Chichița legislativă pentru care președintele Iohannis a retrimis în Parlament legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân

Luni, 08 Aprilie 2024, ora 11:39
1883 citiri
Chichița legislativă pentru care președintele Iohannis a retrimis în Parlament legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân
Câine pe câmp FOTO Unsplash

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, pentru reexaminare, legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân.

Șeful statului a invocat existenţa unui paralelism legislativ.

Actul normativ stipulează prevederi aflate deja în vigoare în cadrul altei legi.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis luni, 8 aprilie 2024, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, anunţă, luni, Administraţia Prezidenţială.

În cererea de rerexaminare se arată că, în data de 8 aprilie 2023, Parlamentul a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 116/2023).

”Legea are ca obiect de reglementare modificarea modalităţii prin care pot fi realizate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit articolului unic din legea supusă reexaminării, art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se modifică şi va avea următorul cuprins: «(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii»”, se arată în cererea de rerexaminare.

Documentul arată că, în cadrul controlului anterior de constituţionalitate, în data de 11 aprilie 2023, Avocatul Poporului a formulat o obiecţie de neconstituţionalitate, invocând, printre altele, existenţa unui paralelism legislativ prin raportare la o altă lege adoptată de Parlament, dar care nu intrase în vigoare, respectiv Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 291/2022).

”Prin Decizia nr. 483/2023, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată obiecţia, statuând că, deşi normele au un conţinut identic, nu există un paralelism legislativ întrucât niciuna dintre cele două legi nu se afla în vigoare la momentul controlului de constituţionalitate. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 291/2022) a fost adoptată de Parlament în urma parcurgerii unui nou ciclu legislativ ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 6/2023, promulgată prin Decretul Preşedintelui României nr. 1621/2023, devenind astfel Legea nr. 368/2023, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1106 din data de 8 decembrie 2023. Astfel, forma în vigoare a art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 are următorul conţinut: «(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii»”, se mai arată în documentul citat.

Preşedintele arată că, aşadar, dispoziţiile art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 aflate în vigoare şi dispoziţiile articolului unic din legea supusă reexaminării au un conţinut identic. Or, în conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative: ”(1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. (…) (4) Pentru fundamentarea noii reglementări se va porni de la dezideratele sociale prezente şi de perspectivă, precum şi de la insuficienţele legislaţiei în vigoare”.

”Având în vedere că soluţia urmărită de legiuitor şi-a găsit deja consacrarea legislativă prin art. I pct. 2 din Legea nr. 368/2023 cu referire la art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 şi ţinând cont de exigenţele normelor de tehnică legislativă şi de scopul funcţiei de legiferare a Parlamentului, apreciem necesară reanalizarea intervenţiei legislative întrucât legea supusă reexaminării nu mai are aptitudinea de a institui reguli noi şi necesare. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, mai arată preşedintele Iohannis.

Quarterly Report - Editia 4

De ce discuția despre rachetele Patriot pentru Ucraina nu trebuia să ajungă în spațiul public. Analist: „Este o prostie să o aduci în prim plan și să o politizezi”
De ce discuția despre rachetele Patriot pentru Ucraina nu trebuia să ajungă în spațiul public. Analist: „Este o prostie să o aduci în prim plan și să o politizezi”
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 7 mai, după o discuție cu președintele Joe Biden la Casa Albă, că România analizează opțiunea de a dona unul dintre sistemele sale de apărare...
(Dez)interesul lui Iohannis și hoții de 1 milion de euro
(Dez)interesul lui Iohannis și hoții de 1 milion de euro
Analiză: Nu există voință politică pentru a-i pedepsi pe cei care fură și pe marii corupți, nu există voință nici pentru recuperarea marilor prejudicii, dar România are din această...
#caini fara stapan, #reexaminare lege, #Klaus Iohannis , #stiri Klaus Iohannis