Cum investești la bursă folosind XTB

Advertorial
Marti, 04 Aprilie 2023, ora 19:16
2348 citiri
Cum investești la bursă folosind XTB
FOTO: adobe.com

Era tehnologiei a simplificat semnificativ accesul investitorilor la piețele financiare și a contribuit la creșterea gamei de instrumente și servicii oferite. Dacă în trecut investițiile prezentau interes mai mult pentru persoanele de vârstă medie, în special bărbați, astăzi investițiile sunt atractive și în rândul tinerilor și al femeilor.

Fie că ești un investitor cu experiență sau începător, la XTB găsești tot ce ai nevoie pentru a investi: o gamă diversificată de instrumente financiare, potrivite pentru orice profil de risc și putere financiară, o platformă de tranzacționare avansată cu o aplicație de mobil intuitivă, analize de piață la un click distanță, materiale educaționale variate, depuneri și retrageri rapide și, nu în ultimul rând, un mediu sigur și performant de tranzacționare.

Înainte să investești la bursă, testează platforma și instrumentele financiare disponibile

Primul pas este deschiderea unui cont de training pe platforma xStation. Este gratuit, nu presupune niciun fel de obligații din partea ta și îți permite să tranzacționezi în timp real, dar cu bani fictivi.

Contul de training te va pune în contact cu un reprezentant XTB care te va asista în acest proces de testare și, dacă ești la început de drum, te va ajuta să întelegi și să te familiarizezi cu domeniul investițiilor.

De asemenea, contul de training te ajută să înveți să folosești platforma de tranzacționare xStation.

Dezvoltată in-house, xStation este recunoscută si premiată de instituții financiare prestigioase. Platforma XTB include instrumente de analiză tehnică și analiză fundamentală. Mai presus de toate este intuitivă și ușor de folosit. Deși este ultra-performantă, este în același timp adaptată nevoilor investitorilor, indiferent de nivelul de pregătire tehnică a utilizatorilor. Deci nu trebuie să-ți faci griji că nu vei ști să o folosești dacă ești începător.

Următorul pas este alegerea instrumentelor financiare pe care le vei folosi în investițiile tale. În funcție de profilul tău de risc și de puterea financiară, ai posibilitatea să alegi dintr-o gamă foarte variată, de peste 5.600 de instrumente financiare. Acestea sunt, de la instrumente cu deținere precum Acțiunile și ETF-urile (Exchange Traded Funds), Acțiuni Fracționate, până la instrumente derivate precum CFD-urile (Contracts for difference) cu activ suport pe Forex, Indici bursieri, Mărfuri, Crypto.

O astfel de ofertă diversificată de instrumente financiare, din cât mai multe sectoare, industrii și regiuni, îi permite investitorului să-și construiască un portofoliu variat și să-și gestioneze riscurile în mod eficient. De asemenea, poate să profite de cele mai bune oportunități de investiții din piață.

În oferta XTB sunt disponibile peste 3.000 de acțiuni și peste 300 de ETF-uri cu deținere, listate pe 16 dintre cele mai mari burse de valori din lume, inclusiv Deutsche Borse, New York Stock Exchange, Nasdaq, London Stock Exchange și multe altele.

Acțiunile și ETF-urile cu deținere sunt instrumente cu grad de risc mai mic decât alte instrumente financiare, cum ar fi instrumentele derivate de tip CFD. De obicei, ETF-urile sunt preferate de către investitorii care au o aversiune mai mare la risc, care urmăresc construirea unui portofoliu pe termen mediu sau lung.

CFD-urile (Contracte pentru Diferență) sunt instrumente derivate care implică un efect de levier financiar. Atunci când cumperi sau vinzi un CFD, nu deții instrumentul de bază (activul suport), ci doar tranzacționezi „prețul” acestuia, mizând pe creșterea sau scăderea cotației în viitor, iar suma necesară deschiderii unei poziții este mult mai mică decât valoarea nominală a instrumentului.

Spre exemplu, datorită efectului de levier de 1:20, vei avea nevoie de o marjă de doar 5% pentru a deschide o poziție. Astfel, folosind 1.000 de dolari, poți deschide o poziție în valoare de 20.000 de dolari, profiturile/pierderile fiind raportate la expunerea totală a poziției, în cazul acestui exemplu la valoarea de 20.000 de dolari.

Avantajul principal al investițiilor cu CFD-uri, pe care instrumentele clasice nu îl au, este „vânzarea în lipsă” (short-selling). Acest mecanism permite investitorilor să profite de evoluțiile de pe burse chiar și în perioadele de scădere a prețurilor, nu doar în perioadele de creștere, așa cum se întâmplă în cazul tranzacționării tradiționale.

Când prețurile încep să scadă poți deschide o tranzacție prin care „vinzi” în prezent ceea ce nu ai și poți închide tranzacția atunci când preconizezi că mișcarea de scădere s-a încheiat. În felul acesta, diferența dintre prețul la care ai intrat în tranzacția de short-selling și prețul la care ai ieșit din tranzacție se va înregistra ca profit în contul tău de investiții (bineînțeles, dacă ai ales momentele potrivite de intrare și ieșire din tranzacție).

Instrumentele de tip CFD sunt preferate de către investitorii care au un apetit mai mare la risc, au mai multă experiență, urmăresc investiții pe termen scurt sau mediu și au în vedere tranzacțiile cu caracter speculativ. Acest tip de investitori își doresc să beneficieze de oportunitățile care se ivesc în piață, dar țin totodată cont de riscurile implicate.

XTB a creat o secțiune dinamică de știri de piață și analize de piață, atât pe site, cât și în platforma de tranzacționare xStation, menită să te țină la curent cu cele mai importante evoluții financiare ale momentului.

XTB organizează webinarii zilnice gratuite, pentru investitori, în care sunt explicate principalele fenomene de pe burse din ultimele 24 de ore.

La acestea se adaugă și webinarii gratuite speciale, în cazul apariției unor situații neprevăzute sau tensionate pe piețe, evenimente transmise live, seminare, conferințe și multe alte surse de informare.

XTB a dezvoltat un program educațional complex, care include materiale adaptate pentru fiecare categorie de investitori, fie că vorbim despre un investitor cu un nivel începător de cunoștințe, fie că vorbim despre un nivel mediu sau avansat.

Acest program înglobează atât noțiunile de bază, precum Dicționarul Traderului, tutoriale video, webinare, manuale, ebook-uri, precum și module întregi de cursuri pentru traderii cu nivel avansat.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, prețuri sau alte informații oferite cu titlul de comentarii generale de piață nu reprezintă sfaturi de investiții. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naștere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informații. Vă aducem la cunoștință că informațiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanțe sau rezultate. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #actiuni, #investitii bursa , #bursa