Analistii Erste vad un potential solid de crestere pe BVB

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 17:38
1324 citiri
Analistii Erste vad un potential solid de crestere pe BVB
Foto: Arhiva

Pietele de capital din Romania si Rusia au un potential solid de crestere in 2010, in contextul in care aversiunea fata de risc s-a diminuat, in timp ce bursele din Europa Centrala si de Est vor avea pe ansamblu performante mai bune decat cele din zona euro, potrivit unei analize a Erste Group.

Potrivit analistilor grupului financiar austriac, Romania prezinta in mod clar cel mai ridicat potential de crestere, deoarece piata de la Bucuresti inca se confrunta cu o aversiune ridicata fata de risc. Astfel, potentialul de performanta se bazeaza pe o scadere semnificativa a aversiunii fata de risc si pe un anumit discount al lichiditatii.

"Din punct de vedere economic, pietele din CEE vor ramane impartite in doua. Pietele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Ceha sau Slovacia - ar trebui sa poata raporta o crestere mai buna in 2010. Romania sau Ungaria, fiind piete ramase in urma in privinta atingerii minimelor, vor ramane in urma si in ceea ce priveste cresterea", spune Henning Esskuchen, director piete de capital din CEE in cadrul Erste.

"Chiar daca cresterea se va mentine sub potential in intreaga regiune, ne asteptam totusi ca CEE sa raporteze valori mai bune decat zona euro in anul 2010", a adaugat Esskuchen.

Pe de alta parte, analistii Erste exclud scenariul supraincalzirii pietelor, chiar daca bursele din Turcia, Rusia sau Ungaria fructifica foarte bine potentialul lor de revenire. Totusi, alte tari au in continuare o marja mai mare de actiune, iar evaluarile indica in continuare un potential solid de crestere pentru majoritatea pietelor, in 2010.

In ceea ce priveste potentialul miscarilor ascendente, Romania si Rusia preiau conducerea, factorii determinanti fiind scaderea si mai clara a aversiunii fata de risc si mutarea accentului pe revenirea preturilor la materiile prime.

Totodata, analistii Erste Group observa o incetinire a ritmului de imbunatatire pe pietele de capital central si est europene, insa aceasta nu este alarmanta, deoarece efectul de baza dispare si asteptarile actuale evolueaza in mod acceptabil.

Potrivit specialistilor austrieci, tendinta de crestere care a inceput in pietele de actiuni in martie 2009, a fost blocata pana la acel moment de aversiunea fata de risc, declansata de rapoartele agentiilor de rating, "care prezentau o situatie dezastruoasa".

"Schimbarea acestei perspective de risc extrem a dus la performante semnificative in aceasta regiune. Aceasta evolutie pozitiva a pietei a fost prelungita de revenirea lichiditatii pe piete si de imbunatatirea constanta a sentimentului de piata", potrivit raportului Erste.

Quarterly Report - Editia 4

Listarea Premier Energy, încheiată la 19,5 lei/acțiune. Cum plănuiește compania să reinvestească fondurile
Listarea Premier Energy, încheiată la 19,5 lei/acțiune. Cum plănuiește compania să reinvestească fondurile
Premier Energy a încheiat oferta de listare prin vânzarea a 36 milioane de acțiuni la prețul de 19,5 lei pe acțiune, fără realocări între tranșe și fără tranzacții suplimentare. Se...
”Piața de capital trebuie să devină un motor de creștere pentru companiile românești”, spune Gabriela Horga (ASF) INTERVIU VIDEO
”Piața de capital trebuie să devină un motor de creștere pentru companiile românești”, spune Gabriela Horga (ASF) INTERVIU VIDEO
Piața de capital din România a văzut o perioadă de creștere și maturitate în ultimii ani, deși există o sumă de hopuri care urmează să fie trecute pentru ca nivelul de credibilitate și...
#bursa de valori bucuresti, #BVB analisti Erste, #piete capital Romania , #stiri Bursa de Valori Bucuresti