Deficitul bugetar depășește o noua bornă – TradeVille

Advertorial
Joi, 28 Noiembrie 2024, ora 10:13
3793 citiri
Deficitul bugetar depășește o noua bornă – TradeVille
FOTO: tradeville.ro

Deficitul bugetar, diferența intre veniturile și cheltuielile statului, a trecut de pragul de 100 mld. RON, reprezentând 6.19% din PIB după primele 10 luni ale anului conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Anul trecut, după primele 10 luni, deficitul bugetar reprezenta doar 3.91% din PIB. La începutul anului, Guvernul prognozase un deficit de 5% pentru 2024. (Sursa: Economedia)

Incertitudinea politica afectează piața

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani, reprezentând costurile la care se împrumuta statul, au crescut la mijlocul acestei săptămâni atingând un maxim din 2023 încoace, de 7.5%. Percepția de risc, raportata la nivelul cotațiilor CDS (credit default swap) a urcat de la 159 de puncte la 172.5. Cu toate acestea, moneda naționala a rămas neschimbata fata de EUR, cel mai probabil pe fondul intervenției băncii centrale. (Sursa: ZF)

Masurile de stimulare nu sunt suficiente

Profiturile industriale din China au scăzut cu 10% in octombrie fata de anul trecut, intr-un alt semn ca masurile de stimulare a economiei din partea guvernului nu au reușit încă sa inverseze scăderea profiturilor companiilor. Este a treia luna consecutiva de scădere a profiturilor, după o prăbușire de 27.1% de la an la an in luna septembrie, cea mai abrupta scădere din martie 2020. Profiturile industriale sunt un indicator cheie al sănătății financiare a fabricilor, minelor si serviciilor publice din China. (Sursa: CNBC)

Probleme cu inflația

Preturile mașinilor si camioanelor la mana a doua din Statele Unite au crescut in luna octombrie, contribuind la o creștere neașteptata a inflației. Creșterea fata de luna precedenta este de 2.7%, însă pe baza anuala dinamica este in scădere de 3.4%. Cu toate acestea, rata de creștere a preturilor in octombrie a fost semnificativ mai mare decât creșterea de 0.3% înregistrata luna precedenta. (Sursa: Barron’s)

BRD - Groupe Societe Generale Preț curent 18.32 RON ( -0.22% ) MCap 12.7B P/E 8.38

BRD este cea mai frecventa achiziție a fondurilor de pensii private Pilon II la Bursa de Valori București. Acțiunile băncii au fost cumpărate de cel puțin cate un fond in fiecare luna din ultimele 17 luni consecutive. Chiar dacă este doar a 5-a deținere ca valoare din investițiile fondurilor de pensii private, BRD este emitentul care apare cel mai des la cumpărare conform domnului George Mot, administrator al platformei desprepensiiprivate.ro. (Sursa: ZF)

Antibiotice Preț curent 2.65 RON ( -0.75% ) MCap 1.77B P/E 19.28

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași a anunțat, la mijlocul acestei săptămâni, ca acționarul MetLife a depășit pragul de 5% din acțiuni, ajungând in prezent la 5.2%. Investiția MetLife Inc. Se ridica la aproximativ 93 mil. RON. Grupul american este acționar la Antibiotice prin Fondul de Pensii Administrat Privat Metropolitan Life si Metropolitan Life Asigurari MetLife Europe. (Sursa: ZF)

Fondul Proprietatea Preț curent 0.3208 RON ( -1.35% ) MCap 1.14B P/E 4.1573

Fondul Proprietatea a anunțat ca, in urma expirării termenului limita privind depunerea cererilor pentru un nou administrator al companiei, consiliul reprezentanților a ajuns la o lista formata din 5 nume. Compania a precizat ca 3 societăți de administrare globala de fonduri diversificate, o societate de administrare de fonduri de infrastructura globala si o societate de administrare de fonduri - persoana juridica romana sunt cei 5 finaliști. (Sursa: ZF)

Agroland Agribusiness Preț curent 3.70 RON ( -2.12% ) MCap 21M P/E 17.09

Agroland Agribusiness, companie parte a grupului Agroland, specializata in vânzarea de inputuri pentru agricultura, a înregistrat un profit net de 1.5 mil. RON pentru primele 9 luni ale anului, in creștere cu 13% prin comparație cu 2023. Veniturile din exploatare au avut o dinamica negativa de 4% de la an la an pana la valoarea de 44.4 mil. RON, in timp ce EBITDA a ajuns la 2.9 mil. RON. (Sursa: BVB)

