”Piața de capital trebuie să devină un motor de creștere pentru companiile românești”, spune Gabriela Horga (ASF) INTERVIU VIDEO

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 04:00
1200 citiri
”Piața de capital trebuie să devină un motor de creștere pentru companiile românești”, spune Gabriela Horga (ASF) INTERVIU VIDEO
„Este foarte important ca piața de capital să aducă creștere economică, nu doar să genereze dezvoltarea pieței de capital, să devină un motor de creștere pentru companiile românești și economia din țara noastră.” FOTO Facebook/ Bursa de Valori București

Piața de capital din România a văzut o perioadă de creștere și maturitate în ultimii ani, deși există o sumă de hopuri care urmează să fie trecute pentru ca nivelul de credibilitate și deschidere către noi filiere de investiții să pună Bursa de Valori București în rândul piețelor internaționale.

Gabriela Horga, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru sectorul pieței de capital, a elaborat în cadrul emisiunii Business Focus a Ziare.com care sunt prioritățile pe termen scurt ale ASF în vederea construirii unui drum coerent de evoluție a pieței de capital românești în următorii ani, care include avizarea Contrapărții Centrale, acte normative care să deblocheze posibilități noi de listare și investiții, precum și un pas în față către aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Piața de capital din România se află într-un proces solid de creștere, a punctat încă de la început vicepreședinta ASF. „Este foarte important ca piața de capital să aducă creștere economică, nu doar să genereze dezvoltarea pieței de capital, să devină un motor de creștere pentru companiile românești și economia din țara noastră. Sunt importante listările pe bursă, dar și dezvoltarea fondurilor de investiții, de asset management. Cred că această evoluție indică și o maturizare a pieței și consolidarea încrederii investitorilor în mediul financiar românesc. (...) Este important, astfel, să asigurăm un cadru de reglementare solid pentru a susține această creștere în perioada următoare și pentru a încuraja pe viitor încrederea investitorilor și creșterea numărului acestora.”

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Oficialul ASF a explicat că în dezvoltarea pieței de capital, fiscalitatea prietenoasă ajută, iar titlurile de stat dedicate populației devin o portiță de intrare pentru investitorul de retail, astfel încât să se orienteze și către alte modalități de economisire și, pe viitor, de investire.

„Practic, listarea la Bursa de Valori București (BVB) poate fi o modalitate eficientă pentru companii de a obține finanțare, de a-și dezvolta afacerile, prin listarea acțiunilor sau obligațiunilor la BVB, pot accesa capital de la investitori instituționali și individuali. Acest lucru le permite să-și extindă operațiunile, să investească în inovație, să achiziționeze active noi, ceea ce oferă, practic, numeroase avantaje, transparență, credibilitate, lichiditate, flexibilitate, faptul că se implementează guvernanța corporativă. Toate aceste avantaje duc către dezvoltare.

Putem înțelege acest lucru doar dacă discutăm despre dezvoltarea capitalismului și a modalităților de finanțare. 80% din finanțările obținute de companiile din SUA sunt realizate prin intermediul pieței de capital. În Europa, procentul este de doar 20%, iar în România este chiar mult mai mic. De aceea discutăm de o necesitate a dezvoltării pieței de capital, pentru că trebuie să înțelegem că accesul la finanțare pe piața de capital nu este într-o competiție cu accesul la finanțare pe piața bancară, ci din contră, sunt complementare. O companie care se listează poate beneficia de o accesibilitate mai mare la finanțarea bancară, deoarece listarea oferă o formă de validare a afacerii și poate îmbunătăți ratingul de credit al companiei. Devine astfel un obiectiv pe termen mediu pentru mediul de afaceri să utilizeze și mecanismele pieței de capital în același mod firesc în care utilizează și serviciile bancare de bază.”

Relația dintre Bursa de Valori București și Autoritatea pentru Supraveghere Financiară și creșterea pieței de capital în ultimul an

Bursa de Valori este operatorul de piață, conține Piața reglementată și Piața AeRO SMT (n.r. Alternative exchange in Romania este segmentul pieței de acțiuni al Sistemului alternativ de tranzacționare de la BVB) și joacă un rol crucial în dezvoltarea și consolidarea pieței de capital din România, după cum a explicat Gabriela Horga.

„BVB nu servește doar ca un loc de tranzacționare, ci este un catalizator pentru dezvoltarea economică și financiară a României, fiind practic locul în care emitenții intră și se deschid către investitori. În 2023, capitalizarea de piață a BVB a atins pentru prima dată pragul de 300 de miliarde de lei, un nou record. Bineînțeles că listarea Hidroelectrica a fost cu siguranță un moment semnificativ pentru dezvoltarea pieței de capital, acest eveniment aducând în prim plan beneficiile listării unei mari companii și ce înseamnă un succes în listarea unei companii la BVB. Evenimentul a consolidat încrederea investitorilor și a demonstrat potențialul pe care piața de capital locală îl poate avea - pentru că piața de capital locală este departe de a-și fi atins potențialul și aceste listări care se încheie cu succes conduc către creșterea încrederii investitorilor că această piață are potențial, iar investitorii străini observă oportunitățile pe care dezvoltarea economică a României din ultimii ani le oferă”, a punctat oficialul ASF.

