Atentie la jucariile ,,de firma" cu preturi mici!

   

* Produse de peste 20.000 lei, susceptibile a fi contrafacute, confiscate din magazine din Buzau
Odata cu apropierea Sarbatorilor de iarna, parintii fac tot posibilul sa indeplineasca dorintele celor mici, fara sa tina cont de cateva aspecte importante atat pentru siguranta copiilor, cat si pentru a fi convinsi ca furnizorul este o persoana sau o firma de incredere, care le va livra produsul cerut. Si asta pentru ca nu de fiecare data jucaria dorita este si originala.

Politistii de investigare a criminalitatii economice de la Inspectoratul de Politie Judetean Buzau au efectuat miercuri verificari la agenti economici ce isi desfasoara activitatea pe raza municipiului Buzau, pe linia prevenirii si combaterii ilegalitatilor de natura economica din domeniul comertului ilicit.

Totodata, politistii au urmarit combaterea comertului cu produse contrafacute sau neconforme, precum si combaterea comertului neautorizat sau neevidentierea veniturilor rezultate din activitati comerciale.

Au fost verificati cinci agenti economici, iar in urma verificarilor au fost inregistrate dosare penale in care urmeaza a se efectua cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ,,punere in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice ori similare" conform Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.

Au fost indisponibilizate si ridicate in vederea continuarii cercetarilor si stabilirii caracterului original sau contrafacut a peste 1.000 de produse in valoare de peste 23.000 lei. Verificarile au fost facute in piata, dar si in magazine care au ridicat suspiciuni prin preturile mici ale produselor expuse la vanzare.

Cum sezonul iernii vine la pachet si cu febra cumparaturilor pentru cadouri, Politia Romana trage un semnal de alarma, chiar inainte de sarbatorile de iarna. IGPR vine cu cateva sfaturi pentru parintii care, in aceasta perioada de iarna, sunt in cautare de jucarii pentru Craciun.

* Cumparati doar din magazine sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care este nevoie in cazul unei eventuale reclamatii!

* Daca alegeti sa achizitionati din mediul online, evitati operatorii economici care nu afiseaza datele de contact complete (adresa, telefon, cod de inregistrare fiscala etc.) si care se rezuma la o simpla adresa de e-mail sau la un numar de telefon.

* Nu platiti in avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute! Totusi, daca achizitionati de la persoane fizice, cereti documentele de provenienta ale jucariilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumparat initial produsul) si certificatul de garantie emis de producator.

* Analizati cu atentie ofertele foarte tentante sau daca un vanzator insista sa incheiati o tranzactie! Comparati ofertele de pret, conditiile de livrare si garantie ale mai multor comercianti inainte de a lua odecizie!

* Verificati existenta marcajului CE, care conduce la prezumtia ca produsul este sigur, conform legislatiei in vigoare in Uniunea Europeana, precum si existenta denumirii si a datelor cu privire la sediului producatorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.

* Produsul trebuie sa aiba specificate instructiunile de utilizare si avertismentele specifice, traduse in limba romana.

* Unele jucarii necesita o atentie deosebita, date fiind riscurile particulare pe care le prezinta (jucariile alimentate electric - riscuri de arsuri si de explozie, jucariile gonflabile, precum si cele care au muchii taioase sau piese usor detasabile - risc de ingerare de catre copii sau de sufocare).

* In cazul jucariilor considerate periculoase, instructiunile de utilizare trebuie sa avertizeze in mod complet si eficient asupra pericolelor ce pot aparea in timpul folosirii, dar si modul de evitare a oricarui risc. Lipsa acestor indicatii poate duce la folosirea incorecta a jocurilor si jucariilor. Consultati si recomandarile referitoare la varsta si la siguranta.
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 02:07
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Lacurile cu zeci de lebede care au "uitat" sa migreze, derutate de caldura nefireasca VIDEO
In toiul iernii, o balta de langa Buzau este la fel de populata cu pasari ca in timpul verii. Pe ...
Un hot a reusit sa iasa cu electronice mari dintr-un mall buzoian, cinci zile la rand
Politistii l-au incatusat pe autorul mai multor furturi de electronice dintr-un mall buzoian, fapte ...
Avertismentul primarului din Buzau: "Pasajul de la Gara poate ceda"
Pasajul subteran de la Gara CFR, care le permite localnicilor din cartierele Mihai Viteazu si Posta ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor