Proiect pentru prevenirea abandonului scolar in randul romilor, derulat de Inspectoratul Scolar si Primaria Buzau

   

Inspectoratul Scolar Judetean Buzau a organizat, pe 1 noiembrie 2016, la Hotel Pietroasa, conferinta din cadrul Proiectului de parteneriat strategic Erasmus +, "PREDIS - Prevenirea abandonului scolar in randul migrantilor si populatiei rome, in invatamantul vocational si tehnologic, prin strategii incluzive".
La eveniment au participat primarul Constantin Toma, expertul pentru romi din cadrul Primariei Buzau, reprezentantul pentru romi din cadrul Institutiei Prefectului, reprezentantul AJOFM Buzau, inspectori scolari, directori ai liceelor vocationale si tehnologice din oras, responsabili cu implementarea proiectelor europene din aceste licee.

In deschidere, au fost prezentate activitatea desfasurata in proiect si analiza de nevoi rezultata, in urma studiilor din perioada ianuarie-iunie 2016.

PREDIS este un nou parteneriat strategic european al Inspectoratului Scolar Judetean Buzau, implementat in perioada septembrie 2015 - septembrie 2018, care abordeaza abandonul scolar in randul elevilor din invatamantul vocational si tehnologic. Proiectul a fost creat ca raspuns la ingrijorarea crescanda a Uniunii Europene in legatura cu lipsurile din invatamant si cu implicatiile socio-economice ale acestora. Conform Strategiei Europene de Dezvoltare pana in 2020, mai mult de 6 milioane de tineri intre 18 si 24 de ani nu au finalizat o forma de invatamant vocational sau alta scoala gimnaziala. In consecinta, acesti tineri se confrunta cu somaj crescut, deci influenteaza dezvoltarea sociala si economica a tarilor europene. Migrantii si populatia roma sunt, in special, afectati. In acelasi timp, ei se confrunta cu discriminare la tranzitia de la scoala gimnaziala la invatamantul vocational si tehnologic. Strategia Europeana 2020 are ca obiective reducerea ratei de abandon scolar la sub 10%, pana in 2020.

Sase institutii partenere

Proiectul va lucra pentru identificarea factorilor care pot, in mod efectiv, sa previna plecarea timpurie din scoala a elevilor romi. In acest cadru, proiectul va dezvolta abordari pedagogice eficiente, metode inovative si informatii pentru educatorii din mediul vocational, cadre didactice si alte categorii profesionale implicate in educatia generala si vocationala. Abordarea proiectului cuprinde consultatii cu profesori, formatori vocationali si experti VET, construite pe bazele de cunoastere existente si pe exemplele de bune practici ale altor tari europene. Rezultatele proiectului vor alcatui un manual PREDIS, disponibil online, cu module specifice si cu strategii de reducere a numarului de tineri care parasesc scoala timpuriu, din randul migrantilor si al populatiei rome.

Rezultatele si activitatile proiectului vor fi implementate de un consortiu transnational format din sase parteneri : Universitatea Leibniz din Hanovra - Germania, Steirische Volkswirtschaftliche Gesellschaft - Germania, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Liceul Tehnnologic "Elina Matei Basarab" Rm. Sarat, Znanstvenopaziskovalni Center Slovenske Akademije Znanosti Umetnosti - Slovenia si Universitatea de Studii din Trent - Italia.
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 05:11
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Incepe reabilitarea strazii Frasinet, segmentul in care va fi amenajat "Iazul Morilor"
Autoritatile buzoiene intentioneaza sa refaca total o portiune de cateva sute de metri a strazii ...
Buzaul a inregistrat 160 de infectari cu coronavirus. Cele mai noi cazuri provin din Ramnicu Sarat
Luni au fost confirmate in judetul Buzau inca trei cazuri de infectare cu COVID-19, astfel ca ...
VIDEO Localnicii unui cartier din Buzau carantinat doua saptamani reclama lipsa farmaciilor
Aerul libertatii se simte din nou in cartierul Posta. Furia oamenilor pe autoritatile care i-au ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor