Gabriela Horga, vicepreședinta Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat că un proiect de lege care va spori viteza operațiunilor pe piața de capital a fost adoptat de Senat. Proiectul, inițiat de ASF, merge în Camera Deputaților pentru dezbatere.
Proiectul de lege a fost adoptat luni, 7 octombrie, în Senat, cu vot unanim, în procedură de urgență. Horga susține că aprobarea noilor norme va aduce beneficii în economie.
"Aprobarea proiectului de lege va duce la consolidarea pieței de capital din România, creșterea gradului de protecție pentru investitori, facilitarea accesului la capital pentru companii, cu efecte benefice pentru dezvoltarea economiei", spune reprezentanta ASF într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare.
Proiectul conține o serie de modificări care simplifică procedurile pentru companii și reduc perioadele de timp pentru atragerea de capital, printre altele.
"Am propus simplificarea procedurilor și reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, contribuind astfel la dinamizarea pieței financiare. Proiectul prevede publicarea cu celeritate în Monitorul Oficial a hotărârilor relevante ale adunărilor generale ale acționarilor. Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerțului, respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial. În cazul majorărilor de capital social al societăților ale căror acțiuni se tranzacționează pe piața de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferință a fost redus de la 30 de zile la 14 zile calendaristice. Deciziile vor putea să fie luate mai rapid și va crește eficiența în atragerea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea companiilor", transmite Horga.
Alte modificări țintesc obligațiile de raportare la trei luni și transpun directive relevante ale Uniunii Europene, printre care una care ține de egalitatea de șanse între femei și bărbați.
"Am introdus reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătorești care dispune anularea sau constatarea nulității unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social. O altă dispoziție vizează menținerea obligației de întocmire și publicare a raportului trimestrial, asigurând astfel transparența și informarea corectă a investitorilor despre evoluția financiară a companiilor listate. Am transpus în legislația românească două directive europene - Directiva (UE) 2022/2464 asigură cadrul de reglementare pe baza căruia societățile de la care investitorii sau alte părți interesate au nevoie de informații nefinanciare raportează aceste informații. Acestea trebuie să fie relevante, comparabile, sigure și ușor de accesat și utilizat și Directiva (UE) 2022/2381 urmărește să asigure aplicarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați. În România, 78% din posturile din consiliile de administrație sunt ocupate de bărbați", mai transmite vicepreședinta ASF.