Inflație persistentă? Uită de Cash, aceste Acțiuni ar putea fi Reginele

Advertorial
Marti, 11 Aprilie 2023, ora 19:10
9270 citiri
Inflație persistentă? Uită de Cash, aceste Acțiuni ar putea fi Reginele
FOTO: capex.com

Inflația a fost în atenția investitorilor în ultimul an. Însă, cei care sunt îngrijorați de efectele de durată ale prețurilor mai mari asupra portofoliilor lor ar trebui să știe că există mai multe domenii ale pieței care pot oferi diversificare în contextul creșterii costurilor.

În general, investițiile la bursă sunt considerate a fi superioare deținerii de numerar, deoarece istoria a demonstrat că acțiunile au potențialul de a oferi randamente mai mari pe termen lung. De exemplu, investițiile în indicii principali, cum ar fi S&P 500, Dow Jones și Nasdaq, prin intermediul unor ETF care urmăresc performanța acestora, au avut un randament mai bun pe termen lung decât cel al numerarului. Cu toate acestea, performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru rezultatele viitoare.

Așadar, ce sunt acțiunile și care dintre ele ar putea avea o șansă rezonabilă de a ține pasul cu nivelul inflației?

Cumpărarea acțiunilor înseamnă, de fapt, preluarea unei participații în cadrul unor companii, iar pe măsură ce compania crește și devine mai profitabilă, valoarea investiției ar putea crește. Pe de altă parte, banii lichizi reprezintă un activ cu risc scăzut, însă cu un potențial de creștere redus sau chiar inexistent și care se rezumă, deseori, la plata unei dobânzi către deținător. Prin urmare, potențialul de creștere al acțiunilor, combinat cu dividendele pe care unele companii le plătesc acționarilor, ar putea oferi o rată de rentabilitate mai mare, dar și cu un nivel al riscului asumat mai mare, decât dobânda obținută pentru numerar.

Cum influențează inflația economiile personale?

În perioadele de inflație, mulți sunt tentați să își păstreze banii în bancă, crezând că aceasta este cea mai sigură mișcare pe care o pot face. Cu toate acestea, în perioadele de inflație ridicată, economiile tale riscă să piardă din valoare. O creștere a inflației înseamnă o creștere a costului bunurilor și serviciilor. Cu alte cuvinte, banii din contul tău de economii își pierd puterea de cumpărare, iar tu cumperi mai puțin cu aceeași sumă de bani.

Ce ar trebui să urmărească investitorii?

În general, se consideră că cea mai bună opțiune pentru a-ți proteja finanțele personale atunci când inflația crește este să păstrezi un procent din banii tăi în investiții pe termen lung, ca parte a unui portofoliu diversificat.

În general, acțiunile ar putea reprezenta o protecție eficientă împotriva inflației. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să nu fie valabil în orice scenariu și, în multe cazuri, pot apărea pierderi. În cursul anului precedent, când inflația a început să crească, doar câteva acțiuni au avut performanțe superioare. Acțiunile care prezentau un risc de durată au înregistrat performanțe slabe, cum ar fi acțiunile de creștere, care au devenit mai puțin atractive din cauza inflației și a dobânzilor mai mari. Atunci când se preconizează că inflația va rămâne la un nivel ridicat, de obicei, investitorii cumpără acțiuni despre care ei cred că ar putea aduce o valoare imediată, în loc să aștepte o creștere viitoare.

Acestea fiind spuse, ar putea fi înțelept ca investitorii să includă o serie de criterii în analizele și evaluările lor atunci când caută cele mai bune companii pentru investiții în acțiuni.

  • Caută companii care au puterea de a stabili prețurile: Companiile care pot transfera creșterile de prețuri către consumatori sunt mai bine poziționate pentru a se descurca într-un mediu inflaționist. Caută companii care au un brand puternic, o bază de clienți loiali și un avantaj competitiv în industria în care activează. Acest lucru este valabil mai ales pentru sectorul de consum, deoarece consumatorii tind să opteze pentru mărci mai ieftine în perioade cu inflație ridicată.
  • Ia în considerare companii din sectoarele care sunt mai puțin afectate de inflație: Unele sectoare, cum ar fi sănătatea și utilitățile, sunt mai puțin afectate de inflație, deoarece furnizează bunuri și servicii esențiale de către oameni pentru care acestea sunt indispensabile, indiferent de mediul economic.
  • Evită companiile cu un nivel ridicat de îndatorare: Companiile cu un nivel ridicat de îndatorare pot avea dificultăți în a menține plata dividendelor în perioade cu inflație ridicată. Analizează companii cu bilanțuri solide și niveluri de îndatorare rezonabile. Chiar dacă unele companii cu un grad ridicat de îndatorare își acoperă majoritatea ratelor variabile și nu au scadențe iminente, investitorii ar putea fi totuși predispuși să evite astfel de companii, deoarece riscurile asociate unei inflații ridicate și prelungite ar putea reprezenta o problemă în plus.
  • Ia în considerare acțiunile care cresc valoarea dividendelor: Companiile care au un istoric de creștere a dividendelor în timp ar putea fi mai bine poziționate pentru a-și menține plata dividendelor în perioadele cu inflație ridicată. De asemenea, o creștere constantă a dividendelor ți-ar putea proteja veniturile din dividende împotriva inflației.

3 Acțiuni de urmărit în 2023

Iată 3 acțiuni ce ar putea oferi protecție împotriva inflației în următorii ani:

Chevron

Potrivit multor experți, unul dintre cele mai bune locuri în care te poți adăposti în perioadele inflaționiste este sectorul materiilor prime. Chevron, una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, are un randament al dividendelor de 3,7% și o creștere medie anuală a dividendelor de 5,8% în ultimii cinci ani.

Din punct de vedere istoric, materiile prime sunt locul unde investitorii se refugiază când prețurile se încing. Acest lucru are și o logică, deoarece companiile din sectorul materiilor prime au o putere extraordinară de stabilire a prețurilor.

Compania a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la petrol și gaze în 2022, ceea ce a dus la răscumpărări și dividende în valoare totală de aproape 20 de miliarde de dolari. În Statele Unite, toți marii jucători din industrie au distribuit mai mult numerar decât au investit în CapEx anul trecut.

La un preț al petrolului Brent de 60 de dolari pe baril, compania anticipează că va genera suficient flux de numerar disponibil pentru a răscumpăra acțiuni în valoare de până la 20 de miliarde de dolari pe an. Se așteaptă ca acest lucru să fie însoțit și de o îmbunătățire a ratei de creștere a dividendelor.

Datorită bilanțului său solid, a randamentului ridicat al dividendelor, a creșterii constante a dividendelor (chiar și în perioadele de recesiune) și a unui management inteligent, axat mai degrabă pe tehnologii viitoare decât pe proiecte cu marje reduse, cum ar fi energia eoliană și solară, Chevron ar putea fi una dintre cele mai reziliente acțiuni în fața inflației.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson este o companie farmaceutică americană care produce, de asemenea, bunuri de consum și dispozitive medicale.

Astfel de companii pot părea extrem de comune și ”plictisitoare”. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de investiții la bursă, asta ar putea fi un lucru bun. Compania are un bilanț solid și se bucură de un rating AAA.

Datorită operațiunilor sale din domeniul sănătății, compania are capacitatea de stabilire a prețurilor și o cerere anticiclică. Pe lângă factorii de creștere, cum ar fi creșterea populației la nivel mondial și creșterea cheltuielilor pentru mărcile premium (în special pe piețele emergente), Johnson & Johnson ar putea folosi această capacitate de stabilire a prețurilor pentru a compensa inflația ridicată.

În ultimii cinci ani, marjele operaționale au rămas constante, situându-se între 24,0% și 26,0%. În plus, compania are o creștere consecventă și durabilă a dividendelor, iar acțiunile sale au o evaluare atractivă, aproape de minimul ultimelor 52 de săptămâni.

Texas Instruments

Cu sediul central în Dallas, Texas, Texas Instruments s-a transformat într-un gigant al semiconductorilor cu o capitalizare de piață de peste 170 de miliarde de dolari.

Această companie proiectează și produce o gamă de produse din segmentul semiconductorilor, inclusiv cipuri de procesare a semnalelor analogice și digitale, microcontrolere și senzori, care sunt utilizate într-o varietate de industrii, cum ar fi cea auto, a comunicațiilor, a calculatoarelor și a echipamentelor industriale. Texas Instruments este, de asemenea, cunoscută pentru calculatoarele sale grafice, care sunt populare în rândul studenților și a profesioniștilor.

Deși este o acțiune tehnologică, este, de asemenea, o acțiune cu un istoric de 17 ani consecutivi de creștere a dividendelor, un randament al dividendelor de aproape 3% și o rată de plată mai mică de 50%.

Ceea ce face ca TXN să fie o acțiune aflată sub radarul multor investitori în vremuri de inflație ridicată este un mix de factori. Unul dintre ei este faptul că Texas Instruments nu este o acțiune tipică de creștere. Deși beneficiază enorm de pe urma adoptării în creștere a tehnologiei pe piețele finale industriale, auto și de uz personal, este deja profitabilă, ceea ce o deosebește de o gamă largă de startup-uri și acțiuni de creștere care nu sunt încă în măsură să-și acopere cheltuielile. Acesta este un atu în perioadele de creștere a dobânzilor și cu un nivel ridicat al inflației.

Un alt motiv este calitatea produselor companiei. Clienții companiei nu aleg Texas Instruments neapărat datorită prețurilor sale. Unele companii sunt capabile să majoreze prețurile deoarece clienții apreciază produsele și serviciile pe care le produc sau oferă.

În prezent, compania investește pentru a susține creșterea pentru următorul deceniu, poziționându-și produsele pentru a servi ca elemente esențiale în domenii precum automatizarea industrială, sistemele de siguranță pentru șoferi și trecerea la vehicule electrice.

Concluzie

Inflația a lovit puternic în ultima vreme și afectează practic fiecare aspect al vieții de zi cu zi. Furtuna nu va dura la nesfârșit, dar ar putea dăinui o vreme.

Dacă deții numerar într-o perioadă de inflație ridicată, este posibil să pierzi bani în mod pasiv. Cu toate acestea, investițiile la bursă implică, de asemenea, riscuri. Este necesar să iei în considerare apetitul tău pentru risc, obiectivele tale de investiții și orizontul de timp înainte de a decide să investești în anumite acțiuni sau pe piețele bursiere în general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#bursa, #inflatie, #economie , #bursa