Cum au salvat consilierii judeteni liberali un proiect al primarului PSD de la Rm. Sarat

   

Consiliul Judetean Buzau a fost convocat luni in sedinta extraordinara pentru aprobarea repartizarii unei sume din fondul de rezerva bugetara prevazut in bugetul propriu al judetului Buzau pe anul 2019 municipiului Ramnicu Sarat. Este vorba despre un imprumut in suma de 1.770.000 lei pentru finantarea proiectului "Iluminat public cu LED in municipiul Ramnicu Sarat", proiect derulat in cadrul componentei "Actiuni in domeniul energiei durabile in comunitatile din regiuni sarace/subdezvoltate - Programe orase sarace" din Fondul pentru actiuni in domeniul managementului energiei durabile, Programul de Cooperare ElvetianoaEuro"Roman.
Proiectul se deruleaza in perioada 26 septembrie 2018 pana in data de 30 august 2019, este in valoare totala de 6.166.317,89 lei, din care 5.496.616,20 lei reprezinta valoarea finantarii elvetiene nerambursabile, iar contributia Municipiului Ramnicu Sarat este de 669.701,69 lei. Pentru a beneficia de finantarea elvetiana nerambursabila, municipiul Ramnicu Sarat trebuie sa achite din fonduri proprii valoarea lucrarilor executate, apoi isi recupereaza investitia. Cum primaria Rm. Sarat nu dispune de resurse, a solicitat de la CJ, sub forma unui imprumut, suma de 1.770.000 lei, suma pe care s-a angajat sa o returneze in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii sumelor eligibile inscrise in raportul final al proiectului. In cazul nerespectarii termenului mai sus mentionat, Primaria Rm. Sarat va plati penalitati de intarziere in cota procentuala de 0,01% pentru fiecare zi intarziere, pana la data stingerii sumei datorate.

Alocarea sumelor a "trecut" la limita in sedinta de ieri. Doar 20 de consilieri judeteni au raspuns prezent, mai multi alesi locali ai PSD lipsind motivat, fapt pentru care presedintele CJ, Petre Emanoil Neagu a multumit grupului PNL ca a "salvat" situatia. Proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi "pentru", doua apartinand presedintelui CJ, respectiv vicepresedintelui Romeo Lungu. Predoiu critica ordonanta pe Justitie: "Propune majorarea pedepselor. E o idee gresita"

Preconizata majorare, prin ordonanta de urgenta, a pedepselor pentru anumite infractiuni este criticata de buzoianul Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei. El spune ca aceasta este o "idee gresita" si sustine ca mult mai necesara ar fi intarirea disciplinei in instante si parchete.

"Se propune majorarea pedepselor. E o idee gresita pe care o resping. Majorata disciplina in instante si parchete, da! E rolul sefilor de instante si parchete, al Consiliului Superior al Magistraturii, cu care, de principiu, ministrul Justitiei trebuie sa lucreze strans in aceasta directie, pe baza de cooperare. Iar aplicarea legii in strada tine si de Politie, in prima faza de Politie. Iar acolo selectia si pregatirea sunt stricate in rostul lor de influenta politica, in special de influenta unor clanuri PSD-iste in ultimii ani. Si inca ceva, se impune abrogata de urgenta legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovata de fostul ministru Toader si vinovat promovata de majoritatea PSD. Aceasta lege este un pericol public continuu", a scris Predoiu pe Facebook.

Intre modificarile propuse la legislatia penala pentru a fi adoptate prin ordonanta de urgenta este si o prevedere potrivit careia cererea procurorului pentru incuviintarea perchezitiei domiciliare se solutioneaza de indata, nu in 24 de ore. De asemenea, perchezitia in caz de flagrant sau pentru salvarea vietii se poate face la orice ora. Ministerul Justitiei propune, in acelasi timp, inasprirea pedepselor pentru lipsire de libertate in mod ilegal si incriminarea separata a rapirii, care presupune violenta asupra victimei.

"Astfel, se propune incriminarea in mod distinct a rapirii ca varianta agravanta a faptei de lipsire de libertate in mod ilegal, cu o pedeapsa sporita de la doi la opt ani (...) De asemenea, propunem inasprirea tuturor pedepselor in situatia lipsirii de libertate, pentru variantele agravante ale actiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, practic majorand pedepsele pentru actiunea de lipsire de libertate, respectiv rapire, se poate ajunge acum inclusiv la aplicarea pedepsei detentiunii pe viata", a afirmat initiatorul ordonantei, Ana Birchall.

Totodata, se propune inasprirea conditiilor liberarii conditionate, intrucat s-a constatat ca de aceasta beneficiaza mult prea usor persoane care au comis fapte cu violenta. Atributiile Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost extinse la variantele agravate ale lipsirii de libertate, iar cauzele inregistrate la DIICOT si parchete inaintea intrarii in vigoare a ordonantei vor ramane la aceste structuri, decizia fiind astfel aplicabila si in cazul Caracal.
Marti, 27 August 2019, ora 03:02
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Doua buzoience infectate cu SARS-CoV-2 au murit in ultimele 24 de ore
Zeci de noi cazuri de imbolnavire cu coronavirus in judetul Buzau, dar si doua noi decese au fost ...
Un pusti de 14 ani a murit dupa ce a cazut de la etajul unei cladiri abandonate, din centrul Buzaului
Un baiat de 14 ani a murit, miercuri seara, dupa ce a cazut de la ultimul etaj al unei cladiri ...
Peste 300 de teste COVID prelucrate intr-o zi, dupa ce DSP Buzau a pus in functiune un extractor automat
De la inceputul pandemiei, in judetul Buzau au fost prelucrate aproape 19.000 de probe pentru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor