Oamenii care pun lapte în cafea sunt mai feriți de boli. Efectul extraordinar al combinației asupra organismului

Luni, 06 Februarie 2023, ora 05:15
5943 citiri
Oamenii care pun lapte în cafea sunt mai feriți de boli. Efectul extraordinar al combinației asupra organismului
Cafeaua cu lapte, benefică pentru organism FOTO Unsplash

Există două categorii de oameni: cei care beau cafeaua simplă și cei care adaugă și lapte. Deși multă lume consideră că băutura ar trebui consumată simplă, un nou studiu arată că lucrurile stau exact invers.

Specialiștii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că oamenii care beau o cană de cafea cu lapte pe zi se bucură de beneficii antioxidante duble, potrivit Science Daily.

Combinația dintre proteinele găsite în lapte și antioxidanții găsiți în cafea dublează proprietățile antiinflamatorii ale celulelor imunitare.

Mai exact, atunci când bacteriile, virusurile sau alte organisme străine intră în organism, sistemul nostru imunitar ”activează” celulele albe din sânge pentru a lupta să ne protejeze. Tot în aceste cazuri în organism apare o inflamație.

Antioxidanții cunoscuți sub numele de polifenoli se găsesc în oameni, plante, fructe și legume. Acest grup de antioxidanți este folosit și de industria alimentară pentru a încetini oxidarea și deteriorarea alimentelor. Polifenolii sunt foarte benefici deoarece reduc stresul oxidativ care cauzează inflamație în organism.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au vrut să afle ce se întâmplă atunci când polifenolii sunt combinați cu aminoacizii, elementele de bază ale proteinelor.

”În studiu am arătat că pe măsură ce un polifenol reacționează cu un aminoacid, efectul său inhibitor asupra inflamației în celulele imune este îmbunătățit. Ca atare, este clar că acest cocktail ar putea avea un efect benefic și asupra inflamației la oameni”, a declarat profesorul Marianne Nissen Lund, care a adăugat că urmează un studiu pe animale și ulterior unul pe oameni.

Cercetătorii au observat că celulele imune tratate cu combinația de polifenoli și aminoacizi au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamației decât celulele cărora li s-au adăugat doar polifenoli.

Combinația magică, găsită în cafeaua cu lapte

Studiile anterioare ale cercetătorilor au demonstrat că polifenolii se lipesc de proteinele din carne, lapte și bere.

Boabele de cafea conțin polifenoli, pe când laptele conține proteine. Astfel, specialiștii sunt încrezători că oamenii care beau cafea cu lapte vor avea parte de un efect antiinflamator dublu.

Acest lucru este important dat fiind că inflamațiile au efecte negative asupra organismului. Până acum se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care pot afecta țesuturile din organism. Cele mai comune sunt Alzheimer, Parkinson, artrita, astmul, bolile cardiace și cardiovasculare, bolile inflamatorii ale intestinului, colita sau diverticulita.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#cafea cu lapte, #cafea, #lapte , #stiri sanatate