cu numirea unui nou guvern, Partidul Social Democrat a revizuit si programa de guvernare, ce include unele schimbari importante pentru Codul Fiscal, incepand cu 2018", dintre aminteste si o noua taxa "de solidaritate".

EAM aminteste si ca, desi agentiile si-au mentinut neschimbat rating-ul suveran al Romaniei, au survenit modificari negative de perspectiva.

Moody's a redus perspectiva de la pozitiv la neutru si a afirmat faptul ca "masurile fiscale prociclice adoptate si riscurile de stabilitate macroeconomica aduse de cresterea foarte rapida a salariilor, in comparatie cu productivitatea, reprezinta factori ce pot aduce o schimbare negativa a rating-ului Romaniei".

De asemenea, Fitch "a atentionat faptul ca Romania este in pericol de a reintra in procedura de deficit excesiv in acest an, procedura din care tara noastra a iesit in 2013".

Intre timp costurile de finantare au ajuns la maximul ultimilor trei ani, iar piata monetara a inregistrat cresteri majore ale mediei dobanzilor interbancare, pana la maximele ultimilor doi ani.

Tensiunile fiscale si politice s-au acutizat in trimestrul 3.

"Al treilea trimestru a fost marcat de incertitudinele venite din zona politica, resimtita pe piata printr-o lichiditate scazuta", remarca Simion Tihon, analistul uneia dintre cele mai vechi case de brokeraj de pe piata, Prime Transaction.

"Imbolnavirea a venit din degringolada creata de declaratiile iresponsabile. Taxa de 0,5% pe activele bancare a dat tonul. Apoi, intr-un tarziu, Guvernul a infirmat aceasta intentie, insa actiunile din sectorul bancar beneficiaza doar de o recuperare minora si de scurta durata", spune Simion Tihon.

Mai rau, "sectorul bancar devine apoi molipsitor si pentru celelalte sectoare".

Citeste mai departe analiza Alarma discreta a BVB: Derapajele politicilor fiscale si economice au redus la jumatate cresterea Bursei in 2017 pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Guvern politii fiscale scadere Bursa Bucuresti , #cotatii