Doua eleve de la Hasdeu, premiul I pentru o aplicatie smartphone care rezolva o problema a Buzaului

   

Doua eleve ale Colegiului National "B. P. Hasdeu" sunt marile castigatoare ale "App Inventor - Fii eroul orasului tau", competitie nationala care a provocat liceenii din toata tara sa creeze o aplicatie pentru smartphone care sa contribuie la rezolvarea unei probleme din orasul lor.
Este vorba despre Carla Rebeca Brezoaie si Elena Cozma, coordonate de profesorul Nicolae Olaroiu. Ajutate si de hasdeianca Ioana Raluca Mocanu, cele doua adolescente au realizat anul MoBike, o platforma de inchiriere de biciclete cu ceva in plus: reciclarea, reducerea emisiilor de dioxid de carbon si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt conceptele care se afla la baza proiectului.

Cele doua tinere spun ca "prin aplicatia MoBike nu am incercat sa atingem imposibilul, dar pentru inceput vrem sa generam o schimbare cel putin la nivel local. Pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor poti inchiria o bicicleta, poti recicla deseurile si reutiliza energia".

Cel mai bun proiect din cele 60 inscrise in concurs

Juriul "App Inventor - Fii eroul orasului tau", competitie organizata de ADFABER, a ales din peste 60 de proiecte inscrise de peste 128 de elevi din toata tara, organizati in echipe de cel putin doi, sub coordonarea unui profesor. Membrii juriului au punctat in special originalitatea ideilor care au stat in spatele aplicatiilor, precum si designul si functionalitatea acestora.

"Elevii de liceu au luat astfel parte la activitati educative practice, in cadrul carora au aplicat notiunile teoretice invatate la scoala, in acelasi timp fiind incurajati sa fie atenti la problemele comunitatii din care fac parte si sa contribuie la solutionarea lor", a spus Alin Chiriac, Fondatorul Adfaber.

Proiectul buzoiencelor va primi suport pentru dezvoltare si implementare de la organizatori si alti parteneri ai proiectului.

Ce presupune aplicatia MoBike

MoBike app, solutia propusa de elevele din Hasdeu are la baza o idee inedita: pentru a inchiria o bicicleta platesti cu punctele obtinute prin reciclarea produselor din plastic, hartie, baterii uzate sau cu cele obtinute in urma kilometrilor parcursi cu bicicleta. Prin aceasta aplicatie, buzoiencele si-au propus sa rezolve mai multe probleme simultan. Pe langa scaderea nivelului de poluare sau imbunatatirea ratei de colectare a materialelor reciclabile, ele isi propun si cresterea numarului de persoane care fac miscare (aplicatia monitorizand intreaga activitate si numarul de calorii consumate prin pedalare).

"Aplicatia vine sa rezolve problema reciclarii si problema sportului; pentru ca oamenii au inceput sa nu mai faca sport. Am vorbit cu cei de la Sigurec, o companie de reciclare, care ne-au oferit sprijin. Ei ne dau niste aparate numite sigurec-in (n.r., aparate inteligente de reciclare pentru interior), unde oamenii pot recicla PET-uri, baterii si hartie. Sunt niste aparate prevazute cu un ecran care iti dau un cod de bare. Cu ajutorul aplicatiei noastre vei scana cu telefonul mobil codul de bare si in aplicatie iti vor intra niste puncte. La un anumit numar de puncte acumulate primesti sansa de a folosi una din bicicletele noastre", a declarat pentru OPINIA Elena Cosma.

Potrivit planului initial realizat de elevele Colegiului Hasdeu, bicicletele vor fi puse la dispozitie dupa ce adolescentele vor accesa fonduri prin Start-Up Nation, care sa le permita sa le achizitioneze.
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 02:07
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
VIDEO Cum se prepara cea mai gustoasa placinta de dovleac, dupa o reteta din judetul Buzau
In zonele din Buzau in care se cultiva dovleci, acestia sunt folositi de gospodine la supe, adaugati ...
Cum compenseaza autoritatile Buzaului lipsa targului de Craciun si a Oraselului Copiilor
Sarbatorile de iarna vor fi mai sarace anul acesta, la Buzau, fara Targ de Craciun, patinoar in ...
VIDEO Primarul Buzaului cere deschiderea scolilor, chiar daca orasul este aproape de a intra in carantina
Primarul municipiului Buzau cere deschiderea unitatilor de invatamant, chiar daca orasul se afla in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor