Momentul oportun pentru investitii: Crestere spectaculoasa a BVB

Joi, 02 Iulie 2009, ora 23:43
1739 citiri
Momentul oportun pentru investitii: Crestere spectaculoasa a BVB

Desi suntem in plina criza, investitorii romani nu se feresc de bursa, considerata, de multi analisti internationali, unul dintre vinovatii pentru declansarea problemelor financiare.

Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat cea mai buna evolutie din istoria sa, in al doilea trimestru din acest an, indicele celor mai importante zece companii de pe piata, BET, majorandu-se cu 45,1%, fata de trimestrul anterior, cand pierduse 18,4%.

Inceapand din septembrie 1997, cand a fost lansata, bursa a mai inregistrat doar doua cresteri de peste 40%, in al doilea trimestru din 1999 si 2002.

Specialistii pietei bursiere sunt de parere ca singurul motiv datorita caruia BVB a reusit cresterea spectaculoasa este faptul ca, pana acum, a scazut extrem de mult, pe fondul crizei economice.

"Cresterea este sustinuta, mai ales ca bancile nu mai au problemele cu care s-au confruntat in primul trimestru", a declarat Octavia Dragolea, broker la IFB Finwest, pentru Ziarul Financiar.

Pe de alta parte, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, este de parere ca nu ar trebui sa ne bucuram prea tare, avand in vedere ca aceste cresteri au venit pe fondul avansurilor de pe pietele internationale.

"Nu cred ca Bursa a avut parte de o crestere foarte sustinuta din punct de vedere macroeconomic in al doilea trimestru din acest an, in conditiile in care criza nu s-a terminat. Putem spune ca am avut parte de o ajustare pozitiva dupa scaderile puternice inregistrate in primul trimestru", a spus Pasol.

Ce se va intampla in restul anului?

Potrivit lui Pasol, evolutia bursei din Romania depinde de masurile de redresare a economiei din Statele Unite. "Investitorii trebuie sa fie prudenti, sa nu se entuziasmeze prea mult. Daca tendintele sunt de crestere, este bine, insa nu trebuie sa lasam garda jos", a spus el.

Analistii sunt de parere ca al treilea trimestru va fi linistit din punct de vedere al investitiilor, fara oscilatii importante. Pe de alta parte, schimbarile de la sfarsitul anului vor depinde doar de contextul international. "Daca afara o sa fie bine, acelasi lucru se va intampla si la noi", a spus Dragolea.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, este de parere ca bursa din Bucuresti ar putea creste si cu 50%, fata de nivelul din prezent, daca economia globala isi va reveni. Daca nu, scaderile ar putea fi aproape la fel de masive, de 30 - 40%.

SIF-uri si pretrolul, cele mai bune investitii pe bursa

Companiile cu multe datorii sau care ar putea face obiectul unor oferte publice de preluare. Astfel, titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, care are datorii de 58 de milioane de lei catre Chemgas Holding, au crescut cu 150%.

Datoriile de 400 de milioane de euro nu au impiedicat actiunile combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea sa castige 83%, in timp ce, pe fondul speculatiilor privind lansarea unei oferte publice de preluare, titlurile Altur au crescut cu 91%.

Potrivit lui Dragolea, majoritatea investitorilor straini sunt atrasi, pe BVB, de banci si companiile petroliere, acestea avand capitalizari ridicate si lichiditati.

Datorita initiativei legislative pentru eliminarea limitelor de detinere de actiuni la SIF-uri, acestea ar putea inregistra, in urmatoarele luni, cresteri semnificative, potrivit Conso.ro.

De asemenea, avand in vedere variatiile importante cunoscute de bursa, in ultimul timp, SIF-urile ar putea fi cautate de investitorii care cauta speculatii bursiere, pe termen scurt.

T.B.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...