Ziare.com

Cresteri spectaculoase la Bursa de Valori Bucuresti

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 19:43

   

Cresteri spectaculoase la Bursa de Valori Bucuresti
Cotatiile actiunilor de la BVB au crescut spectaculos, dupa ce optimismul a revenit in piete, dupa masurile de sustinere a burselor anuntate de autoritatile americane. Majoritatea actiunilor au inchis cu cresteri apropiate de limita maxima de variatie.

"Practic, investitorii au fost blocati de sistemul de tranzactionare sa introduca ordine la cotatii care depasesc limita maxima de variatie de 15%", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele-director general al BVB.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a sporit considerabil in sedinta de vineri, cu 27,8%, la 59,02 milioane lei (16 milioane euro), dupa ce in sedinta anterioara rulajul insumase 46,19 milioane lei (12,52 milioane euro).

"E normal ca la aceste aprecieri sa avem o lichiditate mare. A fost un interes deosebit la cumparare, impulsionat pe de-o parte de cresterile de pe pietele externe. In plus si anuntul ministrului Vosganian a reusit sa aduca optimismul investitorilor", a declarat pentru NewsIn Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca pregateste o serie de masuri care sa sprijine Bursa de la Bucuresti, in conditiile turbulentelor din pietele financiare, care au dus la scaderi puternice ale cotatiilor actiunilor.

Chiar daca indicii au crescut spectaculos, nu au putut fi recuperate pierderile din ultimele sedinte.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut puternic vineri, cu 9,25%, pana la 4.667,62 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 8,51%, pana la 3.532,78 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a sarit cu 14,53%, pana la 28.089,66 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 9,66%, ajungand la 11.643,50 puncte.

"Pe SIF-uri se mai faceau putine tranzactii in finalul sedintei, la preturi apropiate de limita maxima de variatie, dupa ce ordinele de vanzare la preturi superioare erau blocate", a explicat Moldovan.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 10,02%, pana la 491,35 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 11,16%, ajungand la 681,87 puncte.

Cresterea spectaculoasa nu inseamna insa ca pe viitor nu vor mai exista scaderi drastice, ca cele din ultima saptamana.

"Cu toate scumpirile din sedinta actuala, nu inseamna cu nu vor mai fi deprecieri de acum inainte. Practic, toata lumea doreste sa mai obtina si profituri dupa scaderile de la inceputul anului, iar investitorii vor fi tentati sa vanda dupa astfel de perioade de crestere spectaculoasa", a mai spus agentul de bursa al Broker Cluj.

Indicele principal al Bursei de la Bucuresti, BET, a incheiat saptamana cu o scadere de 7,33%, in vreme ce indicele sectorului SIF a pierdut 11,75%, desi a sarit spectaculos in sedinta de vineri.

Citeste mai multe despre cresteri bursa Bucuresti
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Totul se duce in jos.

Economia SUA este in scadere drastica(au mutat toata productia de larg consum(electronica,textile,masini)in Mexic sau Asia.Omul de rand nu are unde sa mai munceasca,deci nu prodece bani sa cumpere casa de 300000dolari la peste 500000dolari,ca bancile si creditorii sa aiba profit.Vor veni ani foarte grei deoarece economia SUA inca are pondere mare la nivel mondial.E groasa tare.

 

se duce usor

Ai dreptate,dar nu doar casele sunt prea scumpe ptr. americanul de rand.Produsele de larg consum s-au scumpit de asemenea (benzina,alimentele si multe altele)si asta se vede.Vor avea parte de un surplus de produse pe care nu vad cine sa le cumpere si s-ar putea repeta crah-ul din 1929 la o scara mai mica.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor