BlackRock a cumpărat peste 50 de milioane de acțiuni OMV Petrom în S1 2023

Advertorial
Vineri, 14 Iulie 2023, ora 18:52
6179 citiri
BlackRock a cumpărat peste 50 de milioane de acțiuni OMV Petrom în S1 2023
FOTO: capex.com

BlackRock, cel mai mare fond de administrare de active din lume, a cumpărat peste 50 de milioane de acțiuni OMV Petrom în prima jumătate a anului, extinzând astfel participația acțiunilor OMV în ETF-ul său dedicat pieţelor emergente și de frontieră la 140 de milioane de acțiuni.

De la începutul anului, acțiunile SNP au crescut cu 22%, la o cifră de afaceri de 726 milioane de lei. În contrast, indicele BET și indicele BET-NG, care includ companiile din sectorul energetic și al utilităților de la BVB, au consemnat o dinamică de plus 8% și, respectiv, 14%, în această perioadă.

Acțiunile OMV Petrom se află în topul celor mai bune acțiuni BVB în primul semestru din 2023, în condițiile în care această creștere vine imediat după ce grupul petrolier a înregistrat cel mai mare profit la nivel anual din istorie și a fost și cea mai profitabilă companie din România în 2022.

iShares Frontier and Select EM ETF, lansat în 2012, urmărește să ofere expunere la acțiuni de pe piețele de frontieră și la acțiuni selectate de pe piețele emergente. FM este cel mai mare ETF internațional care oferă expunere la unele dintre cele mai tranzacționate acțiuni de la Bursa de Valori București.

Sursa: capex.com

Între cele 161 de dețineri, OMV Petrom are o pondere de 2,55% și se află în prezent în top 10 dețineri, alături de TLV a cărei pondere este de 2,44%. Cele 7 acțiuni românești au o pondere cumulată în cadrul fondului de 7,25%.

ETF-ul este tranzacționat la NYSE și este un produs iShares oferit de către BlackRock, cel mai mare asset manager din lume.

OMV Petrom – Una dintre cele mai performante acțiuni în 2023

Evoluția recentă a acțiunilor SNP vine în contextul în care investitorii anticipează anunțarea unui dividend special, la fel ca anul trecut. Compania a plătit la începutul lunii iunie 2,3 miliarde de lei acționarilor ca dividende din profitul istoric de peste 10 miliarde de lei obținut în 2022.

La sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023, OMV Petrom a semnat un acord pentru achiziția mai multor proiecte privind construcția de parcuri fotovoltaice în județul Teleorman, cu o capacitate instalată de 710 MW. Construite de firma daneză Jantzen Renewables ApS, parcurile se vor număra printre cele mai importante proiecte de acest tip din sud-estul Europei, putând alimenta echivalentul consumului anual a aproximativ 280.000 de gospodării din România. Finalizarea tranzacției este așteptată în al doilea trimestru al anului viitor, când proiectele vor ajunge în stadiul de "ready to build", potrivit unui comunicat de presă.

Recent, OMV Petrom și Romgaz, două dintre cele mai bune acțiuni de la BVB, au anunțat decizia istorică de a începe dezvoltarea blocului Neptun Deep. Anterior, cea mai mare companie energetică integrată din sud-estul Europei a anunțat descoperirea de noi resurse în blocul Verguleasa din Oltenia și în apropiere de Târgoviște, respectiv 30 de milioane de barili de petrol, ceea ce, la nivelul prețurilor actuale, înseamnă zăcăminte cu o valoare de circa 10 miliarde de lei.

Prognoză acțiuni OMV Petrom & previziuni privind evoluția prețului

Trading Economics estimează că acțiunile OMV Petrom vor avea un preț de 0,52 până la sfârșitul acestui trimestru și de 0,49 peste un an, conform proiecțiilor modelelor lor macro globale și așteptărilor analiștilor.

Potrivit investing.com, ținta medie de preț pe 12 luni a analiștilor implică o creștere de +7,73%, cu o țintă a prețului maxim de 0,63 RON și o țintă a prețului minim de 0,58 RON.

Conform stokopedia.com, analiștii care acoperă OMV Petrom SA au în prezent un preț țintă consensual pentru acțiunile OMV Petrom SA de 0,57 RON. Acest nivel este cu 8,67% peste ultimul preț de închidere.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele Analiștilor Pentru Anul 2024 Analiștii CFA se așteaptă ca economia românească sa înregistreze o creștere economica de peste 2% in 2024, o estimare ușor mai prudenta decât...
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
#bursa, #capex, #investitii , #bursa