Bursa a castigat 4,3% in ultima saptamana

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 18:09
602 citiri
Bursa a castigat 4,3% in ultima saptamana

Actiunile SIF-urilor s-au apreciat puternic, cu aproape 8%, in saptamana incheiata, iar cele mai lichide 25 de titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti au castigat in medie 4,3%.

Primul impuls pozitiv indus burselor externe a venit luni, dupa ce guvernul american a anuntat ca va aplica un plan de salvare, in valoare de 306 miliarde dolari pentru banca de investitii Citigroup, grav afectata de criza financiara globala.

De asemenea, guvernul francez a anuntat ca va lansa un plan de stimuli pentru sprijinirea economiei, potrivit declaratiilor de marti ale presedintelui Nicolas Sarkozy.

Seful statului francez a anuntat ca planul va include masuri pentru refacerea sectorului auto si al constructiilor, ambele fiind grav afectate de adancirea crizei economice.

Comisia Europeana vrea sa obtina acordul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) asupra implementarii unei serii de masuri, inclusiv reducerea temporara a taxelor pe vanzari, pentru ca tarile membre UE sa iasa din recesiune.

"Vestile privind planul european de salvare a economiei au fost destul de imbucuratoare. Pentru prima oara Europa a luat o pozitie comuna cu cea a Statelor Unite, ceea ce nu credeam ca se va intampla foarte curand. Totusi pietele nu au reactionat foarte puternic la aceste vesti", a spus pentru NewsIn Rares Sofariu, director de dezvoltare si cercetare la KD Capital Management.

In ultima saptamana, la BVB s-au tranzactionat actiuni, obligatiuni, contracte la termen si unitati de fond, care au generat impreuna o lichiditate totala de 82,73 milioane lei (21,75 milioane euro), cu peste un sfert (25,6%) mai mare decat in saptamana precedenta, cand schimburile insumasera 65,86 milioane lei (17,31 milioane euro).

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#evolutie Bursa Valori, #apreciere indici bursieri, #evolutie actiuni SIF , #indici bursieri