Cine a cumpărat celebra cabană Caraiman. "Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business"

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 08:47
66520 citiri
Cine a cumpărat celebra cabană Caraiman. "Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business"
Cabana Caraiman FOTO Nelu Lupan

Cabana Caraiman a fost scoasă la vânzare în urmă cu trei ani de britanicul care o deținea. 200.000 de euro a cerut englezul, iar noul proprietar e gata să investească pentru a-i reda lăcașului strălucirea de altădată.

Violonistul Alexandru Tomescu a cumpărat celebra cabană Caraiman şi are planuri de restaurare

Cel mai cunoscut şi apreciat violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a cumpărat cabana Caraiman din Bucegi, pe care vrea să o restaureze şi să o reintroducă în circuitul turistic, relatează Profit.ro. Până atunci, artistul merge acolo de câte ori îi permite timpul, inclusiv pentru mici reparaţii şi îmbunătăţiri la clădirea abandonată de mai mulţi ani.

Fostul proprietar, un om de afaceri britanic, a deţinut clădirea 16 ani, în 2019, cabana a fost scoasă la vânzare, pentru circa 200.000 de euro, dar cetăţeanul britanic nu a găsit un cumpărător.

Ulterior, a negociat cu Alexandru Tomescu, timp de şase luni, prin intermediari, iar preţul final a fost undeva la mai puţin de 200.000 de euro, conform Profit.ro.

El plănuieşte o restaurare a cabanei, care ar urma să reintre în circuitul turistic şi să ofere adăpost celor care au nevoie de ea, de fapt exact scopul pentru care a fost construită.

“Caut informaţii despre istoria cabanei, numele foştilor cabanieri, fotografii vechi. Vreau să fie o cabană altfel, care să îi inspire şi pe alţii şi să arate că se poate face ceva frumos şi confortabil. Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business, vreau ceva cu specific montan, dar si cu o latură estetică. Un loc pentru montaniarzi, dar şi pentru muzicieni şi artişti în general”, a declarat Tomescu pentru Profit.ro.

Cabana a fost construită în anul 1937, la o altitudine de 2025 de metri, în zona platoului Bucegilor.

Potrivit siteului emunte.ro înălțarea cabanei s-a făcut cu sacrificii și cheltuieli foarte mari. Pe de o parte, transportul materialelor de construcție a fost dificil, în lipsa drumurilor amenajate. Acestea au fost cărate anevois și pe bucățele, folosindu-se funicularul Fabricii de Hârtie din Bușteni, cai, măgari și căruțe. Pe de altă parte, ”Clubul Carpatin Român” (CCR) s-a confruntat cu lipsa muncitorilor, care fugeau din calea climatului alpin.

O altă lipsă a fost cea a fondurilor, astfel că membrii CCR au organizat serate dansante și s-au străduit, prin diverse metode, să obțină finanțare din partea Oficiului Național de Turism (ONT).

Pentru a obține sprijin financiar din partea ONT, aceștia l-au invitat pe directorului Oficiului, Sergiu Dumitru, la un șpriț la restaurantul ”Modern”, unde acesta s-a angajat să ofere o sumă modestă, dar necesară pentru construirea adăpostului de pe Caraiman.

Citește și:
Un bărbat în pantaloni scurți a rătăcit o noapte întreagă prin zăpadă. A rămas fără baterie la telefon și nu a mai putut anunța Salvamontul
Un bărbat în pantaloni scurți a rătăcit o noapte întreagă prin zăpadă. A rămas fără baterie la telefon și nu a mai putut anunța Salvamontul
Un sportiv în vârstă de 35 de ani care a încercat să se antreneze în condiții de iarnă, pe munte, s-a rătăcit în zona Văii Caraimanului. Bărbatul nu a mai putut lua legătura cu...
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
#cabana caraiman, #Caraiman, #Alexandru Tomescu, #violonist, #turism, #cabana , #investitii