Grecia, in focuri: Bursa de la Bucuresti rezista mai bine ca marile surori din Occident

Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:50
2853 citiri
Grecia, in focuri: Bursa de la Bucuresti rezista mai bine ca marile surori din Occident

Bursa de la Bucuresti a rezistat mai bine turbulentelor generate de un potential Grexit comparativ cu alte burse mai mari din Europa.

Acest lucru a fost posibil in principal pe fondul dimensiunii pietei, "care ne-a protejat", si a situatiei macroeconomice foarte bune a Romaniei, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel.

"In general, turbulentele acestea generate de un potential Grexit (iesire din zona euro a Greciei - n.red.) se rasfrang asupra pietelor financiare la nivel european. Ma bucur sa spun ca, cel putin pentru moment, Bursa de la Bucuresti a rezistat mai bine decat alte piete mai mari europene.

Practic, scaderea a fost foarte, foarte mica. Indicele principal a scazut ieri sub 1%, scaderea a fost de 0,7-0,8%. Este foarte putin in comparatie cu 4-5%, cat s-a inregistrat in alte piete europene, mult mai dezvoltate intr-adevar, cu o lichiditate mai ampla", a mentionat Lucian Anghel.

Grecia, numaratoarea inversa - LIVE

Oficialul BVB a subliniat ca, din acest punct de vedere, considera ca Bursa de la Bucuresti a fost mai stabila decat marile burse europene.

De ce a fost protejata Bursa de la Bucuresti

Intrebat de ce scaderea a fost mai mica in cazul Bursei de la Bucuresti, Lucian Anghel a precizat ca "dimensiunea ne-a protejat".

"Pe de o parte, discutam evident si de dimensiune. Practic, dimensiunea ne-a protejat. Pe de alta parte, pietele mature vor fi influentate, probabil, mai mult de ceea ce se intampla in Grecia.

Daca ne uitam la cine are cele mai mari imprumuturi catre institutii din Grecia, sunt marile tari vest-europene: Germania, Italia. Romania este mai putin influentata din acest punct de vedere si are o situatie macroeconomica foarte buna. Si cred ca acestea sunt motivele principale pentru care piata de la Bucuresti a fost mult mai stabila comparativ cu ceea ce s-a intamplat in Europa de Vest.

Cel putin pentru moment. Este greu de estimat ceea ce se va intampla. Am vazut in 2008. Eu, spre exemplu, am fost mult mai optimist fata de cum s-a dovedit situatia. Este greu de estimat", a mai spus Anghel.

Presedintele Consiliului de Administratie al BVB a amintit ce s-a intamplat in Cipru, de "cum s-au impus restrictii de retragere de numerar".

"Ceea ce s-a pierdut ca urmare a masurilor luate in sectorul financiar, in Cipru, in 30 de zile, indicii bursieri internationali au recuperat toata pierderea. Este posibil ca, odata ce lucrurile se lamuresc in Grecia, sa putem asista la o imbunatatire, o recuperare a acestor pierderi", a mai spus Anghel.

Criza din Grecia: Oferta de ultim moment primita de Atena

Acesta a subliniat ca anumiti investitori "ar putea sa fructifice" aceste scaderi inregistrate pentru a achizitiona niste companii, "care erau acum doua-trei luni foarte valoroase, iar acum sunt cu 4-5% mai ieftine, in ceea ce priveste pretul actiunilor", urmand ca o parte din aceasta pierdere sa se recupereze ulterior.

"Pentru moment, cred ca Romania este intr-o pozitie foarte buna din punct de vedere al soliditatii financiare. Suntem mai putin influentati direct de ceea ce se intampla in Grecia. Evident, este un efect de contagiune, nu putem sa il estimam in momentul de fata cat de mare este.

Banca Nationala a luat masurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiara in Romania. Cred ca trebuie sa avem rabdare ca lucrul acesta sa se lamureasca si sper ca impactul sa fie cat se poate de redus pentru Romania", a mai spus presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Citeste si:
Cum s-a îngrășat morbid aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum s-a îngrășat morbid aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...