Momentul oportun pentru investitii: Crestere spectaculoasa a BVB

Joi, 02 Iulie 2009, ora 23:43
1941 citiri
Momentul oportun pentru investitii: Crestere spectaculoasa a BVB
Foto: Orasul.ro

Desi suntem in plina criza, investitorii romani nu se feresc de bursa, considerata, de multi analisti internationali, unul dintre vinovatii pentru declansarea problemelor financiare.

Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat cea mai buna evolutie din istoria sa, in al doilea trimestru din acest an, indicele celor mai importante zece companii de pe piata, BET, majorandu-se cu 45,1%, fata de trimestrul anterior, cand pierduse 18,4%.

Inceapand din septembrie 1997, cand a fost lansata, bursa a mai inregistrat doar doua cresteri de peste 40%, in al doilea trimestru din 1999 si 2002.

Specialistii pietei bursiere sunt de parere ca singurul motiv datorita caruia BVB a reusit cresterea spectaculoasa este faptul ca, pana acum, a scazut extrem de mult, pe fondul crizei economice.

"Cresterea este sustinuta, mai ales ca bancile nu mai au problemele cu care s-au confruntat in primul trimestru", a declarat Octavia Dragolea, broker la IFB Finwest, pentru Ziarul Financiar.

Pe de alta parte, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, este de parere ca nu ar trebui sa ne bucuram prea tare, avand in vedere ca aceste cresteri au venit pe fondul avansurilor de pe pietele internationale.

"Nu cred ca Bursa a avut parte de o crestere foarte sustinuta din punct de vedere macroeconomic in al doilea trimestru din acest an, in conditiile in care criza nu s-a terminat. Putem spune ca am avut parte de o ajustare pozitiva dupa scaderile puternice inregistrate in primul trimestru", a spus Pasol.

Ce se va intampla in restul anului?

Potrivit lui Pasol, evolutia bursei din Romania depinde de masurile de redresare a economiei din Statele Unite. "Investitorii trebuie sa fie prudenti, sa nu se entuziasmeze prea mult. Daca tendintele sunt de crestere, este bine, insa nu trebuie sa lasam garda jos", a spus el.

Analistii sunt de parere ca al treilea trimestru va fi linistit din punct de vedere al investitiilor, fara oscilatii importante. Pe de alta parte, schimbarile de la sfarsitul anului vor depinde doar de contextul international. "Daca afara o sa fie bine, acelasi lucru se va intampla si la noi", a spus Dragolea.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, este de parere ca bursa din Bucuresti ar putea creste si cu 50%, fata de nivelul din prezent, daca economia globala isi va reveni. Daca nu, scaderile ar putea fi aproape la fel de masive, de 30 - 40%.

SIF-uri si pretrolul, cele mai bune investitii pe bursa

Companiile cu multe datorii sau care ar putea face obiectul unor oferte publice de preluare. Astfel, titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, care are datorii de 58 de milioane de lei catre Chemgas Holding, au crescut cu 150%.

Datoriile de 400 de milioane de euro nu au impiedicat actiunile combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea sa castige 83%, in timp ce, pe fondul speculatiilor privind lansarea unei oferte publice de preluare, titlurile Altur au crescut cu 91%.

Potrivit lui Dragolea, majoritatea investitorilor straini sunt atrasi, pe BVB, de banci si companiile petroliere, acestea avand capitalizari ridicate si lichiditati.

Datorita initiativei legislative pentru eliminarea limitelor de detinere de actiuni la SIF-uri, acestea ar putea inregistra, in urmatoarele luni, cresteri semnificative, potrivit Conso.ro.

De asemenea, avand in vedere variatiile importante cunoscute de bursa, in ultimul timp, SIF-urile ar putea fi cautate de investitorii care cauta speculatii bursiere, pe termen scurt.

T.B.

Quarterly Report - Editia 4

Companiile energetice listate la bursă nu stau bine, după scăderea prețului la energie. Ce firmă scoate 55% profit
Companiile energetice listate la bursă nu stau bine, după scăderea prețului la energie. Ce firmă scoate 55% profit
Cei trei mari producători de energie listați la bursa de la București au raportat pierderi de venituri în primele trei luni ale anului, după scăderea prețurilor la energie, arată rapoarte...
Electromagnetica, scădere puternică în primul trimestru. Cea mai mare pierdere, înregistrată în producția de energie electrică
Electromagnetica, scădere puternică în primul trimestru. Cea mai mare pierdere, înregistrată în producția de energie electrică
Electromagnetica SA, producătorul de energie și de stații de încărcare pentru mașini electrice, a raportat o înjumătățire a cifrei de afaceri în primul trimestru al anului, față de...
#Bursa Valori Bucuresti, #evolutie bursa Bucuresti, #estimari bursa Romania , #stiri Bursa de Valori Bucuresti