Investitorii saraci, singurii care mai "tin" bursa autohtona

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 17:16
871 citiri
Investitorii saraci, singurii care mai "tin" bursa autohtona

Brokerii preconizeaza ca, in aceasta saptamana, ne putem astepta la putine tranzactii la bursa si o corelare mai stransa intre bursa de la Bucuresti si pietele externe.

In ce ii priveste pe jucatorii la bursa, brokerii sunt de parare ca, daca e sa ne luam dupa numarul tranzactiilor si amploarea lor, in prezent pe bursa autohtona au mai ramas doar investitorii saraci.

"Alegerile s-au incheiat, fara efecte vizibile asupra pietelor interne.

Nici corectiile de pe pietele externe nu au determinat decat reactii de moment pe piata interna. Lipsa de reactie a pietei spot si a celei sibiene nu sunt din pacate de bun augur si indica prezenta in piata doar a investitorilor autohtoni cu resurse financiare reduse", explica analistii de la KTD Invest.

In plus, desi in ultimii ani ultimele sedinte de tranzactionare aduceau cresteri ale cotatiilor, acest final de an se pare ca va constitui o exceptie de la regula.

Saptamana trecuta, a fost practic cea mai slaba saptamana din acest an, cu cele mai reduse tranzactii la BVB. "A existat o letargie la bursa saptamana trecuta, generata de mai multi factori. Anticipatiile pe termen mediu si lung raman negative, investitorii de portofoliu lipsesc din piata, iar in conditiile unui context negativ este greu de spus daca bursa va inregistra aprecieri in ultimele zile din acest an, asa cum au existat in aproape toti anii din urma", apreciaza analistii de la Intercapital Invest.

La randul lor, analistii de la KTD Invest sustin ca, chiar daca in prezent indicatia de trend pe termen scurt este inca usor pozitiva, totusi evolutia din ultimele opt sedinte consecutive a fost extrem de lenta si incerta.

Lichiditatea tranzactiilor a fost semnificativ redusa, pana la circa 2,5 - 3,5 milioane de euro pe zi, iar interesul investitorilor pentru bursa tinde catre zero.

Saptamana trecuta s-au inregistrat tranzactii in suma totala de 87 milioane de lei, insa 74% din aceasta suma a reprezentat-o tranzactia cu actiuni Titan Bucuresti din ultima zi a saptamanii.

In saptamana care s-a incheiat, indicii BET si BET-C au inregistrat o scadere de 2,19, respectiv 2,66 % in timp ce BET-FI a coborat cu 1,08%. Bursa a anuntat ca ultima zi de tranzactionare din acest an data de 23 decembrie, urmand ca tranzactionarea sa fie reluata incepand cu data de 5 ianuarie 2009.

Vlad Voiculescu

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#bursa de valori, #evolutie cotatii actiuni , #cotatii