Personalitati buzoiene s-au reunit acasa, la Zilele Alexandru Marghiloman

   

La implinirea a 94 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman, Primaria Buzau a organizat saptamana trecuta, pe 9 si 10 mai, "Zilele Alexandru Marghiloman", eveniment dedicat evocarii marelui om politic, personalitate pe nedrept marginalizata de-a lungul timpului.
Seria evenimentelor a debutat joi, cu un concert caritabil de muzica romaneasca si poezie, banii stransi pe bilete fiind destinati de Asociatia "Al. Marghiloman", condusa de stranepoata omului politic, Irina Vladuca Marghiloman, pentru realizarea unui centru de recuperare pentru copii. La Vila Albatros, fosta proprietate a lui Marghiloman, au concertat Maria Madalina Constantin de la Filarmonica "George Enescu" si Luminita Berariu de la Opera Nationala Bucuresti. Momentele de poezie au fost interpretate de actorul Marius Bodochi.

Cea de-a doua zi dedicata memoriei lui Marghiloman a adus laolalta, vineri, buzoieni care s-au afirmat in diverse domenii: istorici, cadre militare, cadre universitare, oameni politici, artisti, sportivi, jurnalisti. Prezenta acestora a fost legata de lansarea volumului "500 pentru Romania - personalitati buzoiene 1918-2018".

"Putea sa isi petreaca viata la Paris, dar a ales sa se jertfeasca pentru o idee"

Ziua a debutat cu un ceremonial militar si unul religios desfasurate in fata statuii lui Marghiloman, din parcul Vilei Albatros, moment la care au luat parte oficialitatile locale si mai multi parlamentari. Apoi, invitatii au intrat in sala mare a fostului conac al marelui om politic pentru a lua parte la o masa rotunda cu titlul "Opera si personalitatea lui Alexandru Marghiloman". Au vorbit despre copilaria, familia si evolutia politica a celebrului buzoian istoricii Luminita Giurgiu, din partea Serviciului Istoric al Armatei, istoricul militar Jipa Rotaru, istoricii Valeriu Avram si Valeriu Nicolescu, comandor Marius Nicoara etc. Un discurs mai atipic, dar aplaudat de public, a avut istoricul si publicistul Florian Bichir.

"Eu dupa mama sunt buzoian si am venit sa vad si eu mormintele familiei si fosta vila a lui Marghiloman. Am auzit aici ce facea Marghiloman cand era mic si altele. Nu ma intereseaza asta! Cat a fost ministru de Externe a fost zero. El ramane in istorie pentru ca a adus Basarabia acasa. Despre Marghiloman vorbim ca a fost unul dintre singurii care a inteles sa se jertfeasca pentru aceasta tara. A dat bani de la el. Pierdusem razboiul, regele pleaca si a spus ca a vorbit cu Majestatea Sa care i-a spus ca trebuie sa se sacrifice. Scrie in memoriile sale pe care liberalii le-au furat din tipografie si mai sunt si cateva pagini rupte din ele. El nu a fost filogerman cum se spune, dar a inteles jertfa. Nu a inteles niciodata de ce apoi toti laurii victoriei i-a luat Bratianu. L-a durut ca a fost numit tradator. Sa fim corecti, am pierdut razboiul si negocierile au fost purtate de guvernul Averescu, nu Marghiloman. Esara era prabusita si Marghiloman si-a asumat sacrificiul si il trimite pe Argetoianu, care mai tarziu spunea ca nu se poate schimba guvernul ca . Toti vorbim de Centenar, dar parca avem o frica organica sa spunem de rusi. Romania Mare s-a facut datorita lui Marghiloman. Nu ma intereseaza cate neveste a avut, cati bani... am avut oameni cu mai multi bani ca el, dar el si-a jertfit tot. Toata averea, si a fost unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. Putea sa isi petreaca viata la Paris ca frate-su care si-a pierdut viata de la gagici si zaruri. El a ales sa se jertfeasca pentru o idee", a spus Florian Bichir.

Evenimentul a continuat cu lansarea reeditarii "Notelor politice 1897-1924" ale lui Al. Marghiloman si a volumului "Personalitati buzoiene 1918-2018". Printre buzoienii prezenti la eveniment s-au aflat si acad. Marius Andruh, generalul Vasile Toader (loctiitor pentru operatii si instructie al sefului Statului Major al Apararii), generalul Stan Petrescu (aflat multi ani la comanda Contraspionajului Militar).

"Aceasta comemorare este un eveniment deosebit. Ne aflam in locul unde Marghiloman s-a nascut, a trait si a murit. Avem aceasta mostenire materiala, dar mai avem si o alta mult mai importanta, mesajul dat de el peste timp: ca suntem romani, ca trebuie sa ne iubim tara si ca trebuie sa facem mai mult pentru ea decat face actuala generatie acum. Marghiloman este un exemplu. (...) Editia anastatica a notelor sale politice, publicate la doi ani de la moartea sa, si reeditate de noi acum va ajunge in cele mai importante biblioteci din tara si Basarabia. Am vorbit deja cu Razvan Theodorescu si cei de la Academia Romana ne asteapta cu ele. Sunt note confiscate de puterea politica de atunci. S-au vandut doar 100 de bucati. Este o onoare pentru mine sa lansam astazi aceste note politice intr-o editie de lux in romana si franceza. Sunt niste informatii emotionante care ne arata un om care a trait pentru tara", a declarat primarul Constantin Toma.

"Va multumesc ca sunteti astazi aici. Despre Alexandru Marghiloman s-au spus multe. Eu as vrea sa citesc ceva aparut in presa la moartea sa. ", au fost cuvintele rostite de stranepoata omului politic, Irina Vladuca Marghiloman.
Luni, 13 Mai 2019, ora 03:07
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Lacurile cu zeci de lebede care au "uitat" sa migreze, derutate de caldura nefireasca VIDEO
In toiul iernii, o balta de langa Buzau este la fel de populata cu pasari ca in timpul verii. Pe ...
Buzau: Petrecere de botez cu peste o suta de persoane, intrerupta de politisti si jandarmi - VIDEO
O petrecere de botez, la care participau peste 100 de persoane, a fost intrerupta, duminica seara, ...
Dispar caii si carutele Baraganului. Pe vremuri, mai toti gospodarii aveau atelaje
Caii au ajuns animale din ce in ce mai rare in satele din Baragan. Cel mai clar exemplu vine din ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor