Cresteri spectaculoase la Bursa de Valori Bucuresti

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 19:43
1768 citiri
Cresteri spectaculoase la Bursa de Valori Bucuresti

Cotatiile actiunilor de la BVB au crescut spectaculos, dupa ce optimismul a revenit in piete, dupa masurile de sustinere a burselor anuntate de autoritatile americane. Majoritatea actiunilor au inchis cu cresteri apropiate de limita maxima de variatie.

"Practic, investitorii au fost blocati de sistemul de tranzactionare sa introduca ordine la cotatii care depasesc limita maxima de variatie de 15%", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele-director general al BVB.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a sporit considerabil in sedinta de vineri, cu 27,8%, la 59,02 milioane lei (16 milioane euro), dupa ce in sedinta anterioara rulajul insumase 46,19 milioane lei (12,52 milioane euro).

"E normal ca la aceste aprecieri sa avem o lichiditate mare. A fost un interes deosebit la cumparare, impulsionat pe de-o parte de cresterile de pe pietele externe. In plus si anuntul ministrului Vosganian a reusit sa aduca optimismul investitorilor", a declarat pentru NewsIn Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca pregateste o serie de masuri care sa sprijine Bursa de la Bucuresti, in conditiile turbulentelor din pietele financiare, care au dus la scaderi puternice ale cotatiilor actiunilor.

Chiar daca indicii au crescut spectaculos, nu au putut fi recuperate pierderile din ultimele sedinte.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut puternic vineri, cu 9,25%, pana la 4.667,62 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 8,51%, pana la 3.532,78 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a sarit cu 14,53%, pana la 28.089,66 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 9,66%, ajungand la 11.643,50 puncte.

"Pe SIF-uri se mai faceau putine tranzactii in finalul sedintei, la preturi apropiate de limita maxima de variatie, dupa ce ordinele de vanzare la preturi superioare erau blocate", a explicat Moldovan.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 10,02%, pana la 491,35 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 11,16%, ajungand la 681,87 puncte.

Cresterea spectaculoasa nu inseamna insa ca pe viitor nu vor mai exista scaderi drastice, ca cele din ultima saptamana.

"Cu toate scumpirile din sedinta actuala, nu inseamna cu nu vor mai fi deprecieri de acum inainte. Practic, toata lumea doreste sa mai obtina si profituri dupa scaderile de la inceputul anului, iar investitorii vor fi tentati sa vanda dupa astfel de perioade de crestere spectaculoasa", a mai spus agentul de bursa al Broker Cluj.

Indicele principal al Bursei de la Bucuresti, BET, a incheiat saptamana cu o scadere de 7,33%, in vreme ce indicele sectorului SIF a pierdut 11,75%, desi a sarit spectaculos in sedinta de vineri.

Citește și:
Cum ”influențează” Nicușor Dan piața imobiliară din București. Decizia primăriei care a săltat prețurile apartamentelor vechi
Cum ”influențează” Nicușor Dan piața imobiliară din București. Decizia primăriei care a săltat prețurile apartamentelor vechi
Toată lumea vorbește despre criză economică și inflație. Dăm mai mulți bani pe alimente, energie, mașini, apartamente. În cazul ultimei categorii, mulți, mai ales cei care doreau să...
Un individ din București şi-a lovit fosta parteneră şi i-a transmis ameninţări privind viaţa fiului lor. Cum a fost găsit de polițiști
Un individ din București şi-a lovit fosta parteneră şi i-a transmis ameninţări privind viaţa fiului lor. Cum a fost găsit de polițiști
Un bărbat este cercetat de poliţiştii din Capitală după ce şi-ar fi lovit fosta parteneră, care a ajuns la spital, şi i-ar fi transmis ameninţări privind viaţa fiului lor, minor....