SIF-urile ar putea intra pe crestere

Luni, 11 Februarie 2008, ora 14:40
834 citiri
SIF-urile ar putea intra pe crestere

Cotatiile celor cinci SIF-uri ar putea incepe sa intre pe un trend crescator in aceasta saptamana, odata cu intrarea la tranzactionare a Erste Bank la bursa de la Bucuresti. "Listarea Erste Bank la BVB ar putea impulsiona tranzactiile cu SIF-uri. Acestea detin 30% din BCR, iar pe piata s-a vehiculat ideea ca Erste - actionarul majoritar al BCR - ar putea propune SIF-urilor un schimb de actiuni, adica actiuni Erste contra actiuni BCR. Daca societatile de investitii financiare vor accepta, in functie de raportul de schimb, am putea asista la o explozie a valorii activelor nete ale celor cinci SIF-uri", explica un broker.

Deja, saptamana trecuta, SIF Transilvania si-a anuntat intrarea pe piata bursiera internationala prin achizitionarea de actiuni Erste Bank de pe bursa vieneza in suma de aproximativ 2 milioane de euro, pregatindu-si astfel portofoliul pentru listarea bancii si pe bursa bucuresteana, incepand cu data de 14 februarie.

Dar aceasta veste nu a impresionat prea mult investitorii, cursul inregistrand o scadere de peste 3,8%. La randul sau, SIF Muntenia a reusit saptamana trecuta performanta unei cresteri a cursului, de la 1,8500 lei/actiune la 1,8600 lei/actiune (+0,5%), fiind sustinut si de un nivel de lichiditate de peste 10,7 milioane de lei.

Pe de alta parte, starea de incertitudine si sentimentele negative continua sa domine piata bursiera, acestea fiind amplificate de noi stiri negative cu privire la situatia economica atat nationala, cat si internationala.

La BVB, trendul descendent adoptat de piata inca de la finalul anului trecut a continuat si saptamana trecuta, o diferenta sesizandu-se la nivelul rulajelor inregistrate, acestea fiind in scadere de la saptamana la saptamana.

De altfel, intreaga perioada a fost caracterizata de nivele de lichiditate scazute, de acalmie si de volatilitate. Bilantul saptamanal in sectorul SIF-urilor arata o depreciere medie de peste 1,9%, pe fondul scaderii de 3,8% inregistrate de titlurile SIF Transilvania. Sedinta de miercuri a adus o corectie semnificativa, de aproape 2,7%, care a fost partial recuperata joi, cand se inregistrau aprecieri de 2,3%.

Sectorul bancar a continuat sa fie afectat de scaderi majore, doar titlurile Bancii Transilvania reusind sa se mentina la cursul de saptamana trecuta. Sectorul petrolier a incheiat saptamana in pierdere, in timp ce companiile care activeaza in sectorul seviciilor anexe extractiei petrolului au inregistrat aprecieri de curs pe nivele de lichiditate reduse.

Topul cresterilor saptamanale la BVB

1. Zimtub Ramnicu Valcea +21,74%

2. Electroaparataj +20,69%

3. Compania Energopetrol +13,85%

4. Mecanica Ceahlau +11,32%

5. Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra SA +7,14%

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #sif, #cresteri, #trend , #cotatii