În ceea ce privește una din schimbările care contribuie la evoluția pieței de capital în 2024, Gabriela Horga a menționat legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, care încurajează investițiile în piața de capital printr-o fiscalitate prietenoasă, dar și printr-o simplificare - reținerea la sursă -, pentru că avem doar 1% impozitare la deținerile pe termen lung al randamentelor și 3% la deținerile pe termen scurt.

La finalul lunii martie, existau în România aproximativ 191.000 de investitori, în creștere cu 35% față de luna martie 2023, dar potențialul nu este încă atins, pot fi multe făcute, iar piața este încă emergentă și avem nevoie de evenimente semnificative care să atragă atenția investitorilor, nu numai români, dar și străini. Apelarea la brokeri, la platforme de tranzacționare online trebuie să devină un lucru normal, evident cu acest efort de educație financiară și mai ales să se facă prin intermediul mediilor autorizate, astfel încât investitorii să fie foarte atenți să verifice acele platforme de tranzacționare intermediare și să fie autorizați. Pe site-ul ASF există astfel de informații, pentru ca aceștia să nu cadă pradă unor fraude.”

Operaționalizarea Contrapărții Centrale, unul din obiectivele principale pentru piața de capital din România în 2024

Contrapartea Centrală (CCP - Central Counterparty) este o entitate din cadrul piețelor financiare, al căror rol principal este să acționeze ca intermediar între două părți care efectuează o tranzacție financiară, pentru a asigura că tranzacția este finalizată în mod corespunzător și fără riscuri majore. CCP-ul se intercalează între vânzător și cumpărător. Într-o tranzacție obișnuită, există riscul ca una dintre părți să nu-și respecte obligațiile (de exemplu, vânzătorul nu livrează activele sau cumpărătorul nu plătește). CCP-ul elimină acest risc, deoarece devine contrapartea fiecărei părți în tranzacție. Practic, CCP-ul cumpără activele de la vânzător și le vinde cumpărătorului.

CCP-ul monitorizează și gestionează riscul asociat cu neîndeplinirea obligațiilor de către participanți. De exemplu, cerințele de marjă (garanție financiară) sunt impuse participanților pentru a acoperi eventualele pierderi. Totodată, în caz de neîndeplinire a obligațiilor de către una dintre părți, CCP-ul poate folosi fondurile de marjă colectate pentru a acoperi pierderile și a asigura că tranzacția este completată.

Operaționalizarea Contrapărții Centrale (CCP) poate fi atinsă doar prin implicarea și efortul tuturor părților, competența de intervenție a ASF fiind practic doar în componenta administrativă a proiectului de autorizare. Acest obiectiv în strategia pieței de capital este reținut în dreptul acționarilor CCP - practic, acest dosar de autorizare, ca să fie complet, are nevoie de implicarea tuturor celor care fac parte din proiect - fie că vorbim de conducere executivă sau acționari. Este un proiect esențial pentru România, început de foarte multă vreme și are nevoie de alocare de resurse din partea celor implicați pentru completarea dosarului de autorizare și pentru a putea fi operaționalizat”, a explicat Gabriela Horga.

Autorizarea unor noi piețe reglementate pentru derivatele de active suport de tip financiar, dar și pe alte tipuri de active poate aduce schimbări semnificative în peisajul financiar și al investițiilor din România, a punctat aceasta. Odată cu această autorizare, se deschid noi oportunități pentru investitori și traderi, piața financiară putând deveni mai diversificată.

„Noi am aprobat în februarie 2024, în cadrul Consiliului ASF cererea operatorului de piață BVB de autorizare a pieței derivatelor activ suport financiar și alte tipuri de active, dar pentru ca această piață să funcționeze este nevoie de sistemul CCP. CCP oferă și un plus de credibilitate pieței, pentru că va fi autorizat conform cerințelor Directivei privind piețele instrumentelor financiare (MiFID), deci practic o piață de derivate trebuie să aibă o Contraparte Centrală pentru a gestiona operațiunile de compensare și pentru a reduce riscul sistemului financiar prin intermediul compensării centralizate a tranzacțiilor. CCP este o infrastructură financiară critică, care se interpune între contrapărți la contractele tranzacționate, pe una sau mai multe piețe financiare și devine cumpărător pentru fiecare vânzător și invers, preluând riscul de credit al contrapartidei, reducând expunerile totale ale tuturor participanților și contribuind la creșterea eficienței și transparenței tranzacțiilor.”

