Bursa a crescut cu 37% in 2009

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 23:27
937 citiri
Bursa a crescut cu 37% in 2009

Bursa de Valori Bucuresti a incheiat in cele din urma anul cu un avans de 37% pe indicele compozit, dupa scaderile masive din 2008 si din primele luni din 2009, insa brokerii considera ca piata romaneasca mai are mult de recuperat fata de nivelul de varf din 2007, atins inaintea crizei.

"Se pare ca in 2009 s-a ajuns la fundul sacului, iar de acum incolo incepe recuperarea. La prima vedere, am vazut ca anul acesta a fost cel al unei recuperari de aproape un sfert fata de nivelul din 2007, iar ce putem invata de aici e ca o revenire nu are acelasi ritm ca si scaderea. La urcus va fi mai greu", observa Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.

Desi revenirea Bursei a fost neasteptata, atat ca amplitudine, cat si ca durata, tendinta generala fiind in permanenta crescatoare, optimismul detinatorilor de portofolii mai vechi ramane moderat, avand in vedere ca doar o parte din scaderile de anul trecut au fost recuperate.

Astfel, un investitor care are in portofoliu actiuni cumparate la sfarsitul lui 2007 a recuperat doar o treime din pierderi. "In continuare, cine avea actiuni la sfarsitul lui 2007 nu a recuperat foarte mult", spune Razvan Pasol, seful Intercapital Invest.

"In ceea ce priveste cresterea pietei, fata de anul 2008, nu putem vorbi de un optimism, ci de un efect de pendul. La sfarsitul anului trecut si inceputul 2009 piata a suferit scaderi ample, a coborat mai mult decat ar fi trebuit s-o faca, asa ca momentele ulterioare de crestere au fost oarecum firesti, deci vorbim de o revenire oarecum fireasca a preturilor", apreciaza Nicolae Ghergus, directorul casei de brokeraj Confindent Invest.

El considera ca anul acesta, la un nivel general, masurile ferme luate de companiile din sectorul privat pentru contracararea efectelor crizei au fost insuficiente, in contextul in care guvernul a gestionat ineficient criza.

De asemenea, Ghergus estimeaza ca eventualele masuri pe care guvernul le va lua in 2010 vor fi vizibile abia in a doua jumatate a anului, cand se poate spera la o revenire.

Lichiditatea pietei de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti a scazut cu 26,7% anul acesta, pana la 5,09 miliarde lei, comparativ cu rulajul cu actiuni din anul precedent, de 6,95 miliarde lei.

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 75% in perioada ianuarie-decembrie 2009, pana la 80,07 miliarde lei (19,05 miliarde euro), fata de nivelul de 45,7 miliarde lei atins la finalul anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Bursa Bucuresti crestere 2009, #BVB evolutie 2009 , #stiri Bursa de Valori Bucuresti