DN Agrar Group SA, una dintre marile ferme integrate din țară, a anunțat marți, 5 noiembrie, deschiderea unei fabrici de compost în județul Alba. Unitatea devine operațională după o investiție de 1,8 milioane de euro, conform unui comunicat publicat la Bursa de Valori București.
Compania a anunțat astfel finalizarea primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd și a instalației de producere de îngrășământ organic. Fabrica devine funcțională la doi ani de la demararea proiectului și va putea procesa anual 21.000 de tone de gunoi de grajd, care vor fi transformate în peste 7.000 de tone de îngrășământ.
DN Agrar, controlată de olandezii de la A.M. Advies BV, susține că acesta este un pas în direcția economiei circulare.
„DN AGRAR marchează un nou pas către consolidarea modelului economic circular la nivelul Grupului prin implementarea primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd, la ferma din Apold. În paralel cu începerea operațiunilor, am inițiat procesul de obținere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs, iar până la sfârșitul anului 2026 estimăm să obținem primele credite de carbon. Proiectul integrat dezvoltat în jurul fabricii de compost va aduce beneficii economice semnificative, inclusiv venituri suplimentare din vânzarea compostului și din creditele de carbon obținute prin reducerea emisiilor de metan”, a spus Peter de Boer, membru în consiliul de administrație și director strategic al companiei.
Îngrășământul ecologic produs va fi folosit pentru nevoile proprii, dar compania îl va pune și la vânzare. După ce primește certificarea, DN Agrar anticipează un plus al veniturilor, din moment ce tona de îngrășământ organic costă între 230 și 300 de euro pe piață.
Pe partea de reducere a emisiilor, compania are nevoie de o investiție inițială de 180.000 de euro, iar procesul de cerificare durează doi ani. După acești pași, firma va putea obține circa 16.000 de certificate anual.
Ferma Apold este în localitatea Gârbova, județul Alba, și este în principal folosită pentru producția de lapte de vacă și cereale furajere, având 35 de angajați, conform site-ului firmei.