Air France - Klm Preț curent 7.242 EUR ( -3.26% ) MCap 18.6B

Air France KLM este in proces de negociere a cumpărării unui procent de 20% din Air Europa, in urma respingerii achiziției sale de către International Airlines Group (IAG). Tranzacția are o valoare de peste 100 mil. EUR si nu necesita aprobarea autorităților Uniunii Europene. Un purtător de cuvânt al Air France a declarat ca discuțiile cu Air Europa in vederea unei cooperări comerciale sunt in desfășurare. (Sursa: Bloomberg)

Easyjet Plc Preț curent 5.362 GBP ( -0.78% ) MCap 4.03B

Compania low-cost EasyJet a raportat o creștere a dividendului anual, la 0.12 GBP/acțiune, comparativ cu 0.045 GBP/acțiune in anul precedent, decizia fiind rezultatul unei cereri in creștere pentru pachetele de vacanta oferite de companie. Consiliul de Administrație a recomandat o plata de 20% a dividendului in luna martie a anului viitor. (Sursa: Bloomberg)

Dell Technologies Inc Pret curent 123.43 USD ( -12.92% ) MCap 90.3B

Acțiunile Dell Technologies au înregistrat o scădere de 9.6% in urma raportării unor venituri sub așteptările analiștilor la sfârșitul lunii octombrie. Veniturile companiei au totalizat 24.4 mld. USD, comparativ cu o estimare a analiștilor de pe Wall Street de 24.7 mld. USD. Comenzile pentru serverele optimizate au avut o valoare de 3.6 mld. USD, compensând scăderea vânzărilor slabe de PC-uri. Profitul ajustat pe acțiune a însumat 2.15 USD, depășind consensul specialiștilor de 2.06 USD. Scăderea cotației poate fi atribuita unei reviziuni in jos a veniturilor pentru trimestrul in curs. (Sursa: Barron’s)

Deschide Cont la TradeVille

Aceasta prezentare factuala este realizata de Departamentul de Analiza Tradeville. Cotațiile afișate sunt cele de la sfârșitul zilei precedente de tranzacționare. Investiția în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziție si fluctuațiile valutei pot influenta randamentul investiției.

Nu exista instrument financiar fără risc (citeste). SSIF Tradeville SA, Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, București, +40 21 318 75 55, help@tradeville.ro. Autorizația CNVM 2225/15.07.2003. Reglementata de ASF

Grafice afișate pe baza datelor BVB/CBOE.

Alexandru Filip (Purcari) la Quarterly Report: „Ambiția noastră este să dublăm afacerea până în 2027, pe baza unei creșteri organice”
Alexandru Filip (Purcari) la Quarterly Report: „Ambiția noastră este să dublăm afacerea până în 2027, pe baza unei creșteri organice”
Alexandru Filip, directorul general adjunct al Purcari Wineries, a participat miercuri, 25 noiembrie, la cea de-a șasea ediție a Quarterly Report, evenimentul dedicat companiilor de la Bursa de...
Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
Horia Cardoș, directorul general al Agroland Business System, a participat miercuri, 27 noiembrie, la cea de-a șasea ediție a Quarterly Report, evenimentul organizat de Ziare.com, împreună cu...
#bursa, #analiza, #analiza bursiera a zilei, #Tradeville , #bursa
  1. Cu cât este scoasă la vânzare o bijuterie istorică în inima Clujului, un palat renascentist cu 48 de camere. Are peste 500 de ani FOTO
  2. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  3. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  4. Prelungește performanța SUV-ului tău! Șapte sfaturi esențiale
  5. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  6. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională
  7. Lovitură pentru Blue Air. Compania a pierdut definitiv procesul deschis în urma amenzii de 2 milioane de euro, pentru cursele anulate
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. Economia României dă semne de îmbolnăvire. INS a revizuit în scădere evoluția PIB. Producția a scăzut pentru a doua oară în acest an
  10. România ar putea pierde Dacia. Mașinile produse la Mioveni s-ar scumpi cu minim 2.000 de euro dacă nu am mai fi în UE. Producția s-ar putea muta în Maroc ANALIZĂ