O prioritate pentru mediul de afaceri și pentru Bursa de Valori: Aderarea României la OCDE

„Chiar dacă nu provoacă emoții similare, procesul de aderare la OCDE este o nouă etapă în modernizarea țării după aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație interguvernamentală din care fac parte 38 de țări care dețin peste 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor directe. Doar din asta vedem că aderarea României la OCDE va atrage o serie de beneficii importante pentru țară, inclusiv recunoașterea statutului de economie de piață funcțională și democrație consolidată”, a explicat Gabriela Horga.

Potrivit oficialului ASF, printre beneficiile aderării la OCDE se numără credibilitatea, reputația internațională care vine la pachet, accesul la noi resurse, expertiză, practic un set de bune practici la care trebuie să ne aliniem astfel încât să devenim membri și, implicit atragerea investițiilor străine. ASF este implicată ca instituție în pregătirile de aderare în mai multe arii, în care piețele financiare nebancare joacă un rol importante. Instituția contribuie pentru 17 de instrumente juridice sau cu responsabilitate partajată cu alte instituții.

„Luna trecută a fost un moment important în acest demers de aderare alături de președintele ASF Alexandru Petrescu și colegii din catrul Autorității am prezentat și am oferit informații privind alinierea României la principiile G20 în domeniul guvernanței corporative. Continuarea eforturilor privind realizarea obiectivelor din strategia națională de dezvoltarea pieței de capital a constituit un element central al discuțiilor din cadrul acestui comitet - este absolut esențial să ne urmărim obiectivele din strategia asumată de Guvern. (...) Aderarea la OCDE înseamnă intrarea într-un club al țărilor către care investitorii se uită și chiar dacă nu este la fel de interesant pentru publicul larg cum a fost aderarea la UE, este un obiectiv la fel de important. Pentru mediul de afaceri dezvoltat, este un obiectiv care se află pe radar și care este urmărit.”

Ce ar trebui să urmărească investitorii în 2024 legat de evoluția pieței de capital din România

Potrivit vicepreședintei ASF, investitorii ar trebui să fie atenți la modificările legislative pentru că există o serie de modificări în ceea ce privește reglementarea pieței de capital extrem de benefice care vor conduce la consolidarea și avansarea pieței. „Îmbunătățirea legislației este absolut necesară, mai ales în domeniul fondurilor de investiții este în pregătire o lege ecosistem care să vină cu modificări, având în vedere că legea care se află în vigoare are deja cinci ani de aplicare și modificările sunt extrem de așteptate.”

Potrivit Gabrielei Horga, există și o serie de modificări în plan în ceea ce privește Legea nr. 24 a emitenților și o Ordonanță de Urgență care a fost deja în dezbatere publică și își urmează circuitul legislativ, menită să vină cu o serie de modificări utile pentru dezvoltarea pieței de capital, atât în ceea ce privește activitățile neautorizate și combaterea activităților ilegale astfel încât investitorii să fie mai bine protejați, restricționarea accesului la paginile online pentru aceste activități neautorizate să se poată direct printr-un act de autoritate.

Totodată, investitorii vor putea urmării anul acesta și o serie de modificări astfel încât să se poată face prospecte și emisiuni pentru obligațiunile municipale, ceea ce oferă acces investitorilor de retail spre a investi în astfel de obligațiuni și a fi parte a procesului de emisiune de obligațiuni în acest sens, totodată.

„Toate acestea vor duce la îmbunătățirea pieței de capital în următorii ani. Vom avea și o serie de listări, este inclusiv un jalon în PNRR care prevede listarea a trei companii deținute de stat - practic perspectivele sunt foarte bune. Observăm asta și din creșterea numărului de investitori, dar și din creșterea capitalizării bursiere, dar suntem departe de a ne fi atins potențialul și, comparativ cu piețe similare din UE, avem un drum de parcurs în continuare”.

Quarterly Report - Editia 4

Modificări importante în activitatea Depozitarului Central. Anunțul Autorității de Supraveghere Financiară
Modificări importante în activitatea Depozitarului Central. Anunțul Autorității de Supraveghere Financiară
Depozitarul Central a anunțat într-un comunicat oficial că Autoritatea de Supraveghere Financiară a autorizat modificarea intervenită în modul de organizare şi funcţionare a Depozitarul...
Premier Energy, în a doua zi de tranzacționare. Creștere în valoare a acțiunilor și rulaj de 3,2 milioane de lei
Premier Energy, în a doua zi de tranzacționare. Creștere în valoare a acțiunilor și rulaj de 3,2 milioane de lei
Distribuitorul şi furnizorul de gaze naturale Premier Energy (simbol bursier PE) înregistra o creştere de 0,47% pe acţiuni la mai puţin de o oră de la startul şedinţei de miercuri, 29 mai...
#bursa de valori, #bursa de valori bucuresti, #piata de capital Romania, #Contrapartea Centrala, #Autoritatea Supraveghere Financiara , #bursa