5 lucruri pe care nu aveai cum să le știi înainte de a-ți lua primul câine

Advertorial
Luni, 16 Septembrie 2024, ora 16:25
2453 citiri
5 lucruri pe care nu aveai cum să le știi înainte de a-ți lua primul câine
FOTO: Shutterstock.com

A aduce un câine în familie este o decizie care îți va schimba viața și, oricât de pregătit și de informat ai fi, dacă nu ai conviețuit până acum cu un astfel de blănos, tot vei fi surprins de unele aspecte. În continuare, poți explora câteva dintre aceste surprize, mai mult sau mai puțin plăcute.

1. Antrenamentul la toaletă - o luptă de durată

Să îți înveți cățelul să își facă nevoile numai afară nu e deloc o sarcină ușoară, mai ales dacă decizia ta a fost să iei un puiuț de 2-3 luni.

Oricâte covorașe absorbante ai pune pe jos, așteaptă-te la accidente. Pregătește mopul, soluția de dezinfectat gresia și parchetul și multe prosoape de hârtie, ca să cureți. De asemenea, la început, ar fi ideal să ai câteva zile libere, în care să te ocupi de programul zilnic al cățelului.

Așteaptă-te ca, la trezirea din somn și imediat după masă, cățelul să aibă nevoie să elimine, deci du-l fie la covorașul absorbant pe care vrei să îl înveți să facă, fie afară. Evident, vor mai exista multe alte ocazii în care puiul va face în casă, dar nu te enerva: este exact ca un bebeluș care face de nenumărate ori pe zi. Pe măsură ce crește, îi va fi mai ușor să se controleze.

2. Masa câinelui - o adevărată știință

Dacă priceperea ta legată la experiența de a avea un câine se limitează la filmele de la televizor, e bine să știi că lucrurile nu sunt atât de simple. A crede că un câine pur și simplu mănâncă orice este o greșeală. Dieta unui patruped trebuie adaptată la vârsta sa, la nivelul de activitate, la talia rasei, la starea fiziologică și nu numai. Există mâncare pentru pui de talie mică și pui de talie mare, pentru câini adulți sau vârstnici și există diete veterinare câini, care se adresează exemplarelor cu alergii, probleme hepatice ori renale sau alte patologii.

3. Nopți albe și plânsete sfâșietoare: bun venit în rândul părinților de căței

Pariem că nu ți-ai imaginat câte asemănări există între a fi părintele unui bebeluș, respectiv „părintele adoptiv” al unui pui de câine! La fel ca puiul de om, puiul de câine proaspăt luat de lângă mama lui are nevoie de apropierea unei alte ființe, de grijă și de protecție.

Dacă încă ții la principiile tale și refuzi să îl primești cu tine în pat, fă-i un culcuș moale și călduros, pune-i acolo o jucărie de pluș moale și, dacă e posibil, o păturică îmbibată fie în mirosul cuibului din care provine, fie cu mirosul tău. Astfel, se va simți mai puțin singur și îi va fi ceva mai ușor să se liniștească noaptea.

4. Operațiunea „Salutați, adulmecați, cuceriți!” a început

Un cățel este, vrând-nevrând, un magnet pentru oricine. Un tată care nici nu voia să audă de câine în casă ajunge, în curând, să se uite la meciul echipei favorite cu patrupedul lângă el, pe canapea. O mamă îngrozită de cantitatea de păr lăsată de câine îi strecoară, curând, recompense delicioase și îl învață să o urmeze când face treabă prin casă. Pur și simplu, un câine are un talent aparte de a cuceri pe toată lumea!

Evident, acesta este un lucru minunat. Totuși, nu uita că un câine fericit are nevoie și de o educație de bază, și de reguli - exact la fel ca un copil mic! Nu îl lăsa să exploateze la nesfârșit slăbiciunea celor din jur pentru el și învață-l care sunt regulile unei conviețuiri plăcute.

5. Un cățel? Felicitări, ai o nouă umbră!

Deși există și câini flegmatici și ceva mai independenți, realitatea este că această specie iubește să se afle în compania oamenilor săi. De aceea, dacă decizi să îți iei un câine, așteaptă-te la un companion fidel, care te va privi în ochi când mănânci, când faci baie sau când desfășori orice altă activitate care nu îl implică în mod direct. O asemenea dedicare merită să fie răsplătită măcar cu o sesiune energică de joacă, nu crezi?

Un câine schimbă viața întregii familii, în nenumărate moduri. La final, însă, merită: este o experiență excelentă pentru toată lumea!

Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Zilele trecute, mai multe personaje politice, atât de la PSD, cât și de la PNL, au fost vizate de anchete jurnalistice sau de cercetări penale, ajungând într-un final să facă un pas în...
”Pentru prima dată, îmi este şi jenă să vă răspund”. Reacția lui Ciolacu după ce Ciucă i-a cerut explicații pentru banii din PNRR
”Pentru prima dată, îmi este şi jenă să vă răspund”. Reacția lui Ciolacu după ce Ciucă i-a cerut explicații pentru banii din PNRR
Premierul Marcel Ciolacu i-a răspuns marţi seară, 15 octombrie, liderului PNL, Nicolae Ciucă, după ce acesta a comentat anunţul Comisiei Europene referitor la a treia cerere de plată şi a...
#caine, #adoptie caine, #animale de comapnie , #stiri life style
  1. Horoscop zilnic. Miercuri, 16 octombrie. Zodia care ar putea suferi un accident
  2. Bancul zilei: Cum alegi numele viitorului copil
  3. 4 alimente care distrug densitatea osoasă. Renunță acum la ele!
  4. Românii care spun fără rezerve câți bani au reușit să pună deoparte. Cum a strâns 200.000 de euro un tânăr de 27 de ani: "Am crescut sărac și chitros"
  5. Ficatul tău este plin de toxine? Limba îți dezvăluie acest lucru. La ce să fii atent
  6. De ce ar trebui să scoateți din priză mașina de spălat și uscătorul înainte de a pleca în vacanță
  7. Ce analize și controale trebuie să-ți faci în fiecare an dacă ești femeie
  8. Ghid de cumpărare: tricicletă electrică pentru copii
  9. Mărturisirile unei femei care are 6 copii. "Aș avea mai mulți dacă mi-aș putea permite. Casa noastră este plină de râsete și haos, dar îmi place asta"
  10. Radiologia dentară digitală: siguranță, precizie și confort pentru pacienți