Câți câini fără stăpân a capturat ASPA în București, în 2022. Cei mai mulți au fost ridicați din Sectorul 6

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 22:47
1902 citiri
Câți câini fără stăpân a capturat ASPA în București, în 2022. Cei mai mulți au fost ridicați din Sectorul 6
ASPA a transmis că a organizat în ultimii doi ani 63 de târguri de adopţii FOTO Pixabay

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a precizat luni, 23 ianuarie, într-o postare intitulată ”Precizări legislative”, că în cursul anului 2022 a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1700 de câini, iar cei mai mulţi de pe raza Sectorului 6.

ASPA arată că în atribuţiile sale se află capturarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, în timp ce poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica proprietarii de câini, pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

Potrivit OUG 155/2001, ANSVSA şi poliţiştii din cadrul MAI pot aplica sancţiuni pentru nemirociparea şi nesterilizarea câinilor.

Potrivit HCGMB 120/2010, poliţiştii locali pot aplica sancţiuni proprietarilor de terenuri, persoane fizice sau juridice, care nu îşi îngrădesc corespunzător proprietăţile, şi astfel câinii pot intra pe acestea, se pot înmulţi şi apoi pot ieşi pe domeniul public, precizează ASPA.

”În 2022, ASPA a achiziţionat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuşti-capcană pentru animale mari şi mici, plase de capturare, mănuşi profesionale anti-muşcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenţie şi arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate şi cuşti noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecţionate special pentru nevoile echipajelor şi bunăstarea animalelor, precum şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Totodată, au fost reparate maşinile de intervenţie pentru siguranţa angajaţilor şi a animalelor”, a mai transmis instituția în postarea de pe Facebook.

ASPA mai precizează că, în cursul anului 2022, a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1700 de câini.

Sectorul 6 – 381

Sectorul 5 – 358

Sectorul 2 – 285

Sectorul 4 – 268

Sectorul 3 – 238

Sectorul 1 – 150

De asemenea, ASPA spune că a organizat în ultimii doi ani 63 de târguri de adopţii, au fost adoptaţi peste 3.000 de căţei la târguri sau din adăposturi iar în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite organizate de ASPA în ultimii doi ani au fost sterilizaţi 2.000 de câini şi 6.000 de pisici.

Precizările au fost făcute după ce o femeie a murit după ce a fost atacată de câini în timp ce ieșise la alergat în zona Lacul Morii din Sectorul 6 al Capitalei.

Citește și:
Cine și cum poate adopta copii în România. 17 întrebări și răspunsuri pentru cei interesați să devină părinți adoptivi
Cine și cum poate adopta copii în România. 17 întrebări și răspunsuri pentru cei interesați să devină părinți adoptivi
Ultimele statistici guvernamentale arată că aproximativ 6.000 de copii din România sunt adoptabili. În anul 2021 au fost adoptați 1.655 de copii, iar în primele șase luni din 2022 au fost...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#caini fara stapan Bucuresti, #ASPA maidanezi, #adoptii , #stiri sociale