Bursa in 2013: La ce se pot astepta investitorii

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:07
2901 citiri
Bursa in 2013: La ce se pot astepta investitorii

Piata de capital din Romania nu a avut un an bun in 2012, in ciuda faptului ca economia tarii s-a redresat putin in comparatie cu anul precedent.

Astfel, daca valoarea totala a tranzactiilor ajungea la 2,605 miliarde de euro, anul trecut, in acest an a coborat cu aproape 30 de procente, pana la 1,892 de miliarde de euro, potrivit rapoartelor Bursei de Valori Bucuresti.

Avand in vedere prognozele din ce in ce mai pesimiste in privinta cresterii economice in 2013, este putin de crezut ca piata de capital si-ar putea reveni anul viitor, potrivit specialistilor. Aceasta perspectiva ar putea fi schimbata daca statul se va tine de cuvant si va efectua privatizarile pe care s-a angajat sa le faca in acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

"Daca economia autohtona depaseste cu bine perioada alegerilor, fara derapaje fiscale majore, depreciere de curs semnificativa sau dezordine sociala, inceputul anului viitor poate fi unul pozitiv pentru bursa, in perspectiva unor dividende record pentru multi emitenti listati", a explicat, pentru Ziare.com, Nicu Grigoras, broker in cadrul Intercapital Invest.

Potrivit spuselor sale, ratele dividendelor vor fi, pentru o parte din acesti emitenti, mult mai ridicate decat randamentul oferit de un depozit bancar, iar acest lucru ar putea atrage investitorii in piata. "Bineinteles, acest scenariu va fi posibil doar daca contextul financiar international va fi unul pozitiv", a subliniat Grigoras.

In schimb, Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, este de parere ca, in lipsa unor privatizari care sa atraga investitorii straini si, implicit, lichiditate in piata locala, aceasta nu va putea avea o perspectiva optimista in 2013.

"Cresterile semnificative manifestate de principalii indici ai bursei in 2012 ar putea conduce la eventuale corectii la inceputul anului viitor. In orice caz, situatia inca incerta referitoare la solutionarea crizei datoriilor din zona euro va determina, in continuare, o volatilitate crescuta acestei clase de active", a precizat Rusu, pentru Ziare.com.

Totusi, recent, investitorii au dat dovada de entuziasm. Acesta ar putea sa nu dureze foarte mult, insa. "Desi lunile urmatoare ar putea aduce corectii ale entuziasmului recent, perspectiva pentru 2013 in ansamblu este una constructiva", a precizat Claudiu Cazacu, analist sef la XTB Romania, pentru Ziare.com.

In ce merita investit in 2013?

Anul acesta, cel mai bine s-au descurcat pe bursa jucatorii din sectorul petrolier, farmaceutic si financiar, chiar daca situatia economica dificila a marcat toate companiile listate, afectand cifrele de afaceri, acestea fiind in scadere.

"In interiorul pietei de capital locale, domeniile de interes sunt energia, agricultura si transporturile. Sectorul financiar-bancar poate avea o evolutie mai volatila. Interesul investitorilor straini va fi, insa, determinat, in buna parte, de dezvoltarile majore ale crizei datoriei suverane in Europa si masurile pentru limitarea deficitului public in SUA", a opinat Cazacu.

In 2013, va fi foarte importanta stabilitatea companiei, respectiv un bilant solid si o constanta a vanzarilor si profitului, potrivit lui Razvan Rusu. Astfel, "sectoare precum cel petrolier, de utilitati sau industrial s-ar putea dovedi o alegere potrivita", a precizat el.

In primele noua luni din 2012, cele mai mari profituri le-au avut OMV Petrom, societatile de investitii financiare si Transgaz. "Companiile pe care investitorii nu ar trebui sa le ocoleasca pentru anii urmatori sunt cele enumerate mai sus, in conditiile in care isi vor mentine dinamica pozitiva a activitatii", a conchis Nicu Grigoras.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#Bursa Valori Bucuresti, #investitii bursa 2013, #evolutie bursa 2013 , #stiri Bursa de Valori Bucuresti