Moment istoric pentru BVB: Am putea juca intr-o liga superioara, dar mai avem de munca

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 16:30
2984 citiri
Moment istoric pentru BVB: Am putea juca intr-o liga superioara, dar mai avem de munca
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a fost inclusa oficial pe lista tarilor care prezinta "un potential substantial" de a trece la statutul de piata emergenta, pe termen mediu sau scurt.

In prezent, BVB e inclusa in categoria pietelor de frontiera.

Iar daca vom reusi sa trecem in "liga" superioara, atunci va fi un moment istoric pentru bursa autohtona. Dar mai avem de munca pentru ca acest lucru sa se intample.

Decizia a fost luata de FTSE Russell, din Marea Britanie, una dintre cele mai importante institutii internationale care analizeaza pietele de capital, informeaza Bursa de Valori Bucuresti intr-un comunicat de presa.

Daca bursa noastra va fi promovata, atunci ar trebui sa atraga mai multi investitori straini si mai multi bani. In plus, acest lucru va crea oportunitati de finantare mai bune pe piata de capital pentru companiile din tara noastra.

Anuntul despre includerea in asa-numitul Watchlist

"Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform obiectivelor stabilite in proiectul de eliminare a barierelor care impiedicau dezvoltarea pietei de capital, precum si in strategia de afaceri a BVB", au mentionat reprezentantii bursei.

Ideea este ca promovarea in categoria superioara se va realiza doar daca se vor indeplini niste conditii, ce tin de lichiditate, precum si de prezenta in piata a companiilor mari cu valori de tranzactionare individuale semnificative.

"In prezent, pe langa FTSE Russell, alte trei institutii importante recunoscute international, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia), evalueaza piata de capital din Romania. Criteriile care trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera, in principal, la valoarea tranzactiilor si dimensiunea companiilor listate la bursa, precum si accesul rapid al investitorilor la piata de capital si modul in care acestia pot cumpara si vinde actiuni.

Ne gandim in mod pozitiv cu privire la viitor, pentru ca am definit in mod corect procesul care trebuie demarat si modificarile care trebuie implementate si, mai important, pentru ca avem capacitatea si expertiza pentru a prioritiza executarea si sa nu permitem aparitia unor greseli majore de-a lungul drumului", precizeaza Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de la Bucuresti.

La randul sau, presedintele consiliului guvernatorilor BVB, Lucian Anghel, a aratat ca aceasta decizie reprezinta unul dintre cele mai importante momente din istoria pietei de capital din Romania.

"Faptul ca Romania a fost inclusa pe lista tarilor ce prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta este unul din cele mai importante momente in istoria pietelor de capital din Romania.

Acesta este efectul progreselor imense realizate in reformarea infrastructurii pietei, potrivit obiectivelor fixate in programul de eliminare a barierelor care impiedica dezvoltarea normala a pietei si strategia de business a BVB, care trebuie implementata in mod decisiv", a declarat Lucian Anghel.

Mai e mult de munca

Insa analistii firmei de brokeraj Tradeville au atras atentia ca actorii pietei de capital trebuie sa continue progresele facute in ultima vreme ca sa reusim sa promovam in "liga" superioara.

"Includerea in aceasta lista scurta atrage atentia investitorilor internationali asupra potentialului pietei de capital autohtone, insa cel mai probabil, abia in momentul in care vom fi upgradati, vor intra activ pe piata si vor investi in acele companii subevaluate, pentru a reduce decalajul dintre pretul curent al actiunii acestor companii si valoarea reala.

Pentru investitorii care au incredere ca vom reusi sa ajungem la masa celor importanti, acesta este un moment bun de a profita de companiile bune subevaluate si de a investi pe piata de capital autohtona.

Momentul istoric va fi acela cand vom fi upgradati la statutul de piata emergenta. Toti participantii din piata de capital (statul, ASF, BVB, brokerii) trebuie sa muncim mai mult decat pana acum, ca sa fructificam aceasta oportunitate. Eu cred cu tarie ca vom reusi", a transmis Cosmin Marinescu, director general adjunct la Tradeville, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#promovare bursa Romania, #bursa Romania piata emergenta , #indici bursieri