FOTO | In cadrul ,,Saptamanii Competentelor Profesionale"/ Elevii pasionati de tehnica, sprijiniti de profesorii de la Liceul ,,Grigore Moisil" sa-si descopere talentul

   

Joi, 19 septembrie, Liceul "Grigore Moisil" Buzau a avut portile deschise pentru toti elevii din Buzau care au dorit sa-si descopere competentele profesionale. Actiunea a avut loc in cadrul unui proiect european intitulat ,,Saptamana Competentelor Profesionale", la care dascalii liceului buzoian au aplicat inca din luna iunie a acestui an, cu scopul de a promova invatamantul profesional si tehnic cu meseriile atat de cautate pe piata muncii.
"Prin aceasta activitate ne-am propus sa prezentam meseriile pe care le scolarizam si, in plus, sa spunem care au fost rezultatele proiectelor noastre eurpene", a spus profesor Daniela Macadon, coordonatorul proiectului. Avand in vedere faptul ca pe 30 septembrie Liceul "Grigore Moisil" finalizeaza doua proiecte mari europene pe care le-a derulat pe parcursului anului scolar trecut, elevii care au trecut pragul liceului ,,Grigore Moisil" au avut ce vedea. Ei au primit explicatii de la cadrele didactice cu privire atat la exponatele prezentate reprezentand produsele proiectelor europene, regionale si judetene realizate de cadre didactice si elevi ai Liceului "Grigore Moisil" Buzau pe parcursul anului scolar precedent. Totodata au avut si posibilitatea si sa asiste la demonstratii pe aplicatii facute de elevii Liceului "Grigore Moisil".

"Finalizam doua proiecte mari europene, cu finantare europeana, respectiv cel in care 24 de elevi au fost in Spania si cel cu 12 profesori si ingineri de la Eximprod, care au fost in Norvegia. Obligatia este sa prezentam rezultatele proiectelor. Astfel, am organizat aceasta activitate, pe care am incercat sa o facem mai deosebita: am apelat la un program care se cheama QR SCAN si QR GENERATOR; in momentul in care vrei sa codezi o informatie, un link, il poti genera foarte usor cu acest program. Noi, prin codurile de bare, am vrut sa prezentam meseriile pe care le scolarizam, electrician, electronist, mecanic si proiectele europene. Pe site-ul scolii, la sectiunea proiecte, avem prezentate link-uri cu proiectele europene si . Intrand pe acele pagini, intri pe link-uri. La proiectul cu Norvegia avem materiale apreciate. Suntem exemplu de buna practica si am fost invitati la Conferinta nationala de la Bucuresti, de la sfarsitul lunii octombrie, la care participa liceele tehnice din tara care au avut rezultate deosebite. Aici am fost apreciati pentru materialele create: un ghid al tutorelului, teste de evaluare care permit obtinerea punctajului imediat si, apoi, obtinerea unui feedbeak cu raspunsurile gresite si corecte, caiet de practica, filmulete, prezentarea acestei activitati pe scurt. La sectiunea produse finale", a punctat profesor Daniela Macadon cateva dintre obiectivele pe care le aveau de atins intalnirea cu elevii pasionati de tehnica.

Liceul "Grigore Moisil" pledeaza pentru tehnologia smart

Elevii care au sosit joi, 19 septembrie, la Liceul ,,Grigore Moisil", singurul liceu din Buzau care pregateste electricieni, au putut sa vada de la roboti, tehnica pentru divertisment, precum sistemele de iluminat inteligent, design si machetare pana la produsele realizate de cadrele didactice si elevii liceului in proiectele din Spania si Norvegia.

"Noi, astazi, am pregatit, conform celor invatate in Norvegia, un ghid al tutorelui de practica, un curiculum de decizie locala - un fel de programa de clasa a IX-a -, dupa care incercam sa invatam copii pentru scoala profesionala cum ar putea sa deprinda mai usor meseria de electrician. De asemenea, le prezentam elevilor diverse realizari tehnice pe care noi, inginerii, le realizam cu elevii de la pentru a le prezenta functionarea si elementele componente, cum este proiectul cu roboteii, realizat in cadrul proiectului . Instalatia luminoasa este un program pe care il mai gasiti in Europa; impreuna cu colegiul Sergiu Podoreanu le aratam copiilor cum pot sa realizeze, printr-un program, un joc de lumini, si prin aceasta le aratam implicarea in industria divertismentului a tot ceea ce insemana tehnica. Mai prezentam un mic strung, in miniatura, folosit in meseria de mecanic. Copiii mai pot afla lucruri despre comanda de la distanta pe domeniul telematica, un modul unic in rindul liceelor din judet. Mai avem astazi si o prezentare pentru electricieni si electronisti", a explicat pe scurt, Tamara Zahiu, cadru didactic al Liceului ,,Grigore Mosil", cate ceva din ceea ce puteau afla elevii sositi, joi, in vizita la Liceul Grigore Mosil pentru a se familiariza cu unele profesii.

Educatie prin puterea exemplului

O alta intalnire interesanta a fost cea cu profesorul de matematica Monica Mocanu care le-a prezentat aplicatia mobila prin care profesorii pot obtine un feedback de la elevi, dar si elevii se pot autoevalua si pot exprima ce isi doresc legat de activitatile din clasa pastrandu-si anonimatul.

O alta intalnire din care elevii au avut de invatat prin puterea exemplului a fost cea cu doi liceeni din clasa a XI. Este vorba despre presedintele, Silviu Negoias, si vicepresedintele, Ramona Petre, ai Ligii Elevilor Meseriasi, organizatie constituita cu sprijinul OMV Petrom in 2018 , devenita recent asociatie, care militeaza pentru schimbare, in vederea imbunatatirii invatamantului tehnic si profesional.
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 03:07
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Noi restrictii in Buzau, dupa ce orasul a trecut in scenariul rosu
Buzaul a atins rata de infectare de trei cazuri la mia de locuitori, astfel ca municipiul intra in ...
Vesti bune pentru mii de elevi din judetul Buzau
Primariile vor dispune de fondurile necesare acordarii de burse scolare. Sumele sunt alocate de la ...
Nou sens giratoriu, pe drumul european E85, in apropierea municipiului Buzau
Marti seara, a fost dat in folosinta sensul giratoriu de la Spataru, de la intersectia Drumului ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor