City-manager de comuna, titulatura pompoasa din care Titel Maleanu conduce acum Primaria Maracineni

   

Scos de din cursa pentru un nou mandat din cauza conflictului de interese ramas definitiv, Titel Maleanu se tine scai de scaunul pe care l-a ocupat opt ani de zile si tot ce misca in primarie are avizul lui. Desi nu mai este primar, Dumitru Constantin nu a parasit nicio clipa Primaria Maracineni, pe care o conduce in acest moment din postura de "city manager", o functie contractuala cu titulatura pompoasa, gasita special pentru el. De altfel, este cunoscut faptul ca actualul primar Victor Potoceanu a fost solutia de compromis aleasa de PSD Buzau pentru candidatura la primaria Maracineni dupa ce instanta i-a respins candidatura lui Dumitru Constantin si este putin probabil ca fostul viceprimar sa aiba putere deplina de decizie.
Initial, Biroul Electoral de Circumscriptie de la Maracineni i-a respins actualului primar inscrierea in cursa electorala la alegerile din 5 iunie, din cauza conflictului de interese constatat de Agentia Nationala de Integritate, a carei decizie a ramas definitiva.

Maleanu a atacat decizia la Judecatoria Buzau, la fel si Organizatia Judeteana a Partidului Social Democrat, insa, contestatiile au fost respinse. Constantin Dumitru a facut apel, iar Tribunalul Buzau a decis, definitiv, ca primarul de la Maracineni nu poate candida pentru un nou mandat, desi i-a fost admis apelul si au desfiintat solutia Judecatoriei Buzau, intrucat sedinta de judecata s-a desfasurat fara prezenta unui procuror. Rejudecand, contestatia primarului de la Maracineni a fost respinsa. Practic, primarul Dumitru Constantin nu a mai putut candida.

Terenul de o mie de metri patrati care l-a scos pe Maleanu de la primarie

In luna aprilie, Titel Maleanu a pierdut pe fond procesul cu Agentia de Integritate care a cerut anularea contractului de vanzare-cumparare pe care acesta, in calitate de primar, l-a incheiat cu fiul sau, Sandel Constantin, pentru un teren in comuna.

"(...) Admite ca fiind intemeiata actiunea asa cum a fost precizata de reclamanta Agentia Nationla de Integritate Bucuresti in contradictoriu cu paratii Constantin Dumitru, Consiliul Local al Comunei Maracineni, Constantin Sandel Laurentiu, Potoceanu Victor si Primaria Comunei Maracineni. Dispune Anularea: 1) Hotararii Consiliului Local al comunei Maracineni nr. 27/ 30.06.2010 privind aprobarea organizarii licitatiei in vederea vanzarii terenului in suprafata de 1184 m.p. din domeniul privat al comunei Maracineni; 2) expunerii de motive a proiectului de Hotararea privind aprobarea organizarii licitatiei in vederea vanzarii terenului in suprafata de 1184 m.p. din domeniul privat al comunei Maracineni, judetul Buzau inregistrata sub nr. 5048/ 28.06.2010; 3) Dispozitiei nr. 401/30.08.2010 emisa de Primarul Constantin Dumitru prin care s-a dispus aprobarea organizarii procedurii de licitatie publica avand ca obiect vanzarea terenului mentionat. 4) contractului de vanzare - cumpararee incheiat in data de 07.01.2011 la BNP Vergu Stefan prin Incheierea nr. 70/07.01.2011 si a facturii fiscale seria CCM nr. 000014/ 12.10.2012. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi 21.04.2016", se precizeaza in hotararea pe scurt a Tribunalului Buzau. Decizia a fost atacata, iar apelul urmeaza sa fie judecat la Curtea de Apel Ploiesti.

Terenul respectiv, in suprafata de 1.184 metri patrati si cu o valoare 36.882 lei (aproximativ 8.402 euro), situat in Maracineni a fost castigat de fiul fostului primar, Sandel, in urma unei licitatii organizate de catre Consiliul Local al Comunei Maracineni. Inspectorii de integritate au stabilit ca, semnand contractul respectiv, primarul Dumitru Constantin a incalcat legea. Primarul comunei Maracineni a negat tot timpul ca ar fi facut vreo ilegalitate si a atacat in instanta decizia ANI. Insa nu prea a avut sorti de izbanda. Constantin Dumitru a epuizat toate caile de atac a raportului de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate, fiindu-i respinse aproape toate actiunile in instanta, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Maleanu a apelat la toate tertipurile avocatesti astfel incat decizia ANI sa nu ramana definitiva pana la incheierea mandatului si sa-l impiedice sa candideze iar in vara. Luna trecuta, Curtea Suprema a decis sa trimita la Curtea de Apel Ploiesti o cerere a primarului de la Maracineni de suspendare a executarii sentintei civile din 12 februarie 2014, judecatorii motivand ca nu este de competenta lor sa judece aceasta solicitare. In prezent, la ICCJ se afla un recurs al lui Maleanu ce vizeaza aceeasi decizie ANI. Insa, o decizie favorabila nu l-ar mai ajuta pe Dumitru Constantin.

Desi legea este clara, iar judecatorii i-au aratat ca, intr-adevar, s-a aflat in conflict de interese, Dumitru Constantin, a continuat sa se agate de scaunul pe care a trebuit sa-l cedeze dupa alegerile locale din iunie, mai ales ca, spunea el, primise unda verde de la Prefectura sa semneze documentele.

"Au spus ca este un posibil conflict de interese, nu conflict de interese. Conflictul administrativ nici nu se pedepseste (..) Eu consider ca nu a fost conflict de interese, pentru ca nu eu am initiat proiectul, nu am organizat si nu am participat la licitatie. Doar am semnat in calitate de ordonator principal de credite. Am intrebat atunci la Prefectura si mi s-a spus ca nu e nicio problema daca semnez", declara anul trecut primarul Dumitru Constantin pentru o publicatie locala, dupa ce a cerut revizuirea hotararii pe fond.

"Persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese (...) este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (...) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului", precizeaza ANI.
Luni, 04 Iulie 2016, ora 05:11
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
FOTO Parcare cu etaj, pentru masini si biciclete, proiectata pentru cartierele municipiului Buzau
O parcare cu locuri pentru autoturisme si pentru biciclete, spun autoritatile municipiului Buzau, ...
Start in proiectul de modernizare a unui drum din Buzau care leaga intre ele mai multe arii naturale protejate
Autoritatile judetului Buzau au lansat procedurile de modernizare a soselei care leaga Vintila Voda ...
Furia unui tanar din Buzau al carui bunic ar fi fost lasat sa moara intr-un azil focar de COVID-19. Reactia DSP
Batranii din azilul din Costesti, unde a fost declarat focar de COVID-19, sunt refuzati la internare ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor