Slefuitorii de cuvinte \ Medalion literar - Ion Milos

   

Ion Milos a fost un scriitor roman nascut in Banatul sarbesc, in localitatea Sutjeska (Sarcia), la data de 16 februarie 1930. A urmat Liceul Roman din Varset, Facultatea de Filosofie din Belgrad si Facultatea de Litere de la Sorbona. In anul 1959 pleaca in Suedia, unde se casatoreste, iar din anul 1964 se stabileste definitiv la Malmo. Aici va preda franceza, sarbo-croata, suedeza si romana, timp de treizeci de ani, pentru studenti straini, la nivel secundar si universitar.
Acest fapt i-a permis sa ajute la raspandirea culturii acestor popoare prin publicarea de antologii de limba romana si de sarbo-croata in Suedia, dar si literatura suedeza la noi. Printre traducerile scriitorilor romani pe care a dorit sa-i faca cunoscuti in spatiul scandinav se afla Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Bacovia, Tudor Arghezi, Emil Cioran, Eugen Jebeleanu, Geo Bogza, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, D.R. Popescu, Augustin Buzura s.a. In afara de faptul ca a fost un excelent traducator, Ion Milos este si un poet deosebit ce s-a exprimat in limba romana, franceza, suedeza si sarbo-croata. Numai in limba romana a publicat peste 25 volume de versuri, multe din ele la edituri din Romania, atat inainte de 1989 cat si dupa acest reper.

A mai publicat in limbile sarbo-croata, suedeza, macedoneana, engleza si persana. Debutul sau a avut loc in anul 1953 cand i s-a publicat volumul "Muguri" (la editura "Lumina" din Varset).

Despre cartile de versuri in limba romana Virgil Mihaiu adnota: "Este evidenta postura lirica lucida, detasata, marcata oarecum de autocenzura sentimentala specifica poeziei promovate, dupa al doilea razboi mondial, in tarile de traditie neogermanica". Iar Else Lasker-Schuller conchidea: "Un spirit neoexpresionist planeaza asupra versurilor sale, cu o viziune totalizatoare blamand desacralizarea, supertehnicizarea anihilatoare, distrugerea tuturor valorilor umane".

Ultimul volum aparut antum este unul de aforisme si cugetari, intitulat "Ganduri intre da si nu". Ion (Jon cum i-au spus suedezii) Milos avea sa paraseasca aceasta lume in noaptea de 4 spre 5 decembrie 2015, cand s-a stins din viata intr-un camin de batrani din Lekattens (Malmo), orasul care l-a adoptat fara rezerve. Ion Milos l-a propus pe filosoful Emil Cioran pentru premiul Nobel, insa acesta a refuzat sa se faca demersurile necesare.

Si pentru ca veni vorba de premiul Nobel, o alta intamplare il are ca erou pe Ion Milos. Marin Sorescu a fost propus pentru premiul Nobel in doua randuri: 1983 si 1992. La Comitetul de decernare a premiului s-a primit o scrisoare din Romania, un denunt ordinar, care il demasca pe Marin Sorescu ca avand multe pacate de ordin moral si politic. Un membru al Comitetului l-a invitat pe Ion Milos la o discutie lamuritoare. Ei, suedezii, nu s-au mai intalnit cu o asemenea situatie de neinteles prin care un scriitor roman (sau trei) le solicita ca un scriitor roman sa nu ia premiul Nobel. Milos l-a sfatuit sa nu arate scrisoarea si celorlalti membri sau presei deoarece scriitorii romani nu merita o asemenea batjocura din partea unei "ilustre si abjecte personalitati literare". Aceasta intamplare grava a fost povestita de Ion Milos in una dintre multele vizite pe care le-a facut in Romania.

Pentru activitatea sa deosebita de poet, eseist, traducator si jurnalist Ion Milos a primit 25 de premii literare romanesti si internationale si opt distinctii, fiind considerat, pe buna dreptate, un veritabil ambasador cultural roman in spatiul scandinav si o autentica voce europeana. Cele mai importante sunt Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Romane (2000) si Ordinul National "Serviciul credincios" in grad de Comandor (Bucuresti, 2002). A fost membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania (Filiala Timis), Suedia, Serbia, Republica Moldova si Macedonia.

La un moment dat scria cu tristete si cu umor despre destinul sau ca om: "Eu am trei tari/ Iugoslavia e moarta/ Romania zace la spital/ Suedia schiopateaza./ Eu deschid ferestrele in larg." (Trei tari). Ce definitie mai aproape de realitate poate da cineva care a trait in tari de o cu totul alta factura? Pana si tu, Suedia...

Amurg

Soarele cade molatic in bratele amurgului

Ca o femeie indragostita

Vantul

Rupe frunzele nesigure ale vietii

Si fluiera

Eu prind o stea cazatoare

Cu un ac de gamalie

Si privesc cum se deschide o floare

La capatul ultimului cuvant

16 februarie

Astazi este ziua mea de nastere

Ninge ca de obicei

In lume si pe anii mei

Atatia au ajuns inaintea mea!

Eu ratacesc din limba in limba

Si sangerez

Muntele Gaina

Am urcat pe Muntele Gaina

Sa-mi vad tara

Tara geme batuta de sperante

Nu se mai vede drumul

Ce duce la Dumnezeu

Sa iertam dragostea

Sa iertam sotul

Pentru palma data sotiei

Sa iertam sotia

Care zdrobeste inima sotului

Sa iertam dusmanul

Precum iarta marul viermele

Sa iertam moartea

Precum iarta cenusa vantul

Sa iertam si pe Dumnezeu

Care pe noi nu ne iarta

Cerul de sub ierburi

Exista un cer sub ierburi

Acolo vin gandurile dimineata

Sa bea roua

Se aude o taina

E muzica

Pe care doar cei invinsi

O stiu canta

Cand vantul devine mai tare

Decat vorbele

In ce sa cred

Daca nu in mortii care invie

Si-n omul care merge pe ape

Magarii

Viata e o mare nedreptate

Zice magarul catre magarita

Daca am fi atat de prosti

Cum lumea spune

Nu ne-ar lasa ciobanii tocmai pe noi

Sa le conducem turma

Singur

Mi-am legat viata de o femeie

Speranta de oameni

Si viitorul de copii

Femeia s-a dus

Copiii s-au dus

Oamenii nu-s

Am ramas singur

Singur ca un punct parasit de cuvinte

Si ros de insomnii

Tara mea

Care este tara mea

Aceea in care intamplator m-am nascut

Aceea pe care singur mi-am ales-o

Sau aceea unde se vorbeste limba mea?

Lucruri oarbe trec pe langa mine

Se bat cu pumnii in piept

Nu ma primesc in hora lor

Dumnezeu

Isi spala ranile in sufletul meu
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 02:00
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Scoala mutata din nou in sistem online, pentru 15.000 de elevi din Buzau
Mii de elevi din municipiul Buzau invata de acasa, din fata calculatoarelor, in urmatoarele doua ...
Cerbul salvat si ingrijit de jandarmii buzoieni a fost botezat. A primit numele unui domnitor VIDEO
Starea de sanatate a cerbului salvat saptamana trecuta de jandarmii din orasul Nehoiu, judetul ...
O copila de 14 ani, venita cu dureri de spate, a nascut la UPU Pediatrie
O fata de 14 ani din Buzau a nascut, duminica dimineata, in Unitatea de Primiri Urgente Pediatrie a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor